Από τα μέσα Μαΐου η έναρξη της επιστροφής στην κανονικότητα

Από τα μέσα Μαΐου η έναρξη της επιστροφής στην κανονικότητα

Η υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στην κανονικότητα και η οικονομία θα πάρει μπροστά.

Αυτό το μήνυμα είχε την ευκαιρία να εκπέμψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ακαδημία Στελεχών της ΝΔ και προσδιόρισε ως ημερομηνία – ορόσημο τα μέσα Μαΐου. «Σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση ότι είτε θα είναι εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κυβερνητικά χείλη επιβεβαιώνουν ότι πολύ σύντομα θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις για το Πάσχα, τις μετακινήσεις, τα σχολεία και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από την κυβέρνηση ύστερα από τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Επιστημόνων.

Σχόλιο για τη σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα της εστίασης

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σχολίασε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκλωβισμένος στη λογική της κορωνοκαπηλείας, αδυνατεί ή δεν θέλει να συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της μετά από συζήτηση με τους ειδικούς και με βάση τις εισηγήσεις τους. Εξετάζει όλες τις παραμέτρους, όπως οφείλει, και λαμβάνει τις αποφάσεις όχι με στόχο να χαϊδεύει αυτιά, αλλά με γνώμονα την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας και την ασφαλή έξοδο απ’ αυτήν. Η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ειδικούς για το οργανωμένο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και αναμένει τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

Δεν λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση το τι θα ήταν πρόσκαιρα αρεστό, αλλά με βάση το τι είναι σωστό για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ούτε αποφασίζει με βάση την αλλοπρόσαλλη λογική του ΣΥΡΙΖΑ που τη μια χαρακτηρίζει τη σχετική συζήτηση παράλογη (όπως δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας στις 31 Μαρτίου), ενώ την άλλη θέτει θέμα ανοίγματος της εστίασης. Επενδύοντας στην κόπωση πολιτών και επαγγελματιών, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα διασωθεί πολιτικά».

Μέχρι και σήμερα self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Σήμερα (Τετάρτη 21 Απριλίου), είναι η τελευταία μέρα που θα μπορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί να παραλάβουν τα δωρεάν self tests καθώς τα σχολεία κλείνουν την Παρασκευή, για το Πάσχα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα ημερήσια και εσπερινά γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ), τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), οι Λυκειακές Τάξεις των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις καθώς και οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 23/4 και μετά θα διακόψουν για τις διακοπές του Πάσχα. Ως εκ τούτου, οι ομάδες μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού που δικαιούνται δωρεάν self-test, θα πρέπει να παραλάβουν το τελευταίο τεστ ως και σήμερα Τετάρτη 21/4, προκειμένου να εισέλθουν στα σχολεία αύριο Πέμπτη 22/4.

Λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα

Πολιτεία και Εκκλησία βρίσκονται σε διαρκή διάλογο και συνεννόηση ώστε και η θρησκευτική λατρεία να ασκείται ανεμπόδιστα και στη μεγάλη πρόκληση των καιρών, την ανάσχεση της πανδημίας, να ανταποκριθούμε με επιτυχία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συζητήσει με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προ 10ημέρου και σε συνάντησή τους στη Βουλή. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, όπως ανακοίνωσε, αποφάσισε τη χρονική μετάθεση των Ακολουθιών στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.. Αποφάσισε, επίσης, προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ληφθούν και θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, μετά τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Πώς εξελίσσονται οι εμβολιασμοί

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, επικαλούμενες τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι εμβολιασμοί εξελίσσονται με τρόπο υποδειγματικό και με γοργούς ρυθμούς, που μπορούν να γίνουν ταχύτεροι αναλόγως με τις παραδόσεις των παραγγελιών από τις εταιρίες. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2.500.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 1.800.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 17% του πληθυσμού. Και με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 772.000 συμπολίτες μας, ποσοστό περίπου 7,40%. Καθημερινά γίνονται περίπου 55.000 εμβολιασμοί. Για τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα μας:

· από την Pfizer 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

· Από την Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

· Από την Johnson & Johnson, έχει παραληφθεί μια μικρή ποσότητα 33.600 δόσεων και ακολουθούν 300.000 δόσεις το Μάιο, και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

· Από την AstraZeneca αναμένονται, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη 450.000-500.000 δόσεις για κάθε μήνα.

Ο δείκτης της μη προσέλευσης, -το ποσοστό δηλαδή αυτών που είχαν κλεισμένο ραντεβού και δεν εμφανίστηκαν στο εμβολιαστικό κέντρο- παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα. Για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, η προσέλευση είναι στο 97% και γι΄αυτά της AstraZeneca περίπου στο 93%.

Τι σηματοδοτεί η επιτυχία της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «Ηνίοχος 2021»

Η επιτυχία της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21»,καταδεικνύει το αξιόμαχο των ελληνικών δυνάμεων αλλά και ότι η χώρα μας αποτελεί αξιόπιστο και σταθερό εταίρο στην περιοχή. Όπως τόνισε χθες από την Ανδραβίδα, όπου παρακολούθησε μέρος της άσκησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «η Ελλάδα πάντοτε θα προωθεί μία θετική ατζέντα, έχοντας ως θεμέλιο τις κοινές αξίες, τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τους κανόνες καλής γειτονίας και τον αμοιβαίο σεβασμό που θα πρέπει πάντα να διέπει τις σχέσεις μεταξύ σύγχρονων χωρών. Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σύνολο απειλών. Ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο ασταθής». Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η πατρίδα μας μπορεί, σήμερα, τα πάντα μόνη, αλλά ποτέ δεν είναι μόνη. Ο ‘ΗΝΙΟΧΟΣ’ έχει εξελιχθεί στην πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Και η παρουσία τόσων δυνάμεων, είναι αναγνώριση ότι η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχής».

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για τη επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων

Μέσα από τη σύμπραξη του e-ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους επαγγελματίες, δικηγόρους και λογιστές, το υπουργείο Εργασίας επιταχύνει σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, τη διαδικασία απονομής των συντάξεων.

Συγκεκριμένα:

– Καθιστά υποχρεωτική την προσωρινή σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ

-Καθιστά υποχρεωτική την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, όταν η ασφάλιση καταγράφεται σε περισσότερους πρώην φορείς (όπως στη διαδοχική ασφάλιση). Προστίθεται επίσης και ο πρώην ΟΓΑ στους φορείς που καταλαμβάνονται.

-Προβλέπει ότι τα Δελτία Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν εκδοθεί και έγχαρτα αποτελούν τεκμήριο για το χρόνο ασφάλισης που προκύπτει από αυτά

-Επιλύει τις διενέξεις μεταξύ ΟΑΕΕ και ΟΓΑ για χρόνο ασφάλισης στον ΟΓΑ που αμφισβητούνταν.

–Προβλέπει ότι η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ χωρίς τις διακρίσεις της προηγούμενης διάταξης. Εφόσον προκύπτουν οφειλές μόνο από υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α., η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ.

Σημασία για την Ελλάδα της θετικής Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας

Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας για το 2020, είναι ιδιαίτερα θετική. H Ελλάδα, δέχτηκε τα εύσημα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης τόσο για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου όσο για και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, η Ελλάδα βρέθηκε σε σημαντικά βελτιωμένη θέση στον τομέα του Κράτους Δικαίου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κάτι που όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, «οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με μια σειρά νομοθετικών και διοικητικών παρεμβάσεων, όπως ο νόμος για το Επιτελικό Κράτος. Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν ένα ‘θεσμικό κεκτημένο’ για την εμπέδωση και την εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας καθώς και ένα ‘ισχυρό όπλο’ κατά της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της πολυνομίας».

Πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 10:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στις 15:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας, Ιβάν Κόρτσοκ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ