Αποκαλύφθηκε το μνημείο Ναυάρχου Βότση στην Καλαμαριά (VIDEO)

Αποκαλύφθηκε το μνημείο Ναυάρχου Βότση στην Καλαμαριά (VIDEO)

Μνημείου του Ναυάρχου Βότση απέκτησε η Καλαμάρια Θεσσαλονίκης με την τελετή αποκαλυπτηρίων να πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα, παρουσία πολιτικών προσώπων, συλλόγων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των σωμάτων ασφαλείας.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Το μνημείο βρίσκεται στη διαμορφωμένη πλατεία, στη συμβολή των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Ανατ. Θράκης μπροστά στο 4ο και 5ο Λύκειο, ενώ η σεμνή τελετή έγινε στις 17.00, με τον δήμαρχο Καλαμαριά, Γιάννη Δαρδαμανέλη και τον πρόεδρο του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς, Ανανία Τσιριμπίδη, να πραγματοποιούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Σταύρος Μυρωνίδης.

“Σήμερα αποδίδουμε τιμές στον ναύαρχο Βότση, σε έναν ήρωα που με το παράδειγμα του υπαγορεύει μια σταθερή στάση της Ελλάδος”, ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, συμπληρώνοντας πως “αν ο ναύαρχος Βότσης ζούσε σήμερα, πάλι με τον ίδιο τρόπο θα παίρνουμε το ίδιο μήνυμα: Ότι έχουμε σταθερές κόκκινες γραμμές απέναντι σε προκλήσεις και δε κάνουμε βήμα πίσω. Αυτό έχουμε αποφασίσει ως ελληνική κυβέρνηση και θα το τηρήσουμε μέχρι τέλους”.

Για μια σημαντική ημέρα για τη Καλαμαριά, μίλησε ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, τονίζοντας πως ο τοπικός σύλλογος εδώ και πολλά χρόνια διεκδικούσε τη κατασκευή αυτού του μνημείου και ότι” έτυχε σε εμάς να είμαστε εκείνοι που μεριμνήσαμε, το φέραμε εις πέρας και σήμερα σμίγει η ιστορικότητα ιστορικότητα και η παράδοση της Καλαμαριάς με την τέχνη”.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε τοπόσιμο και σημείο αναφοράς το μνημείο, λέγοντας πως “όλοι θα επισκεπτόμαστε και θα τιμούμε τους προγόνους μας και τους αγώνες που κάνανε για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι”.

“Αυτός ο τόπος που γέννα ήρωες, πρέπει και να τους τιμά και τους τιμά με τον καλύτερο τρόπο”, ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

“Είναι μεγάλη ημέρα, τιμή και συγκίνηση που γίνονται τα αποκαλυπτήρια. Ήταν μια επιθυμία όλων μας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για να έχουμε σημείο αναφοράς τον Ναύαρχο Βότση που τον τιμάμε 80 χρόνια που λειτουργεί ο Σύλλογος, προσφέροντας κοινωνικό έργο, αθλητισμό και πολιτισμό”, ανέφερε η γραμματέας του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ναυάρχου Βότση, Μαλάμω Παπαδοπούλου.

Σημειώνεται πως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μνημείου αποτελεί το ειδικό barqode το οποίο διαθέτει και όποιος επιθυμεί μπορεί να το “σκανάρει” με το κινητό του και να έχει άμεσα πάνω από 40 σελίδες πληροφοριών για το μνημείο και για την ιστορία της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της τελετής πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή στην μνήμη όσων χάθηκαν. Το «παρών» έδωσε και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Καλαμαριας, ενώ στον χώρο υπήρχε και έκθεση φωτογραφίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ