Απέργη: Σωματική αλλά και… μιντιακή η επίθεση στην 60χρονη τρανς

Απέργη: Σωματική αλλά και… μιντιακή η επίθεση στην 60χρονη τρανς

Σταθερή η κατάσταση της υγείας της 60χρονης τρανς, μετά την επίθεση με μαχαίρι, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr. Τα περιστατικά βίας εναντίον των τρανς γυναικών, έχουν λάβει ραγδαία αύξηση τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τη Διευθύντρια ΣΥΔ και Υπεύθυνη Ενδυνάμωσης Τρανς & ΛΟΑΤΙ Προσώπων, Άννα Απέργη. Σύμφωνα με την ίδια, τα τρανς άτομα, έρχονται αντιμέτωπα με δύο προκλήσεις: τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και τη μιντιακή δυσφήμιση.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Σύμφωνα με όσα δηλώνει η Άννα Απέργη, στο GRTimes.gr, οι τρανς άνθρωποι ζουν μία συνεχή κακοποίηση. Στοιχεία του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), δείχνουν ότι από τον Αύγουστο και μετά, έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις σε τρανς γυναίκες που εργάζονται στο σεξ. Το τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό, αφορά στην 60χρονη τρανς γυναίκα, η οποία δέχτηκε μαχαιριά στο στήθος και νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ.

Σταθερή η κατάσταση της υγείας της 60χρονης

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, η κατάσταση της υγείας της είναι σταθερή, αλλά δεν παύει να είναι στα κρίσιμα 24ωρα. Το Α.Τ. Λευκού Πύργου αλλά και το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, διερευνούν το περιστατικό για να βρουν το δράστη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αστυνομία είναι κοντά στην ταυτοποίησή του.

Αυξημένες οι επιθέσεις εναντίον τρανς από τον Αύγουστο

“Τα περιστατικά από τον Αύγουστο είναι πολλά. Έχουμε καταγράψει ένα περιστατικό τρανς, εργαζόμενης στο σεξ, η οποία βρισκόταν στον προσωπικό της χώρο. Εκεί, σταμάτησε μία παρέα ανδρών και ξεκίνησαν να της πετούν αυγά, να τη χλευάζουν και να τη βρίζουν. Ένα ακόμα περιστατικό αφορά την επίθεση σε βάρος μίας τρανς γυναίκας και μάλιστα πρόσφυγα, από δύο άντρες. Της επιτέθηκαν και προσπάθησαν να τη βάλουν με τη βία στο αυτοκίνητο με σκοπό να συνευρεθούν και οι δύο μαζί της. Πριν ακόμα γίνει το lockdown τρανς γυναίκες δέχτηκαν επίθεση από μία παρέα 10 ατόμων από 19-22 ετών. Τους πετούσαν πέτρες, ενώ πυροδότησαν δυναμιτάκια κάτω από το αυτοκίνητο μίας τρανς, το οποίο κόντεψε να πάρει φωτιά”, αναφέρει η Άννα Απέργη στο GRTimes.gr.

“Απαράδεκτος και ελεεινός ο τρόπος προσέγγισης του περιστατικού από τα περισσότερα Μ.Μ.Ε.”

Σύμφωνα με την Άννα Απέργη, πολύ συχνά, θέλοντας οι δημοσιογράφοι να προσεγγίσουν θέματα που αφορούν ειδικότερα τα τρανς πρόσωπα, χρησιμοποιούν λέξεις ή εκφράσεις που, τις περισσότερες φορές συνειδητά, φέρουν έντονο αρνητικό ή και στιγματιστικό φορτίο ή χρησιμοποιούν απαρχαιωμένους ορισμούς, οι οποίοι πλέον όχι μόνο δεν είναι συμπεριληπτικοί, αλλά κακοποιούν ή περιθωριοποιούν τα πρόσωπα που ανήκουν στην τρανς κοινότητα.

“Είδα τίτλο γνωστής εφημερίδας «άγνωστος μαχαίρωσε στον πνεύμονα τραβεστί που εκδιδόταν». Ο όρος τραβεστί είναι κακοποιητικός όρος που χρησιμοποιούταν μέχρι τα τέλη τις δεκαετίας του ’90, και με αυτόν χαρακτήριζαν τα τρανς άτομα που δεν είχαν κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού φίλου και εργάζονταν στο σεξ. Πλέον είναι συνδεδεμένος με αρνητικά χαρακτηριστικά, και δεν είναι αποδεκτός από την κοινότητα. Ακόμα και το transexual είναι λάθος διότι έχει μέσα το sex το οποίο αναφέρεται στο βιολογικό-ανατομικό φύλο. Το σωστό είναι transgender, το οποίο αναφέρεται στο κοινωνικό φύλο. Η ελληνική μετάφραση είναι διεμφυλικό”, διευκρινίζει η κ. Απέργη.

“Ακόμη και το “εκδιδόταν” στιγματίζει. Η εργασία στο σεξ είναι εργασία και πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως όλες οι άλλες. Άλλοι έγραφαν «ο 60χρονος». Λάθος γένος. Η προσφώνηση σε λάθος γένος, το λεγόμενο missgendering, ειδικά όταν γίνεται ηθελημένα, στιγματίζει και κακοποιεί. Το ίδιο έπαθε και ο Ζακ: μία φορά δολοφονήθηκε στη Γλαδστώνος και μία φορά στην ενημέρωση”, αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ συνεχίζει: “Δυστυχώς, ακόμη και στον πόνο μας, συνεχίζουν να μας κακοποιούν. Ούτε και εκεί μας αφήνουν, ήσυχες και ήσυχους”.

Η χρήση λάθος όρων, μπορεί να είναι τραυματική για τα τρανς άτομα

Η κ. Απέργη τονίζει, ότι η χρήση τέτοιων λέξεων, όρων, ορισμών και εκφράσεων, μπορεί κάποιες φορές να είναι τραυματική για ένα τρανς πρόσωπο, ενώ παράλληλα συντηρεί και βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και στερεότυπα:

“Γενικότερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πέραν απ’ τον ρόλο της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, ασκούν συχνά επιρροή στο κοινό και επομένως θεωρώ ότι είναι σωστό να πούμε ότι έχουν ένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα γενικότερα, αλλά και ειδικότερα σε ότι αφορά τον τρόπο που παρουσιάζονται θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσα σε αυτά και τα θέματα των τρανς προσώπων”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“H κατανόηση και η σωστή χρήση των όρων που χρησιμοποιούνται από τα ΜΜΕ για τα τρανς πρόσωπα, αλλά και ο τρόπος που παρουσιάζονται ζητήματα που άπτονται αυτών, είναι ζητήματα που ασφαλώς άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους, αλλά μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν μία «ζυγαριά» για την ποιότητα του τρόπου παρουσίασης των θεμάτων, καθώς γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες αποτελούν συστατικό της ποιότητας της δημοκρατίας μας”, τονίζει.

Η νομοθεσία σχετικά με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Στην κείμενη νομοθεσία, στον Ν. 2863/2000 αναφέρεται ότι τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα οφείλουν να σέβονται την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου και να μην προσβάλλεται η προσωπικότητα κανενός.

Επίσης, στο Προεδρικό Διάταγμα 100/200, αναφέρεται ότι δεν πρέπει να προάγουν το μίσος μεταξύ του πληθυσμού λόγω διαφορετικής φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας και φύλου. Παρόμοιες διατάξεις συμπεριλαμβάνονται επίσης και στη νομοθεσία του 2015 για τα ΜΜΕ, καθώς και στους δημοσιογραφικούς κώδικες δεοντολογίας.

“Η προσβλητική ορολογία των ΜΜΕ εντείνει τις προκαταλήψεις”

Σύμφωνα με την κ. Απέργη ίδια η χρησιμοποίηση τέτοιων όρων και εκφράσεων που αναπαράγουν στερεότυπα, εντείνουν τις προκαταλήψεις, τις ανισότητες, τους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα τρανς πρόσωπα, ενθαρρύνουν το κλίμα ρατσισμού, υποθάλπουν τις επιθέσεις μίσους κατά των τρανς προσώπων και ενθαρρύνουν το κλίμα του ενδοσχολικού εκφοβισμού – bullying κατά των τρανς παιδιών και εφήβων.

Βιβλίο ΣΥΔ: «Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, διακρίσεις και μύθοι»

Το ΣΥΔ, έχει εκδώσει από το 2014 το βιβλίο «Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, διακρίσεις και μύθοι», το οποίο επανεκδόθηκε σε αναθεωρημένη έκδοση από την Εφημερίδα των Συντακτών το 2018, ώστε σύμφωνα με την κ. Απέργη, να μη συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και των επαγγελματιών των ΜΜΕ καθώς και άλλων επαγγελματιών (υγείας, εκπαίδευσης κ.α.) και είναι διαθέσιμο δωρεάν.

“Η μόνη λύση, η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση”

“Η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση σε ζητήματα που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι και τα τρανς δικαιώματα, είναι ο μόνος τρόπος, ώστε να μην έχουμε τέτοιου είδους δυσάρεστα και κακοποιητικά περιστατικά. Η χρησιμοποίηση προσβλητικών και μειωτικών όρων και μάλιστα όταν αυτή γίνεται ηθελημένα, θέτει σε κίνδυνο την προστασία της προσωπικότητάς των τρανς προσώπων, καθώς αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας τους αποτελεί η ταυτότητα φύλου τους”, αναφέρει κλείνοντας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top