Αντιδράσεις για τα πρώην κοιμητήρια Κορδελιού – Ενοίκιο από τον δήμο ζητά η εκκλησία

Αντιδράσεις για τα πρώην κοιμητήρια Κορδελιού – Ενοίκιο από τον δήμο ζητά η εκκλησία

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Την καταβολή ενοικίου από τον δήμου Κορδελιού Ευόσμου, για τη χρήση των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο Θεματικό Πάρκο Νεολαίας, στην έκταση των πρώην Κοιμητηρίων Κορδελιού, διεκδικεί η εκκλησία, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις της αντιπολίτευσης στον δήμο, που κάνει λόγο για έκταση που έπρεπε να ανήκει στον δήμο.

Να διεκδικήσει από την εκκλησία την έκταση του Θεματικού Πάρκου Νεολαίας (ΘΕΠΑΝ) για το καλό των δημοτών του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, καλεί ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία Πολιτών Ελευθερίου, Κορδελιού, Ευόσμου», Νίκος Ζυγάς.

Ο κ. Ζυγάς, μιλώντας στο GRTimes, επισημαίνει πως η κυριότητα του συγκεκριμένου πάρκου, περιήλθε με «μπακαλίστικο» τρόπο στην κατοχή του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με μια απλή συμβολαιογραφική πράξη που είχε γίνει το 1977 (επικαλούμενη τον νόμο 3800/1957 που επέλυε προβλήματα κυριότητας για εκτάσεις που κατείχε η εκκλησία από την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό), χωρίς να έχει αντιδράσει καμία διοίκηση του δήμου από τότε, καθώς οι εκτάσεις των κοιμητηρίων ανήκαν με βάση τον νόμο στους δήμους ή στις κοινότητες. Μάλιστα όπως λέει, είναι αδιανόητο αυτό που πληροφορήθηκε, πως η εκκλησία ζητάει ενοίκιο από τον δήμο για τη χρήση των εγκαταστάσεων, οι οποίες εξυπηρετούν τους δημότες.

Σύμφωνα με όσα τονίζει ο ίδιος, με το κλείσιμο των πρώην κοιμητηρίων ο δήμος είχε καθαρίσει και εξυγιάνει την έκταση με δικά του έξοδα, ενώ είχε δαπανήσει και 30.000.000 δρχ για εργασίες σε τρεις εκκλησίες της περιοχής, πάνω στη βάση προφορικής συμφωνίας με τον τότε Μητροπολίτη, ώστε ο δήμος να μπορεί να χρησιμοποιεί το πάρκο. Στη συνέχεια ο δήμος διαμόρφωσε και έχτισε στον χώρο διάφορα κτίσματα και πολυχώρους όπου ακόμα και σήμερα στεγάζονται δραστηριότητες των δημοτών και ΚΔΑΠ, με την εκκλησία να διεκδικεί φυσικά όλη την έκταση.

Εξώδικα από την εκκλησία

Τον Νοέμβριο του 2011, ο τότε δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Ευστάθιος Λαφαζανίδης, προχωρά σε μνημόνιο συνεργασίας με την ενορία του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που – όπως αναγράφεται στο μνημόνιο – είναι η ιδιοκτήτρια του πάρκου με βάση τα πρώτα αποτελέσματα του Κτηματολογίου. Αντικείμενο του μνημονίου ήταν η ένταξη του ΘΕΠΑΝ και γύρω εκτάσεων, σε ένα πρόγραμμα βιοκλιματικής αναβάθμισης, ύψους περίπου 3,5 εκ. ευρώ, με κονδύλια από το ΕΣΠΑ που θα βελτίωναν αισθητά τον χώρο. Με βάση τη συμφωνία, η ενορία θα παραχωρούσε για αντάλλαγμα τον χώρο στον δήμο για κάποια χρόνια και στη συνέχεια η κυριότητα της έκτασης θα επέστεφε σε αυτήν.

Ωστόσο, αν και αρχικά το 2013 το έργο εντάχθηκε στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη», στη συνέχεια το 2014 «πάγωσε» και μεταφέρθηκε για επόμενη προγραμματική περίοδο, γεγονός που δεν άρεσε στην εκκλησία.

Στις 18/8/2015, ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στέλνει εξώδικο στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, αναφέροντας ούτε λίγο ούτε πολύ, πως επειδή το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης δεν θα γίνει, αποσύρει την υπογραφή του από το μνημόνιο συνεργασίας, θεωρώντας το άκυρο, ζητώντας από τον δήμο να μην προχωρήσει σε κανένα νέο έργο που να αφορά την επίμαχη έκταση.

Στο έγγραφο μάλιστα υπερτονίζεται πως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πάρκου είναι πλήρως αποσαφηνισμένο και πως αδιαμφησβήτητος κύριος του ακινήτου είναι ο Ιερός Ναός, προσθέτοντας πως αυτό προκύπτει και από την αρμόδια υπηρεσία κτηματογράφησης που απέρριψε την αντίστοιχη δήλωση ιδιοκτησίας του δήμου και τη μεταγενέστερη ένσταση του.

Στις 14-9-2015, δηλαδή έναν μήνα μετά το πρώτο, ο Ιερός Ναός επανέρχεται με δεύτερο εξώδικο, στο οποίο, αφού επισημαίνει ξανά πως είναι ο αδιαμφισβήτητος κάτοχος της έκτασης των περίπου 7,5χιλ τμ, αναφέρει πως ο δήμος χρησιμοποιούσε τα πέντε κτίσματα του χώρου, μεταξύ αυτών και ένα αναψυκτήριο «παντελώς παράνομα», χωρίς να έχει προβεί στην καταβολή οποιουδήποτε ποσού ως αποζημίωση στον Ιερό Ναό. Προσθέτει μάλιστα πως λόγω αυτής της χρήσης των ακινήτων, ο Ιερός Ναός δεν υπάχθηκε στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί «διπλά».

Η εκκλησία υπολόγισε τη «ζημιά» σε 10.000 ευρώ για το 2014 και 5.000 ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2015, απαιτώντας τα χρήματα αυτά από τον δήμο, καθώς αυτός «ωφελήθηκε από την παράνομη χρήση και αξιοποίηση της περιουσίας μας, για την οποία χρήση έχουμε νόμιμο δικαίωμα αποζημίωσης, σύμφωνα και με τις διατάξεις του αδικαιολογήτου πλουτισμού». Στο εξώδικο μάλιστα, εκτός από τα χρήματα, ζητείται από τον δήμο να αποχωρήσει άμεσα από τα κτήρια.

Στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα

Το ζήτημα συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το νέο έτος, κατόπιν αιτήματος 41 πολιτών που συγκέντρωσαν και τις απαραίτητες υπογραφές.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών», με ευθύνη και του προεδρείου, στη συνεδρίαση που διήρκησε περίπου 4,5 ώρες επικράτησε «μπάχαλο» και ενώ έπρεπε να τεθεί πρώτη σε ψηφοφορία η πρόταση των πολιτών, η διαδικασία μπερδεύτηκε με αποτέλεσμα άλλοι να συμφωνούσαν με την πρόταση του δημάρχου, άλλοι με την πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Καμαρινού και άλλοι με την ξεχωριστή πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης .

Σημειώνεται πως με γνωμοδότηση του ο νομικός σύμβουλος του δήμου, αφού κάνει μια αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «κύριος του ακινήτου είναι ο Ιερός Ναός» χωρίς όμως να αποκλείει τη  «διεκδίκηση της κυριότητας από τον δήμο, η οποία όμως με βάση τη διαμορφωθείσα επί πολλά έτη κατάσταση, ίσως δεν ευδοκιμήσει».

«Έχει η διοίκηση του δήμου την πρόθεση να προστατέψει τα συμφέροντα του δήμου και άρα των δημοτών, όπως ορκίστηκε να κάνει;» διερωτάται ο κ. Ζυγάς, προσθέτοντας πως ο δήμος όφειλε να διερευνήσει και τις ελάχιστες πιθανότητες που έχει για να διεκδικήσει το πάρκο, εξαντλώντας κάθε πιθανότητα για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δημοτών.

Σχολιάζοντας μάλιστα τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου για το θέμα, λέει πως επειδή αφήνει έστω ένα μικρό «παράθυρο» δικαίωσης, η διοίκηση δεν έπρεπε να κλείσει το θέμα «εδώ και τώρα» στο δημοτικό συμβούλιο, όπως αποφασίστηκε τελικά.

«Εμείς το θέμα δεν θα το αφήσουμε εδώ. Για εμάς δεν τελείωσε» κατέληξε ο κ. Ζυγάς.

Τι απαντά ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός

Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου παρέπεμψε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, σε ερώτηση του GRTimes, για το τι σκοπεύει να κάνει η διοίκηση του για το θέμα.

«Αν βρούμε καινούρια στοιχεία που να δείχνουν κυριότητα για τη δική μας πλευρά – καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν την άλλη μεριά – θα διεκδικήσουμε αυτό που πρέπει» τόνισε.

Πρόσθεσε πως τα προηγούμενα χρόνια, οι διοικήσεις του δήμου δαπάνησαν χρήματα στον συγκεκριμένο χώρο, ωστόσο κανείς δεν φρόντισε να εξασφαλίσει την κυριότητα του χώρου σωστά, με χαρτιά που να αποδεικνύουν την κυριότητα από τον δήμο. «Έκανε κάποιες κινήσεις η άλλη πλευρά και καταφέραν να φαίνεται τώρα ότι είναι κύριοι του οικοπέδου. Σίγουρα έγιναν κάποιες επενδύσεις εκεί από προγράμματα, σίγουρα αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από την πλευρά της εκκλησίας, αλλά δεν φροντίσαμε να διασφαλίσαμε τον χώρο» λέει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής από τον δήμο, ο κ. Μανδαλιανός είπε ότι θα μπορούσε να γίνει, αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πάρα πολύ λίγες, γιατί υπάρχουν λίγα στοιχεία. «Αν βρούμε επιπλέον στοιχεία, νέα, που να τεκμηριώνουν τη θέση του δήμου, τότε ναι, θα μπορούσαμε».

Όπως διευκρίνισε, η εκκλησία ζητάει ενοίκιο γύρω στα 1500 με 1800 ευρώ. «Εάν ο νόμος μας επιβάλλει, διότι αναγνωρίζει την κυριότητα του από την εκκλησία και πρέπει να το κάνουμε, θα το κάνουμε, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά» κατέληξε ο κ. Μανδαλιανός.

Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top