«Ανθρώπων ιστορίες-Κι έραβα τις πληγές μου»: Ένα αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Αρμενίων

«Ανθρώπων ιστορίες-Κι έραβα τις πληγές μου»: Ένα αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Αρμενίων

Με αφορμή την 107η επέτειο που συμπληρώνεται φέτος από την Γενοκτονία των Αρμενίων, κατά τη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 1.500.000 άνθρωποι εξοντώθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το κίνημα των Νεότουρκων, η δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, πρόβαλε ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στη μνήμη των ψυχών που «χάθηκαν» σε μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.

Το ντοκιμαντέρ που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεσσόπουλος, το οποίο προβλήθηκε σήμερα στις 15:00 στην TV100, με την ονομασία «Ανθρώπων ιστορίες»: «Κι έραβα τις πληγές μου», αφηγείται την ιστορία μέσα από έξι απόγονους επιζώντων της γενοκτονίας του αρμενικού λαού, οι οποίοι ανακαλούν μαρτυρίες των ξεριζωμένων, μιλούν για τον πόλεμο του 2020 στο Αρτσάχ και δίνουν τη σημασία της καθολικής διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας στη σημερινή ιστορική συγκυρία.

Στο ντοκιμαντέρ μιλάει αρχικά η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν, η οποία εξομολογείται την ιστορία-ξεριζωμού των προγόνων της, αναφέροντας αναλυτικά «οι προπαππούδες μου και η προγιαγιά μου σφαγιάστηκαν. Τα αδέλφια με ένα περιπετειώδη τρόπο έφτασαν στην Ελλάδα και βρήκαν καταφύγιο. Παρά το γεγονός ότι δεν έφτασε η γλώσσα στη δική μου γενιά, πάντα ένιωθα βαθιά μέσα μου Αρμένισα».

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γαλιλαίας, εξιστορεί την διαδρομή του παππού του, Ρουπέν Καλφαγιάν, επιζώντα της γενοκτονίας, ο οποίος είναι ό ένας από τα δύο αδέλφια που κατάφεραν να επιζήσουν, από συνολικά επτά. «Είναι πολύ δυνατές αυτές οι εικόνες. Να σφαγιάζονται μπροστά στα μάτια ενός μικρού παιδιού, τα μέλη της οικογένειας του. Πατέρας, μητέρα, τα μικρότερα αδέλφια. Ως εκ θαύματος γλίτωσε ο παππούς μου με τον μικρότερο αδελφό του και μετά από περιπλάνηση στην έρημο της Συρίας, βρέθηκαν ορφανά στη Συρία. Έλεγα πάντα ότι ο αραβικός λαός περιέθαλψε τους Αρμένιους πρόσφυγες και τους φέρθηκε φιλόξενα. Έπειτα πέρασαν στην Ελλάδα» είπε.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη, Ντικράν Μπλετζιάν ο οποίος αναφερόμενος στον παππού του διηγείται «ο παππούς μου έφυγε στη πρώτη φάση της δίωξης στων Αρμενίων και πήγε στη Σμύρνη, καταφέρνοντας να διασώσει και τον μικρότερο ξάδελφο του, οι οποίοι ήταν οι μόνοι που κατάφεραν να επιζήσουν από την οικογένεια. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή πέρασαν στην Ξάνθη και τα επόμενα χρόνια έζησαν στην Καβάλα. Οι ιστορίες που μας διηγόντουσαν από μικρά στην οικογένεια είναι φρικιαστικές».

Ο Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Αρτούρ Αμπραχαμιάν θυμάται την συγκλονιστική ιστορία των προγόνων του από τι κακουχίες και τις βαρβαρότητες που υπέστησαν από του Τούρκους μέχρι να πάρουν τελικά το δόμο για την προσφυγιά.

Ο Μπεντρός Χαλατζιάν, μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη, με τη σειρά του αναφέρθηκε στις ρίζες της οικογένειας του και ο εικαστικός Χοβίκ Κασσαπιάν στην διαδρομή των προγόνων του μέχρι να φτάσουν στην  Ελλάδα.

Τέλος ο καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών του πανεπιστημίου Colgate (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ) Συγγραφέας και Ποιητής, Peter Balakian επισήμανε εκτενώς την ιστορική σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Δύο προσαγωγές Αρμενίων μετά την πορεία στο Τουρκικό Προξενείο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Πορεία των Αρμενίων για την 107η επέτειο από τη γενοκτονία (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top