Ανοίγει την Τρίτη 14/9 η πλατφόρμα για την τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

Ανοίγει την Τρίτη 14/9 η πλατφόρμα για την τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 (τρίτη δόση) θα ξεκινήσει με τους ανοσοκατεσταλμένους και αφορά 285.000 πολίτες και η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου.

Οι πολίτες θα λάβουν υπενθυμιστικό SMS στις 13 Σεπτεμβρίου για να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Είπε ότι ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης και για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Ποιες άλλες ομάδες παίρνουν σειρά

Τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και οι άνω των 60 ετών είναι πιθανότατα αυτοί που θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Αυτό ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου  τονίζοντας ότι η επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα νεότερα δεδομένα για τον καθορισμό των πληθυσμιακών ομάδων που θα ακολουθήσουν όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

«Συζητάμε για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό ή έχουν άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα» είπε χαρακτηριστικά, η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι «η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού».

Ερωτηθείσα η κ. Θεοδωρίδου για το αν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων».

Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση θα μπορούν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην χαμηλή ανοσία λόγω παρέλευσης συγκεκριμένου χρόνου.

Όπως είπε για τον γενικό πληθυσμό, μετά τους οκτώ μήνες – σε άλλες περιπτώσεις είναι εννιά μήνες ή και περισσότερο -, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αντισωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει όπως εξήγησε ότι «οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται από τον αρχικό εμβολιασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει άγχος για την τρίτη δόση» , είπε και προσέθεσε πως η δόση αυτή είναι αναμνηστική και ενισχύει τα αρχικά αντισώματα.

Mιλώντας για τις έγκυες σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι υπάρχουν συνεχώς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων.

Η ίδια ανέφερε ότι από τις 29 έγκυες που έχουν μέχρι σήμερα νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας λόγω του κορονοϊού, δυο έχουν καταλήξει και εξήγησε ότι η ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση -όπως δείχνει και τελευταία μελέτη σε δυόμισι χιλιάδες εγκύους -είναι δεδομένη. Μάλιστα, όπως ανέφερε, «ακόμα και στις πρώτες 20 εβδομάδες ο εμβολιασμός είναι ασφαλής για τις εγκύους οι οποίες μπορούν να εμβολιάζονται καθόλη τη διάρκεια της κύησης».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι αυτός γίνεται για τρεις λόγους και ενόψει ανοίγματος των σχολείων και αυτοί είναι: η προστασία των ίδιων των παιδιών, η προστασία της κοινότητας όσον αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού, αλλά και για να περιοριστούν οι πιθανότητες να μην έχουμε νέες μεταλλάξεις.

«Καθοριστικό ρόλο στον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων παίζουν οι ίδιοι γονείς τους, οι παιδίατροι, ο οικογενειακός γιατρός αλλά και οι έφηβοι που φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό εκφράζουν οι ίδιοι την επιθυμία τους για να εμβολιαστούν» κατέληξε.

Εικονικοί εμβολιασμοί

Για τα φαινόμενα εικονικών εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας Παλαμά βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, ενώ έχει διαταχθεί και η εισαγγελική έρευνα.

Όπως αναφέρουν πηγές, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι στην υπόθεση εμπλέκεται ένας περιορισμένος αριθμός ατόμων που φέρεται να έχουν λάβει πιστοποιητικό εμβολιασμού δίχως να έχουν εμβολιαστεί.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένη διενέργεια εικονικών εμβολιασμών. Ο υπουργός Υγείας μάλιστα τόνισε πως υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας στην Επιχείρηση «Ελευθερία» που καθιστούν δύσκολη έως και εξαιρετικά δύσκολη την καταχώρηση εμβολιασμού που δεν έχει γίνει.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Σημειώνεται ότι παρόμοια περιστατικά έχουν εντοπιστεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ανατιμήσεις

Κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν πως οι ανατιμήσεις δεν αποτελούν αμιγώς ελληνικό φαινόμενο. Πληθωριστικές τάσεις σε τιμές των αγαθών παρατηρούνται σε πολλές χώρες, στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Τονίζουν μάλιστα πως οι ανατιμήσεις αποτελούν μια δυσάρεστη αλλά ταυτόχρονα αναμενόμενη συνέπεια της πανδημίας. Αφενός λόγω της αναγκαίας στήριξης που προσέφεραν στην πραγματική οικονομία οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες, με συνέπεια να αυξηθεί το απόθεμα χρήματος στην αγορά.

Και αφετέρου λόγω της απότομης αύξησης της ζήτησης μετά την χαλάρωση κάποιων περιορισμών, αύξηση που υπερκέρασε την προσφορά, ειδικά σε μία περίοδο που παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις στην λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως  η Ελλάδα κατόρθωσε να επιστρέψει σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης και η γρήγορη ανάπτυξη τροφοδοτεί τον πληθωρισμό σε κάποιο βαθμό. Προσθέτουν πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποφασισμένη να προχωρήσει σε παρεμβάσεις. Στόχος είναι να προστατευθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και κυβερνητικά στελέχη.

Υπογραμμίζουν παράλληλα πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι βρίσκεται δίπλα στις οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Έχει ήδη προχωρήσει σε μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ σε κατηγορίες αγαθών που συμβάλλουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, καθώς και στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Προσθέτουν πως, έχουν γίνει θεσμικά και οργανωτικά μεγάλα βήματα σε ό,τι αφορά την εποπτεία της αγοράς (αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ελληνοποιήσεις κ.α.) ώστε οι όποιες ανατιμήσεις να μην αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα όταν η αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο επανέλθει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Και διαβεβαιώνουν ότι τα θεσμικά εργαλεία και οι μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς θα αξιοποιηθούν έτσι ώστε να μην εργαλειοποιηθεί η παγκόσμια αύξηση τιμών και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Στην Ολομέλεια το ν/σ για θεσμοθέτηση του λόμπινγκ

Με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να προαναγγέλλει την κατάθεση βελτιωτικών αλλαγών στην συζήτησή του στην Ολομέλεια, ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του, με τίτλο «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top