Αναστάτωση στο ΔΙΠΑΕ-Καταργείται το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος

Αναστάτωση στο ΔΙΠΑΕ-Καταργείται το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος

Αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις φοιτητών, αποφοίτων και καθηγητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, καθώς καταργείται το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος έπειτα από την εισήγηση του προέδρου της Διοικούσας του ΔΙΠΑΕ.

Επιπλέον, τα εναπομένοντα 2 τμήματα της Σχολής Μηχανικών, θα μεταφερθούν στις Σέρρες.

Όπως μάλιστα τονίζει η Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Πληροφορικής κα Παρασκευή Μεντζέλου, «η απόφαση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας- σε παγκόσμιο επίπεδο οι εξειδικευμένοι επιστήμονες αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην οικουμενική προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επιπλέον η κατάργηση του δυναμικού τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, αφορά τη Θεσσαλονίκη που είναι μία από τις ευρωπαϊκές πόλεις που αντιμετωπίζει προβλήματα αέριας ρύπανσης αλλά και υποβάθμισης του περιβάλλοντός της.

Το τμήμα προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο,  προετοιμάζει άρτια καταρτισμένους Μηχανικούς Περιβάλλοντος και προάγει την έρευνα και την καινοτομία.

Πρόκειται για τμήμα αυτάρκες σε κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές και εξοπλισμένο με  πρόσφατο, σύγχρονο και μοναδικό εξοπλισμό μεγάλης αξίας από συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα».

Μεταξύ των λόγων που παρατίθενται είναι, όπως αναφέρεται, συμπεριλαμβάνοται τα εξής:

 Η αύξηση της ζήτησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, η οποία αποδεικνύεται από την απαίτηση εξειδικευμένων μηχανικών για τη λύση των συνεχώς αυξανομένων προβλημάτων στο περιβάλλον καθώς και από το γεγονός ότι το 70% των εισαχθέντων του 2021 είχαν δηλώσει το Τμήμα στις 3 πρώτες προτιμήσεις τους.

 Στο Τμήμα φοιτούν 800 ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές. Εχει 10 μέλη Δ.Ε.Π., 2 μέλη Ε.Δ.Ι.Π. και 2 Ομότιμους Καθηγητές υποστηρίζοντας 2 προγράμματα προπτυχιακών σπουδών (Μηχανικών Περιβάλλοντος και Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.), 3 προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και 7 υποψήφιους διδάκτορες.

 Η επάρκεια του Τμήματος σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ανάγκες του σε έκτακτο προσωπικό είναι οι μικρότερες στη Σχολή Μηχανικών με πολύ μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα τμήματα.

 Το Τμήμα είναι αυτάρκες σε κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές και εξοπλισμένο με πρόσφατο, σύγχρονο και μοναδικό εξοπλισμό μεγάλης αξίας από συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ/Horizon).

 Το Τμήμα έχει διαχρονική παρουσία στον χώρο της Ανώτατης εκπαίδευσης 63 ετών προερχόμενο το 2019 από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.

 Είναι η τρίτη φορά που σε διάστημα μικρότερο των 10 ετών το Τμήμα υφίσταται αναδιάρθρωση προκαλώντας συνεχή αναστάτωση στην ακαδημαϊκή του κοινότητα.

Η αιφνιδιαστική απόφαση για 6.000 φοιτητές!

Η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στο οποίο λειτουργούν 3 τμήματα της Σχολής Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη (Σίνδο), προκαλεί τεράστια αναστάτωση. Αρχικά γιατί καταργεί το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και, στη συνέχεια, διότι τα εναπομένοντα 2 τμήματα της Σχολής Μηχανικών πρέπει να μεταφερθούν στις Σέρρες. Και όλα αυτά ενώ τα τμήματα Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη θεωρούνται από κύκλους της αγοράς νευραλγικά για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η τελική απόφαση για τη μεταφορά-μετακίνηση 6.000 φοιτητών και 60 μελών ΔΕΠ των τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ηλεκτρονικών Συστημάτων και την κατάργηση του τμήματος Μηχανικών περιβάλλοντος θα ληφθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Self test στα σχολεία: Τί αλλάζει από σήμερα-Πότε θα πρέπει να γίνονται

Προβλήματα υδροδότησης σήμερα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν rapid test σήμερα, Δευτέρα

Στην ανακρίτρια σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top