Ανοίγει σήμερα με αυστηρούς κανόνες το λιανεμπόριο

Ανοίγει σήμερα με αυστηρούς κανόνες το λιανεμπόριο

Ξαναζωντανεύει από σήμερα η αγορά καθώς επαναλειτουργούν με αυστηρούς κανόνες σε όλη τη χώρα -πλην των κόκκινων περιοχών- καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων εκτός άσκησης, υπηρεσιών φροντίδας και υγιεινής, καθώς και τα ΚΤΕΟ.

Η κυβέρνηση, όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός μιλώντας την Παρασκευή στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, μετά την εισήγηση των ειδικών, παίρνει με προσοχή το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας. Επισημαίνοντας πως κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία παραπάνω από 3 δισεκατομμύρια μίλησε για το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης υπογραμμίζοντας παράλληλα πως  «κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση των κρουσμάτων. Όσο αυτή η αύξηση είναι ελεγχόμενη, και όσο δεν βάζει σε πίεση το Σύστημα Υγείας, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αντέξουμε. Κάθε άνοιγμα ωστόσο πρέπει να γίνεται με τήρηση των μέτρων προστασίας».

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές κατηγορηματική ήταν η απάντηση που δόθηκε από τον πρωθυπουργό και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τις υποδείξεις των ειδικών της Επιτροπής των Ειδικών επιστημόνων. Επισημαίνουν πως «μία φορά μόνο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ελήφθησαν πιο αυστηρά μέτρα από αυτά τα οποία είχαν εισηγηθεί οι ειδικοί και αφορούσαν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Όμως, δεν πρέπει να παραλείπεται ότι η Επιστημονική Επιτροπή ξεπερνά τους 30 ειδικούς διαφόρων τομέων και δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους. Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη την τελική εισήγηση της Επιτροπής η οποία βασίζεται στην πλειοψηφία. Σημειώνεται ότι όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με άλλες χώρες, -Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία, Ισπανία- στην Ελλάδα ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων».

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία του εμβολιασμού

Με την ολοκλήρωση της θωράκισης των υγειονομικών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ξεκίνησε από το Σάββατο και η διαδικασία του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού για τους πολίτες άνω των 85 ετών. Ο πρωθυπουργός από βήματος της Ολομέλειας επεσήμανε πως η διαδικασία εξελίσσεται όπως δρομολογήθηκε και  με πλήρη διαφάνεια. Τα στατιστικά δεδομένα του εμβολιασμού είναι διαθέσιμα σε καθημερινή βάση στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών, η οποία είναι απολύτως εξαρτημένη από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Tweet Φον ντερ Λάιεν

Με μια ανάρτηση στο Twitter και στην ελληνική γλώσσα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχολίασε την εξέλιξη του προγράμματος των εμβολιασμών κάνοντας ξεχωριστή μνεία στην Ελλάδα.

«Ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει… και φτάνει μέχρι τα ελληνικά νησιά!

Στη Σύρο, τη Ρόδο και τη Χίο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας λαμβάνουν το εμβόλιο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Ο εμβολιασμός μας βοηθάει να παραμείνουμε ασφαλείς από την COVID-19», αναφέρει στο tweet της η πρόεδρος της Κομισιόν.

Για την επάρκεια των εμβολίων

Η χώρα μας μέσω της αναλογικής προαγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σήμερα, εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς. Δηλαδή, το διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό,τι δυνητικά θα χρειαστούμε.

Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός, και ταυτόχρονα υπογράμμισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  η ευρωπαϊκή απάντηση μέσω των οργανωμένων προαγορών εμβολίων παρά τις όποιες καθυστερήσεις και τις όποιες δυσκολίες είναι ένα έμπρακτο παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε επίσης πως το μοναδικό κριτήριο για την κατανομή είναι ο πληθυσμός των ευρωπαϊκών χωρών και δεν έγιναν διακρίσεις ανάμεσα σε χώρες του βορρά, του νότου, πλούσιες,… «Από τον Απρίλιο και μετά, όταν  θα έχουν εγκριθεί και άλλα εμβόλια, θα έχουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε. Τώρα έχουμε λιγότερα και, το ίδιο ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, για όλες τις χώρες του κόσμου διότι είναι δεδομένη η παραγωγική δυνατότητα των εργοστασίων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πώς εντάσσονται στα μέτρα στήριξης οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020

Από τις 19 έως και τις 31 Ιανουαρίου οι  επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού  θα μπορούν να υποβάλλουν  μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο για την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι όσοι:

α) Είναι εγγεγραμμένοι από 13 Μαΐου 2020 έως και 10 Ιανουαρίου 2021, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

β) Δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ δίνεται στους δικαιούχους ανά μήνα, για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, ενώ παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top