Απ. Τζιτζικώστας: Κανένας συμπολίτης μας μόνος του

Απ. Τζιτζικώστας: Κανένας συμπολίτης μας μόνος του

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την αρχή της πανδημίας πριν από περίπου δέκα μήνες, στηρίζει την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιηση της υγειονομικής, αλλά και της οικονομικής κρίσης” τόνισε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας αμέσως μετά την ειδική ενημερωτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα “Ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στην ΠΚΜ”. 

“Με συνεχείς δράσεις για τους πολίτες, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά και με ένα τεράστιο έργο για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, συνδράμει τους αρμόδιους στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού” συμπλήρωσε ο Απ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε πως “θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο, μέχρι η Κεντρική Μακεδονία να βγει από τη δίνη της υγειονομικής κρίσης και μέχρι να ορθοποδήσει η περιοχή από τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί και δεν θα επιτρέψουμε κανένας συμπολίτης μας να μείνει μόνος του, κανένας συμπολίτης μας να μείνει πίσω”. 

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλο αυτό το διάστημα προχώρησε σε:

-Διοργάνωση διαδικτυακών σεμιναρίων για την εκπαίδευση στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό.

Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για τους υπαλλήλους της Περιφέρειας (μάσκες ατομικής προστασίας και αντισηπτικά).

-Τοποθέτηση συστημάτων αυτόματης θερμομέτρησης στις εισόδους των κεντρικών κτιρίων, όπου στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Διενέργεια τεστ ανίχνευσης για κορονοϊό σε εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Δημιουργία σταθερής δομής ελέγχου Covid-19, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (Βασ. Όλγας 198) σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Εντατικοποίηση των ελέγχων που κάνει από κοινού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο με την Ελληνική Αστυνομία, όσο και με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου να επιτευχθεί η αυστηρή τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των άλλων μονάδων παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε πως “εξασφαλίσαμε και αξιοποιούμε 80 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε όλα τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και επικουρικό προσωπικό για δυο χρόνια. Προσωπικό που απασχολείται κυρίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στα νοσοκομεία της περιοχής μας. Και έχουμε ήδη ενισχύσει το σύστημα υγείας με 24 νέες σύγχρονες κλίνες ΜΕΘ, που σώζουν ζωές από τον κορονοϊό”.

Αναφερόμενος στον εξοπλισμό των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ως σημαντικότερες παρεμβάσεις τις εξής:

1.Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ύψους σε τέσσερα νοσοκομεία: Θεαγένειο, Ιπποκράτειο, Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς και Κέντρο Υγείας Γουμένισσας και Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής (Πολύγυρος).

2.Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (54 σύγχρονα μηχανήματα) για τις κλινικές του ΑΧΕΠΑ ύψους 4 εκ. ευρώ.

3.Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (53 σύγχρονα μηχανήματα) για τις κλινικές του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

4.Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για τα Γενικά Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας, με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ.

5.Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών Πέλλας.

6.Εξοπλισμός όλων των Κέντρων Υγείας της 4ης ΥΠΕ.

7.Εγκατάσταση πρωτοποριακών συστημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα από τον SARS-Cov-2 στα νοσοκομεία αναφοράς ΑΧΕΠΑ, Γ. Γεννηματάς, Γ. Παπανικολάου, Γ. Παπαγεωργίου και Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

8.Προμήθεια και δωρεά υλικών και εξοπλισμού στην 3η και 4η ΥΠΕ:

-40 προκατασκευασμένους οικίσκους (τύπου ISO BOX) για την εξέταση πιθανών κρουσμάτων (21 οικίσκους για την 3η ΥΠΕ και 19 οικίσκους για την 4η ΥΠΕ).

-60.000 rapid tests διάγνωσης covid-19 (30.000 για τις ανάγκες κάθε ΥΠΕ).

-7 αναπνευστήρες ελεγχόμενου όγκου και ελεγχόμενης πίεσης για την 3η ΥΠΕ και 50 φορητούς αναπνευστήρες εντατικού αερισμού για την 4η ΥΠΕ.

Αντιδραστήρια για 4.992 τεστ (52 kit των 96 τεστ) για το μηχάνημα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ μοριακής διάγνωσης Covid-19.

Τέλος ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,  αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 200 εκ. ευρώ, από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης, τονίζοντας ότι οι πληρωμές των δικαιούχων θα αρχίσουν από τον επόμενο μήνα και ότι αυτή είναι η πρώτη δράση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ