Από αύριο στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα self tests – Πόσα και πώς θα μοιραστούν στα φαρμακεία

Από αύριο στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα self tests – Πόσα και πώς θα μοιραστούν στα φαρμακεία

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Φορτίο με τουλάχιστον 5.500 self tests θα φτάσει αύριο στη Θεσσαλονίκη και θα μοιραστεί άμεσα στα φαρμακεία της πόλης. Από πότε θα αρχίσει η διάθεση στους πολίτες – τι αναφέρουν στο GRTimes.gr o γενικός γραμματέας του ΣΥ.ΦΑ, Σπύρος Νικολαΐδης και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Αύριο καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη, στη μια από τις δύο αποθήκες που διαθέτει ο ΣΥ.ΦΑ, οι πρώτες 10 παλέτες με self test, που αντιστοιχούν σε περίπου 5.500 τεμάχια, αναφέρει στο GRTimes.gr, ο γενικός γραμματέας του συνεταιρισμού, Σπύρος Νικολαΐδης.

Όπως τονίζει, ο ΣΥ.ΦΑ θα αναλάβει τον πλέον ενεργό ρόλο στη διανομή των self tests και είναι ήδη έτοιμος να διαχειριστεί με ταχύτητα τα φορτία που θα φτάνουν από την Αθήνα. Σημειώνει εξάλλου, ότι μέχρι στιγμής αναμένεται η επιβεβαίωση και για ένα δεύτερο φορτίο, επίσης για αύριο, στη δεύτερη αποθήκη στο Ωραιόκαστρο, αλλά σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την Πέμπτη στην πόλη θα έχουν φτάσει περίπου 12.000 τεστ, ενώ ζητήθηκαν 16.000.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μας παραδώσουν και άλλα την Πέμπτη. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι ποσότητες είναι αυτές» λέει χαρακτηριστικά.

Διαβεβαιώνει επίσης, πως από τη στιγμή που ο ΣΥ.ΦΑ παραλάβει, μέσα σε μια-δύο ώρες τα τεστ θα έχουν ήδη φτάσει στα περίπου 800 φαρμακεία της πόλης, τα οποία θα διαθέτουν αριθμό, ανάλογο με αυτόν που τους αντιστοιχεί βάσει των αποστολών του υπουργείου.

Όπως λέει ο γενικός γραμματέας του ΣΥ.ΦΑ, μαζί θα μοιραστεί στα φαρμακεία και στη συνέχεια στους πολίτες, το φυλλάδιο με τις οδηγίες που θα γίνονται τα τεστ και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο της κυβέρνησης.

Ευγενίδης: Μαθητές και εκπαιδευτικοί να προμηθευτούν έγκαιρα τα τεστ

Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, η πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ , μέσω της οποίας θα βλέπει κάποιος αν μπορεί να πάρει τη δεδομένη χρονική στιγμή το τεστ, θα ανοίξει αύριο το απόγευμα. Οπότε λογικά η διάθεση τους στο κοινό από τα φαρμακεία, θα ξεκινήσει την Πέμπτη το πρωί.

Ο κ. Ευγενίδης, απευθύνει έκκληση στους πρώτους δικαιούχους των self tests, δηλαδή στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, να σπεύσουν έγκαιρα στα φαρμακεία, το αργότερο έως το Σάββατο το πρωί, για να τα προμηθευτούν, καθώς την Κυριακή τα αποθέματα πιθανότατα θα έχουν εξαντληθεί στα εφημερεύοντα φαρμακεία, και οι φαρμακαποθήκες θα είναι κλειστές και δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν.

“Είναι πολύ σημαντικό, ότι αυτοί που θα δικαιούνται, δηλαδή οι μαθητές και οι καθηγητές, να έρθουν στα φαρμακεία για να πάρουν το τεστ, την Πέμπτη ή την Παρασκευή και το αργότερο το Σάββατο. Αν το αφήσουν την τελευταία ώρα για την Κυριακή, θα πρέπει να απευθυνθούν στα εφημερεύοντα στα οποία εκτιμώ ότι θα έχουν τελειώσει τα τεστ, οι φαρμακαποθήκες θα είναι κλειστές και δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και ίσως εκτεθούν τη Δευτέρα” λέει χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ζητάει από τους πολίτες να μην πηγαίνουν άσκοπα στα φαρμακεία για να ρωτάνε για τα τεστ, αν δεν έχει “ανοίξει” το ΑΜΚΑ τους, γιατί θα δημιουργείται επικίνδυνος συνωστισμός.

Τέλος ο κ. Ευγενίδης εκτιμά ότι η διάθεση τους θα είναι ομαλή και συνεχής προς τους πολίτες, εφόσον έρχονται διαρκώς νέα φορτία. “Το θέμα είναι να υπάρχει συνεχής και ομαλή ροή των τέστς ώστε να μπορούμε να αντικαθιστούμε αυτά που δίνουμε” .

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ