Άννα Παπά-Κονιδάρη: Το βρετανικό στέλεχος εκτινάσσει τους αριθμούς των κρουσμάτων

Άννα Παπά-Κονιδάρη: Το βρετανικό στέλεχος εκτινάσσει τους αριθμούς των κρουσμάτων

Συνεδριάζει εκτάκτως αυτή την ώρα η επιτροπή των επιδημιολόγων, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εισήγησης αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων σε όλη την επικράτεια δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων σήμερα 2/03/2021. Όπως αναφέρει στο GRTimes η καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Άννα Παπά-Κονιδάρη, ο αριθμός των κρουσμάτων εκτινάσσεται λόγω της εξάπλωσης του βρετανικού στελέχους.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η έκτακτη συνεδρίαση των επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων. Όπως αναφέρει η κ. Παπά-Κονιδάρη, οι επιδημιολόγοι συνεδριάζουν αυτή την ώρα μελετώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας και εξετάζουν την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων σε όλη τη χώρα. Τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία συλλέγουν σήμερα, καθώς και οι προτάσεις-εισηγήσεις τους για νέα μέτρα πρόκειται να παρουσιαστούν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην καθιερωμένη συνεδρίασή τους την Παρασκευή.

«Η κυκλοφορία της βρετανικής μετάλλαξης είναι αυτή που εκτινάσσει τους αριθμούς των κρουσμάτων. Αυτό μας ανησυχεί και αυτό θέλουμε να σταματήσουμε. Ο αριθμός των νεκρών, παραμένει σταθερός, καθώς ενδέχεται το νέο στέλεχος να είναι πιο μεταδοτικό αλλά όχι πιο παθογόνο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι 25 νεκροί τη μέρα είναι λίγοι. Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, η καθεμία από τις οποίες είναι μοναδικές. Τα αποτελέσματα του εμβολιασμού πάντως, είναι νωρίς για να τα δούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00

Η καθηγήτρια, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στα παραλιακά μέτωπα περιοχών που είναι στο «κόκκινο» το Σαββατοκύριακο, αναφέρει:

«Δεν είμαστε εμείς που θα πούμε αν αποδίδει η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 στα μεγάλα αστικά κέντρα. Βασίζομαι και εμπιστεύομαι τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων, οι οποίοι μας παρουσιάζουν μέχρι και τον βαθμό κίνησης των πολιτών. Παρατηρούν με τα μοντέλα τους πόσο αυξάνεται η κίνηση ανάλογα τα μέτρα που επιβάλλονται. Εμείς, προτείνουμε νέα μέτρα, ανάλογα αυτά ακριβώς τα στοιχεία που μας δίνουν, και για τα οποία συνεδριάζουν σήμερα», τονίζει.

«Δεν έχει σημασία πόσα κρούσματα, αλλά τι στέλεχος»

Για το γεγονός ότι ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου είναι στο βαθύ κόκκινο, με πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση να απορούν με την επιβολή τόσο σκληρών μέτρων, δεδομένου του μειωμένου αριθμού κρουσμάτων στην περιοχή, η κ. Παπά-Κονιδάρη ξεκαθαρίζει ότι τα μάτια στρέφονται στο στέλεχος του κορωνοϊού και όχι στον αριθμό των κρουσμάτων.

«Γνωρίζω ότι ένας μόνο δρόμος χωρίζει τον έναν δήμο από τον άλλο, αλλά είναι προτιμότερο να κλείσει μία μικρότερη περιοχή παρά ολόκληρη η Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα είναι το μεταλλαγμένο, νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Βλέπουμε 22 κρούσματα, αλλά η ερώτηση είναι τι στελέχη είναι αυτά τα κρούσματα;», τονίζει.

Κλείνοντας, αναφέρει ότι η Π.Ε. Θεσσαλονίκης, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με αυτήν που βρισκόταν στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ωστόσο διατηρεί τις επιφυλάξεις της: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τα δεδομένα αυτά αλλάζουν ώρα με την ώρα», καταλήγει.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ