Άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια και υψηλός ρυθμός ανάκαμψης

Άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια και υψηλός ρυθμός ανάκαμψης

«Ακούσαμε τους επιστήμονες, πήραμε εγκαίρως αποφάσεις και κλείσαμε τη χώρα νωρίτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Αποφύγαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να κάνουμε το ίδιο με το δεύτερο. Επενδύσαμε όμως στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα πήγαμε καλύτερα εν συγκρίσει με κράτη πλουσιότερα από το δικό μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security».

«Έχουμε σχέδιο να ανοίξουμε τον τουρισμό μας με ασφάλεια. Έχουμε επιπρόσθετα εργαλεία φέτος. Φέτος μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάτι, που ήταν ελληνική πρόταση, το Ψηφιακό πιστοποιητικό για τον covid – 19, χρησιμοποιούμε επίσης ευρέως τα self tests, κάτι που μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα το μοτίβο της πανδημίας του κορωνοϊού» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Περαιτέρω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «διαθέτουμε την πολιτική δέσμευση και συνεκτιμώντας τις απώλειες από τον κορωνοιό, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ώστε να μην επενδύσουμε με τρόπο έξυπνο στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Υψηλός ρυθμός ανάκαμψης

Τον τέταρτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, σε τριμηνιαία βάση, πέτυχε κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους η Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική που έχει αποκτήσει, όπως σχολιάζουν πηγές.

Επισημαίνουν πως παρά τους περιορισμούς που ήταν σε ισχύ στην οικονομική και κοινωνική διαδικασία, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η πανδημία, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,4%.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, μόνον η Ιρλανδία, η Κροατία και η Εσθονία ξεπέρασαν αυτό το επίπεδο. Σημειώνεται ότι στο σύνολο των χωρών της ΕΕ σημειώθηκε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 0,1%, ενώ μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης η κάμψη ανήλθε στο 0,3%.

Εμβολιασμένοι και διευκολύνσεις

Η συζήτηση για τις διευκολύνσεις, τις ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας, θα ανοίξει σύντομα από πλευράς κυβέρνησης, από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως θα ανοίξει και η συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών, εργαζομένων στο σύστημα υγείας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση αναμένει εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα, ώστε μετά από έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε και στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημείωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον πρωθυπουργό ότι το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας.

Δωρεάν διανομή self-test

Η δωρεάν διάθεση self-test θα συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο, σε συγκεκριμένες ομάδες δικαιούχων και με τρόπο που εξετάζεται, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις.

Στις 19 Ιουνίου ολοκληρώνεται η διανομή μέσω των φαρμακείων, με τη διάθεση τριών τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.

Από τις 12/4, όταν τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας, έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες: -73% κρούσματα COVID -65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID, 0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID και 53% μείωση δείκτη θετικότητας.

Προσλήψεις στα νοσοκομεία

Τους τελευταίους 16 μήνες το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε με χιλιάδες επαγγελματίες υγείας. Τώρα προκηρύσσονται ακόμα 600 μόνιμες θέσεις γιατρών και το Σεπτέμβριο άλλες 4.900 θέσεις, πρωτίστως νοσηλευτών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τις 1.500. Τα νοσοκομεία μας διαθέτουν πια σύγχρονο εξοπλισμό και οι γιατροί μας τεράστια εμπειρία.

Όλα αυτά αποτελούν τα θεμέλια της επόμενης μέρας για τη δημόσια υγεία, με βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων, στη στελέχωση των δομών της περιφέρειας, με ειδικά κίνητρα για τα χωριά και τα νησιά και στην επιθετική προώθηση στρατηγικών πρόληψης και εκσυγχρονισμού.

Ψηφιακό Απολυτήριο

Οι απόφοιτοι Γυμνασίων, Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων από το σχολικό έτος 2016-2017 και μετά έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδίδουν ψηφιακά το απολυτήριο ή το πτυχίο τους.

Οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στο gov.gr, στην κατηγορία «Εκπαίδευση / Αποφοίτηση από το σχολείο». Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτούνται κωδικοί Taxis, ενώ για όσο διάστημα ο απόφοιτος είναι ανήλικος, οι τίτλοι εκδίδονται με ενέργειες των κηδεμόνων.

Το απόσπασμα του τίτλου που εκδίδεται έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα, αποθηκεύεται στην θυρίδα του πολίτη (https://my.gov.gr/) και μπορεί είτε να σταλεί ηλεκτρονικά σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, είτε να τυπωθεί και να κατατεθεί.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top