Άνεργοι πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί για ένα παράβολο 3 ευρώ

Άνεργοι πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί για ένα παράβολο 3 ευρώ

Ρεπορτάζ: Μίνα Αφεντούλη

Την ιστορία τρέλας που βιώνουν τους τελευταίους μήνες πάνω από 10.000 δάσκαλοι, καθηγητές και καθηγητές ειδικοτήτων σε όλη τη ώρα περιγράφει στο GRTimes.gr, η καθηγήτρια γαλλικών και πρόεδρος της άτυπης συντονιστικής επιτροπής αγώνα  Άντζυ Σταματίου.

Αυτή η ιστορία απασχόλησε πολλάκις τους τελευταίους μήνες την Ελληνική Βουλή αλλά ακόμη κάποια λύση στο αδιέξοδο δεν έχει δοθεί καθώς ούτε στο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας υπάρχει κάποια αναφορά στο πρόβλημα του παραβόλου των 3 ευρώ, που στοίχισε τον διορισμό ως αναπληρωτή και ίσως και τον μόνιμο διορισμό σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς.

Το πρόβλημα στο σύστημα και το παράβολο των 3 ευρώ

Όπως τονίζει η κ. Σταματίου, η περιπέτεια τους ξεκίνησε στις αρχές του 2019 με τις προκηρύξεις 1ΓΕ και 2ΓΕ για προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ. “Οι επιτυχόντες μέσω αυτών των πινάκων θα μπορούσαν να διοριστούν ως αναπληρωτές για 3 χρόνια ενώ και μέσω αυτών θα γίνονταν και οι διορισμοί μονίμων. Όταν τον περασμένο Μάρτιο – Απρίλιο συμπληρώσαμε τις αιτήσεις μας για να καταθέσουμε τα χαρτιά μας έπρεπε να πληρώσουμε ηλεκτρονικά και ένα παράβολο 3 ευρώ. Λόγω πιθανόν, κάποιου σφάλματος στο σύστημα η πλατφόρμα των τραπεζών δεν διασυνδέθηκε με το taxisnet, με αποτέλεσμα να μην “τραβήξουν” ποτέ τα λεφτά και το παράβολο να μείνει απλήρωτο. Μόνο που κανένα σύστημα δεν μας ειδοποίησε ότι υπήρξε πρόβλημα με την συναλλαγή, ούτε υπήρξε ειδοποίηση ότι εκκρεμούσε η πληρωμή του παραβόλου. Συνεπώς εμείς ενημερωθήκαμε στο τέλος ότι απορριφθήκαμε λόγω μη καταβολής παραβόλου”  περιγράφει η κ. Σταματίου στο GRTimes.gr.

Η ίδια επισημαίνει ότι ακόμη και αν κάποιοι έκαναν λάθος στη διαχείριση της ηλεκτρονικής πληρωμής του παραβόλου ή αμέλησαν για τον οποιοδήποτε λόγο, δεν μπορεί 10.000 άνθρωποι να ξέχασαν ή να μην ήθελαν να πληρώσουν το παράβολο. “Άλλωστε για να καταθέσουμε την ένσταση για την απόρριψη χρειάστηκε να πληρώσουμε παράβολο 20 ευρώ και καταθέσαμε και τα 3 ευρώ για αυτό που δεν καταβλήθηκε αρχικά” σημειώνει.

Από τότε ξεκίνησε ένας Γολγοθάς για τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που εξαιτίας αυτού του ζητήματος, αποκλείονται για 3 χρόνια από τους πίνακες των αναπληρωτών ενώ δεν θα έχουν δικαίωμα ούτε και για μόνιμο διορισμό. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ πραγματοποιήθηκε το 2008 και έκτοτε διορίζονταν μόνο σε θέσεις αναπληρωτών.

“Τον περασμένο Αύγουστο και πριν βγουν οι πίνακες των διορισμών συναντηθήκαμε για πρώτη φορά με τον Υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο ώστε να του εξηγήσουμε τι ακριβώς είχε συμβεί σε σχεδόν 12.000 εκπαιδευτικού καθώς το ΥΠΕΣ έχει την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Τότε δεσμεύτηκε ότι τα ονόματα μας θα ενταχθούν σε κάποιο παράλληλο πίνακα. Δεν έγινε τίποτα. Στη συνέχεια μάθαμε ότι θα υπάρξει κάποια ρύθμιση. Ούτε αυτό έγινε” εξηγεί.

“Εκτίουμε μία ποινή για ένα αδίκημα, που δεν έχουμε διαπράξει. Μένουμε φέτος άνεργοι, χωρίς κάποιοι από εμάς να έχουν δικαίωμα για επίδομα ανεργίας. Σε αυτή τη φάση είναι πολύ δύσκολο να βρούμε αλλού δουλειά. Επίσης μένοντας εκτός επί 3 χρόνια δεν θα συγκεντρώσουμε άλλη προϋπηρεσία, ούτε θα μπορούμε να διοριστούμε” αναφέρει η κ.Σταματίου, επιτυχούσα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 2008 αλλά ακόμη δεν έχει προσληφθεί.

Επισημαίνει ότι αν και υπήρξε συνάντηση από κλιμάκιο εκπαιδευτικών με τον Υπουργό Εσωτερικών, κάτι αντίστοιχο δεν έχει γίνει και με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. “Εμείς είμαστε εντάξει στις εκπαιδευτικές μας υποχρεώσεις. Εκτελούμε τα καθήκοντα μας όπου υπάρξει κενό ωστόσο η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν δέχεται καν να μας συναντήσει” καταλήγει η κ. Σταματίου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ