«Από το σκοτάδι… στο φως»: Έκθεση εικαστικών της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης

«Από το σκοτάδι… στο φως»: Έκθεση εικαστικών της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης

Με επιλεγμένα έργα από τη συλλογή της, η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό της πόλης με την έκθεση «Από το σκοτάδι… στο φως».

Η έκθεση αποτυπώνει την «πραγματικότητα των ημερών», κυρίως θέτοντας το πρωταρχικό ερώτημα για τη βάση της δημιουργίας του εικαστικού έργου, που δεν είναι άλλη από την αλληλεπίδραση του φωτός με τη σκιά, του άσπρου με το μαύρο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης – Ιστορικός Τέχνης Χαρά Θεοχάρους “(…)Η δύναμη της ουσίας του φωτός αποτελεί τον θεμέλιο λίθο στον χειρισμό της τέχνης και συνίσταται στον καθορισμό της οδού μέσα από την οποία σχηματοποιείται η φόρμα και χαλιναγωγείται από τον καλλιτέχνη η σύμπραξή του με τον χώρο και τις μορφές. Τα έργα της έκθεσης επιβάλλονται μέσα από το δίπολο των δύο αρχετυπικών μη-χρωμάτων: άσπρο και μαύρο ή φως και σκιά. Πραγματεύονται ουσιαστικά το ίδιο, το θεμελιώδες επιδιωκόμενο. Φως και σκοτάδι. Και κυρίως, πραγματεύονται τη νομοτελειακή πορεία προς το φως, την απελευθέρωση του φωτός μέσα από το σκοτάδι”.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των: Αναστάσιου Αλεβίζου (Τάσσου), Όμηρου Γεωργιάδη, Σωτήρη Ζερβόπουλου, Δημήτρη Κούκου, Παύλου Μοσχίδη, Κώστα Ξανθόπουλου, Δημήτρη Ξανθούδη, Κωνσταντίνου Παλτίδη, Μαρίας Πασσαλή, Κωνσταντίνου Ράμμου, Ρουμπίνας Σαρελάκου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Παναγιώτη Τέτση, Μανώλη Χάρου, Antonio Saura, Vladimir Velickovic.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η πορεία μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών στο κέντρο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους μαθητές και φοιτητές-Σε εξέλιξη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top