Αντιγριπικό εμβόλιο: Από αύριο η συνταγογράφηση – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Αντιγριπικό εμβόλιο: Από αύριο η συνταγογράφηση – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, που είναι επιβεβλημένο όπως τόνισε η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

«Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό. Ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται» σημείωσε από τα πρώτα λεπτά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και υπογράμμισε πως «Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη» αφού «Είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί, να εμβολιαστεί»

Μάλιστα ο Θ. Πλεύρης πρόσθεσε πως «από αύριο ξεκινά η συνταγογράφηση έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε δύο σημεία σχετικά με τον εμβολιασμό. Πως «ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους αφού βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση», ενώ για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού απηύθυνε έκκληση στους ανεμβολίαστους αφού όπως είπε «οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους. Μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA. Αυτό θέλω να το καταλάβουμε όλοι για να καταλάβουμε ότι το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά. Άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια. Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι» συμπληρώνοντας πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε, να μη φοβόμαστε και με αίσθημα ελευθερίας πραγματικά να εμβολιαστούμε και να είμαστε ασφαλείς»

Από τη δική της πλευρά η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως μπορεί την περσινή χρονιά ο ιός της γρίπης σε χαμηλά επίπεδο συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, όμως «αυτό αποδίδεται, κυρίως, στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, στον περιορισμό του συγχρωτισμού, και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών» και όχι στην εξάλειψη του ιού. Μάλιστα σημείωσε πως «η συνύπαρξη του κορωνοϊού μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης» και πρόσθεσε πως «είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη».

Μάλιστα η Μ. Θεοδωρίδου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αφού όπως ανέφερε «η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως, είναι σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό»

Συνοψίζοντας η Μ. Θεοδωρίζου τόνισε πως «φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα. Τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β» και συμπλήρωσε πως «έχουμε τώρα σε εξέλιξη αυτούς που δεν έχουν συμπληρώσει τους εμβολιασμούς τους για την Covid, αυτούς που θα κάνουν την 3η συμπληρωματική δόση, αλλά υπάρχουν και άλλα εμβόλια, όπως παραδείγματος χάρη του πνευμονιόκοκκου, τα οποία μπορούν να γίνουν ακόμα και ταυτόχρονα ή σε μικρή απόσταση του ενός εμβολίου από τα άλλα».

«Οι ομάδες, οι οποίες κατ΄ εξοχήν έχουν αυξημένο κίνδυνο για γρίπη είναι καταγεγραμμένες και εν τάχει απλώς να υπενθυμίσω ότι είναι ομάδες πληθυσμών με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης. Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση. Η κύρια ομάδα είναι η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών» και συμπλήρωσε πως «Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικοι που έχουν χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις, χρόνιες νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ανοσοανεπάρκειε κλπ. Επίσης είναι η ομάδα των παχύσαρκων ατόμων».

Τέλος μιλώντας με αριθμούς σχολίασε πως «Πέρυσι εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60» ενώ σχετικά με συγκεκριμένες ομάδες ανέφερ πως «όσον αφορά τους ανήλικες και τα παιδιά. Οι έγκυες, οι λεχοείδες και οι θηλάζουσες. Για την εγκυμοσύνη, να τονίσουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ανεξαρτήτως τριμήνου. Άλλη κατηγορία είναι να εμβολιαστούν άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα] ενώ «υπάρχει η μικρή κατηγορία των παιδιών που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν. Και ακολουθούν κατηγορίες μεγάλες, όπως είναι άτομα σε κλειστές κοινότητες που χρειάζεται και αυτά να εμβολιαστούν. Η μεγάλη κατηγορία των ατόμων, των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται είτε σε νοσοκομεία είτε σε οποιαδήποτε δομή που παροχής υπηρεσιών Υγείας. Άστεγοι, πρόσφυγες, ακόμα και άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα που γνωρίζουμε από τη φυσική ιστορία της λοίμωξης της γρίπης ότι μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης

Η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε με τη σειρά της πως «ο λόγος που είχαμε λιγότερη γρίπη πέρυσι ήταν γιατί κρατήσαμε τα μέτρα, τις μάσκες, τις αποστάσεις, δεν βγήκαμε από τα σπίτια μας, δεν είδαμε φίλους. Και τα μέτρα εξακολουθούμε να πρέπει να τα κρατάμε, κάνοντας τώρα τον εμβολιασμό και για τον ένα και για το άλλο» και συμπλήρωσε πως «Κάνοντας τα εμβόλια θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτά τα μέτρα και να έχουμε την ζωή μας πίσω. Οπότε νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και να κρατήσουμε τα μέτρα όσο δεν έχουμε τελειώσει με όλο τον εμβολιασμό και να προχωρήσουμε γρήγορα και στον αντιγριπικό και στον εμβολιασμό για την Covid, γιατί αυτό θα μας επιτρέψει να ζούμε φυσιολογικά.»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top