Απόφαση – σταθμός για την Ελλάδα – «Κατεβαίνει» στο 6% ο ΦΠΑ στους απινιδωτές

Απόφαση – σταθμός για την Ελλάδα – «Κατεβαίνει» στο 6% ο ΦΠΑ στους απινιδωτές

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αθανασιάδη

Ένας αγώνας πολλών χιλιομέτρων… στον οποίο, όπως τελικά όλα δείχνουν, η ομάδα του «Kids Save Lives», βγαίνει πρώτη.

Ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός προσπαθεί εδώ και χρόνια να αλλάξει την κουλτούρα της Ελλάδας και να εκπαιδεύσει όσους περισσότερους μπορεί, ανήλικους και ενήλικες, στην ΚΑΡΠΑ και στις Πρώτες Βοήθειες, εντελώς δωρεάν. Όπως και να βάλει αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πράγμα, που από σήμερα αρχίζει και γίνεται πραγματικότητα…

Οι κόποι τόσων χρόνων, φαίνεται πως τελικά πιάνουν τόπο, καθώς σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών μείωσε τον συντελεστή του ΦΠΑ από το 24% στο 6% στην αγορά των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (AEDs). Φανερά συγκινημένος και χαρούμενος για την ιστορική αυτή απόφαση της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του Kids Save Lives, Αναστάσιος Στεφανάκης, μίλησε στο GRTimes.gr και τόνισε πως τα μέλη του οργανισμού προσπαθούν να βρουν τρόπο να σωθούν περισσότεροι άνθρωποι «και αυτό θα γίνει μόνο μέσω της τοποθέτησης απινιδωτών σε κάθε ελληνικό σχολείο, γήπεδο ή τοπική κοινότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, η απόφαση αυτή, είναι η σημαντικότερη εξέλιξη μετά την Υπουργική Απόφαση του 2007, που τότε ενέκρινε την τοποθέτηση Απινιδωτών σε δημόσιους χώρους και τη νόμιμη χρήση αυτών από εκπαιδευμένους πολίτες και επαγγελματίες υγείας.

«Οι απινιδωτές είναι ασφαλή μηχανήματα, σωτήρια και θα κοστίζουν πλέον πιο φθηνά και από ένα κινητό», σημείωσε ο κ. Στεφανάκης και υπογράμμισε πως «από από σήμερα, μετά την σημαντική απόφαση της Κυβέρνησης δια του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, η αγορά των Απινιδωτών από Ιδιώτες, Επιχειρηματίες, Συλλόγους, Φορείς, Σχολεία, ΟΤΑ, κλπ, με δική τους πρωτοβουλία και δαπάνη διευκολύνεται σημαντικά, γεγονός που θα έχει πολύ σύντομα ως άμεσο αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων απινιδωτών».

Ο στόχος πλέον, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη είναι ένας: «Η ανάπτυξη δικτύου 10,000 απινιδωτών (2 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) έως το 2023, με σκοπό να έχουν όλα τα θύματα μιας καρδιακής ανακοπής τις ίδιες πιθανότητες να επιστρέψουν στη ζωή με του Kristian Eriksen».

Τέλος, ο κ. Στεφανάκης καλεί όλους τους Έλληνες, φορείς ΟΤΑ, περιφέρειες, σχολεία, γήπεδα, πανεπιστήμια, και επιχειρηματίες να προμηθευτούν όλοι από έναν απινιδωτή και να τον καταγράψουν στον Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών του KIDS SAVE LIVES.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαλκιδική: Πήγε κι ήρθε 54χρονος-Τον επανέφεραν στην ζωή με Απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ

Χαλκιδική: “Κατέρρευσε” μικρός αθλητής στην προπόνηση

Πρώτες βοήθειες επί εποχής covid-19

Σέρρες: Παιδιά και γονείς σώζουν ζωές

«Μάθημα πρώτων βοηθειών στα ελληνικά σχολεία» (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ