Αντιδράσεις στην εστίαση για το νέο ΦΕΚ που ορίζει τους εξωτερικούς χώρους

Αντιδράσεις στην εστίαση για το νέο ΦΕΚ που ορίζει τους εξωτερικούς χώρους

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Νέες έντονες αντιδράσεις προκαλεί στα καταστήματα εστίασης, η επισήμανση του τελευταίου ΦΕΚ για τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό, που ορίζει ποιοι χώροι θεωρούνται ως «ανοιχτοί υπαίθριοι». Φόβοι για ελέγχους και πρόστιμα για το… «1.30» ύψος που πρέπει να έχουν τα προπετάσματα. Τι λένε στο GRTimes οι εκπρόσωποι εστίασης από Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Βέροια.

Νέες «φωτιές» βάζει στην εστίαση η επισήμανση στο ΦΕΚ Β’ 4919/24-10-2021, για το ποιοι χώροι θεωρούνται ως ανοικτοί υπαίθριοι και στην οποία τονίζεται πως όποιες πλευρές έχουν προστατευτικά πάνω από 1,3 μέτρα ύψος, θεωρούνται κλειστές.

Αναλυτικά επισημαίνεται στο ΦΕΚ:

«Ως ανοικτός υπαίθριος χώρος για τις δραστηριότητες του παρόντος σημείου ορίζεται ο χώρος που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο (2) πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών (1,3) από το δάπεδο του χώρου. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές».

Στην ουσία, πρόκειται για μια διάταξη που είχε εφαρμοστεί ήδη από τον αντικαπνιστικό νόμο, για να αντιμετωπίσει περιπτώσεις καταστημάτων που έκλειναν περιμετρικά έναν υπαίθριο χώρο με νάιλον, γυαλί ή πλέξιγκλας, επιτρέποντας εκεί το κάπνισμα.
Με την πανδημία του κορωνοϊού και με δεδομένη την απαγόρευση εισόδου σε εσωτερικούς χώρους σε μη εμβολιασμένους πελάτες, οι επιχειρηματίες επένδυσαν χρήματα στη δημιουργία προστατευμένων – από το κρύο και τον αέρα – εξωτερικών χώρων, προκειμένου να τους λειτουργήσουν για εμβολιασμένους και μη, με την ελπίδα να αυξήσουν κάπως τον τζίρο τους.

Ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες τον χειμώνα είναι πολύ χαμηλές, η διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων θεωρήθηκε από πολλές επιχειρήσεις ως μονόδρομος, ωστόσο από ότι φαίνεται, η προσπάθεια αυτή χαρακτηρίστηκε ως τέχνασμα που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα μέτρα ενάντια στη διασπορά της πανδημίας, με αποτέλεσμα και τη σχετική επισήμανση στο τελευταίο ΦΕΚ, μετά την οποία πιθανότατα να ακολουθήσουν και σχετικοί έλεγχοι.

Γ. Φιλοκώστας: Δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν τα μαγαζιά στη Βόρειο Ελλάδα

Ξέσπασε μιλώντας στο GRTimes, ο πρόεδρος της Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας, που έκανε λόγο για αποφάσεις «ράβε-ξήλωνε» και εμμονή κάποιων με την εστίαση, λέγοντας πως αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, τα μαγαζιά στη Βόρειο Ελλάδα δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν.

«Αν είναι το προστατευτικό 1.30, το κεφάλι σου είναι απ` έξω. Δεν έχουν να ασχοληθούν, με τίποτα άλλο και ασχολούνται μόνο με εμάς. Αυτό το ΦΕΚ βγήκε την Κυριακή και έχει ισχύ από τη Δευτέρα. Εμείς ήδη στείλαμε μια επιστολή που τους λέμε «κύριοι εσείς αποτύχατε, όχι εμείς». Δηλαδή όλος αυτός ο κόσμος που έκανε τα προστατευτικά τι θα κάνει; Θα τα γκρεμίσει; Θα πάει να τα κόψει; Έχει δώσει ένα κάρο λεφτά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλοκώστας.
Ανέφερε ακόμη τα συγκεκριμένα προστατευτικά σε εξωτερικούς χώρους, είναι ο μοναδικός τρόπος να δουλέψουν πολλά μαγαζιά κάνοντας λόγο για απερισκεψία των ιθυνόντων. «Οι άνθρωποι είναι ανεύθυνοι. Ότι τους κατέβει στο κεφάλι το κάνουν στην εστίαση. Αντί για ειδικοί είναι ανειδίκευτοι».
Όπως είπε ο κ. Φιλοκώστας, η Ένωση του θα εξετάσει τη στάση της, το αμέσως επόμενο διάστημα και ήδη έγινε μια συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και είναι σε αναμονή για τις εξελίξεις.

Κ. Σαμανίδης: Ζητήσαμε να αυξηθεί το επιτρεπόμενο ύψος 20-30 εκ.

Όπως εξηγεί στο GRTimes ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Κέντρων Διασκέδασης & Ψυχαγωγίας Βέροιας, Κώστας Σαμανίδης, με βάση το ΦΕΚ, τα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα πέρα από την οριογραμμή που ορίζει το μαγαζί (γιατί το κτίριο δεν θεωρείται πλευρά), από τις υπόλοιπες 4 πλευρές – συνυπολογίζοντας και την τέντα – πρέπει οι δύο να είναι ανοιχτές.

Οι πλευρές που θεωρούνται ανοιχτές, μπορούν να έχουν υαλοπετάσματα ή υαλοπίνακες για την αντιμετώπιση του ψύχους ή των ανέμων, για την προστασία των πελατών, μέχρι το 1.30 ύψος. Ωστόσο, αν καθίσει κάποιος, το κεφάλι του είναι εκτεθειμένο. Συνεπώς σε περιοχές όπως η Βέροια, η Νάουσα, η Έδεσσα, η Φλώρινα, η Καστοριά κ.α, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, καθίστανται απρόσιτοι αυτοί οι χώροι.
«Μειώνεται εσωτερικά η κίνηση λόγω των μέτρων, μειώνεται και εξωτερικά και σε αυτά προσθέστε το γεγονός ότι αυξήθηκε πάρα πολύ το κόστος για τις πρώτες ύλες, αλλά και το ενεργειακό κόστος» τονίζει ο κ. Σαμανίδης, κάνοντας λόγο για ένα μέτρο που θα επιδεινώσει περεταίρω την ήδη κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις εστίασης.

Εφιστά ακόμη την προσοχή στους συναδέλφους του, να προσέξουν να μην καταστήσουν τους χώρους αυτούς για αμιγώς εμβολιασμένους πελάτες, γιατί μπορεί να υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση ελέγχου τόσο για την επιχείρηση, όσο όμως και για τυχόν μη εμβολιασμένους που μπορεί να νομίζουν ότι βρίσκονται σε… ανοιχτό χώρο.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Κέντρων Διασκέδασης & Ψυχαγωγίας Βέροιας, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες τα μέλη του Σωματείου με τους βουλευτές Ημαθίας ή εκπρόσωπους τους, ζήτησαν να ληφθεί μέριμνα ώστε να αυξηθεί το όριο για τα προστατευτικά και από το 1.30, να πάει τουλάχιστον στο 1.50 με 1.60.

Σ. Κοτσαμπάς: Ισχύει ότι ίσχυε και με τον αντικαπνιστικό

Για νομοθεσία που ήταν ήδη γνωστή από τον αντικαπνιστικό νόμο, κάνει λόγο στο GRTimes, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών, Σωτήρης Κοτσαμπάς.Όπως λέει, «οι ανεμοθραύστες αυτοί σύμφωνα με τη νομοθεσία, έπρεπε να είναι μέχρι το 1.30 ύψος. Τώρα αν εμείς έχουμε κάνει πατέντες και τα έχουμε φτάσει στο 1.80 ή στα 2 μέτρα, για να μην κρυώνει το κεφάλι, είναι με δική μας ευθύνη αυτό. Τη νομοθεσία την ξέραμε και από τον αντικαπνιστικό νόμο».
Κατά την εκτίμηση του, κ. Κοτσαμπάς πιστεύει πως η κυβέρνηση έβαλε αυτήν την επισήμανση στο τελευταίο ΦΕΚ ως υπενθύμιση, γνωρίζοντας πως και με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού γίνονταν παρανομίες. «Τώρα σαν να σου λέει, μην κάνετε περισσότερα γιατί θα πέσουν πρόστιμα» .
«Άλλος έχει ανεμοθραύστη ιταλικό που είναι συρόμενος και μπορεί να γίνει μέχρι 1.30. Άλλος έχει κάνει κατασκευή για να είναι φθηνή, μόνο με σίδερο και plexiglass. Τα έχουμε κάνει και εμείς λίγο μπάχαλο. Η αλήθεια αυτή είναι» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εστίαση: Λουκέτο ή ανατιμήσεις, λόγω των αυξήσεων σε ρεύμα και πρώτες ύλες

Θεσσαλονίκη: «Πικρός» ο καφές για τους επιχειρηματίες της εστίασης

Χωρίς παρέλαση και το Μέτσοβο – Μετρά πάνω από 60 κρούσματα

Κορωνοϊός: Αύριο (26/10) σύσκεψη και αποφάσεις για τις παρελάσεις στην ΠΕ Έβρου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top