Αποκριάτικες εκδηλώσεις: Παρελάσεις, ξεφάντωμα, πάρτι και πέταγμα χαρταετού

Αποκριάτικες εκδηλώσεις: Παρελάσεις, ξεφάντωμα, πάρτι και πέταγμα χαρταετού

Με βραδινές και μεσημεριανές παρελάσεις πεζοπόρων τμημάτων και αρμάτων, μουσικές, πάρτι και δράσεις για όλες τις ηλικίες, αναβίωση εθίμων και δρώμενων, κορυφώνονται σήμερα, Σάββατο 16 και αύριο Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. Ακολουθούν τα Κούλουμα με το πέταγμα του χαρταετού.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Όπου φύγει φύγει ο κόσμος για το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας, το οποίο και αποτελεί μια ευκαιρία για απόδραση από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Επιπρόσθετα, αυτές οι μέρες της Αποκριάς υπόσχονται κέφι, διασκέδαση, ξεφάντωμα, συμμετέχοντας στις καρναβαλικές παρελάσεις, στα πάρτι, στην αναβίωση των δρώμενων και εθίμων.

Το GRTimes.gr σας παρουσιάζει προορισμούς και σας δίνει ιδέες, για κοντινές ή και πιο μακρινές αποδράσεις!

Στα Σήμαντρα

Πενήντα χρόνια κλείνει φέτος το Καρναβάλι Σημάντρων, της κοινότητας του δήμου Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική. Αύριο, Κυριακή 17 Μαρτίου, στην κεντρική πλατεία του χωριού θα έχει πάρτι για τα παιδιά με κλόουν, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους ενώ στις 19.00 θα ξεκινήσει η βραδινή παρέλαση των καρναβαλιστών και των πεζοπόρων τμημάτων.

Την Καθαρά Δευτέρα 18/3, εκτός από το πέταγμα του χαρταετού στην περιοχή ‘Σφαγεία’, στις 14.00 θα ξεκινήσει η παρέλαση των πεζοπόρων τμημάτων και αρμάτων με βασίλισσα Καρναβαλιού την Αναστασία Γιούσεφ.

Βραδινή παρέλαση στη Συκιά Χαλκιδικής

Στη Συκιά Χαλκιδικής, στο Δήμο Σιθωνίας, σήμερα, Σάββατο 16 Μαρτίου, από τις 17.00 και μετά, θα ψήνουν στην κεντρική πλατεία σαρδέλες και θα πίνουνε κρασί. Οι μικροί καρναβαλιστές θα χορέψουν το Γαϊτανάκι και στη συνέχεια με τη συνοδεία των Χάλκινων της Γουμένισσας θα αναβιώσει ο γάμος, όπου κουμπάρος των γαμήλιων ζευγαριών θα είναι ο αντιδήμαρχος. Η διάθεση θα είναι σατυρική και θα ακούγονται διάφορα σατυρικά παραδοσιακά τραγούδια.

Την Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου, στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί η βραδινή παρέλαση καρναβαλιστών, αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr θα συμμετέχουν τουλάχιστον 10 άρματα και τέσσερα πεζοπόρα με άνω των 300 καρναβαλιστών, από μικρά παιδιά μέχρι τους γηραιότερους κατοίκους του χωριού!

Στον Πολύγυρο

Σε ρυθμούς καρναβαλιού και η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, ο Πολύγυρος, όπου απόψε, στις 18.00, οι Κανταδόροι διασχίζουν τραγουδώντας τον κεντρικό δρόμο της πόλης και καταλήγουν στο ΚΑΠΗ, όπου συμμετέχουν στο γλέντι.

Στις 20.00 ξεκινάει η νυχτερινή παρέλαση καρναβαλιστών και θα ακολουθήσει πάρτι μπροστά από το Δημαρχείο και σε όλο τον πεζόδρομο.

Την Κυριακή 17/3, στην πλατεία των Έξι Βρύσεων θα έχει κιόσκια με φαγητό, ποτό και έκθεση με τοπικά προϊόντα και στο πάρκο θα είναι η Κατσ’αμάκα με δωρεάν μεζέδες και κρασί στο πάρκο των Έξι Βρύσεων. Θα ακολουθήσει επίδειξη παραδοσιακών χορών από τον Χορευτικό Όμιλο Πολυγύρου.

Η μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών, πεζοπόρων τμημάτων και αρμάτων στην οδό Πολυτεχνείου θα ξεκινήσει στις 15.00 και ο τερματισμός θα είναι στις Έξι Βρύσες. Θα ακολουθήσει γλέντι με λαϊκή ορχήστρα. Την Καθαρά Δευτέρα 18/3 τα Κούλουμα θα γιορταστούν στην παραλία των Καλυβών.

Στο δήμο Θέρμης

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στο δήμο Θέρμης οι οποίες περιλαμβάνουν πολλά παραδοσιακά έθιμα, μουσική και χορό, και θα πραγματοποιηθούν σε πολλές κοινότητες.

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στο Φράγμα Θέρμης, από τις 11 το πρωί, με πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα και το πέταγμα του χαρταετού. Παράλληλα την ίδια μέρα στα Βασιλικά θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη καρναβαλική παρέλαση με πλήθος αρμάτων, ενώ φέτος για πρώτη φορά διοργανώνονται εκδηλώσεις και σε Περιστερά, Σουρωτή, Τρίλοφο, Πλαγιάρι, Καρδία, Κάτω Σχολάρι και Άγιο Αντώνιο.

Την Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου, στα Βασιλικά, στις 11.00 το πρωί θα γίνει αναβίωση του εθίμου “της καμήλας τα πέταλα” με τη συνοδεία οργάνων από τον Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο Βασιλικών. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με παραδοσιακό γάμο και τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, με δεκάδες άρματα και το κάψιμο του καρνάβαλου.

Επίσης, στον Τρίλοφο, την ίδια ώρα (11.00 π.μ.), για πρώτη φορά όλοι οι φορείς της Κοινότητας ενώνουν τις δυνάμεις τους και κάνουν την πρώτη καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή όλων των σχολείων.

Στην Επανομή

Αποκριάτικα άρματα, γκρουπ καρναβαλιστών, πρωτότυπη, επίκαιρη και «πονηρή» θεματολογία, κοστούμια και περίτεχνες στολές, μουσική, χορός και εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες του Επανομίτικου Καρναβαλιού, στην Επανομή στο δήμο Θερμαϊκού.

Η μεγάλη νυχτερινή καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 19.00, στο Νέο Πάρκο Επανομής, με τα πεζοπόρα τμήματα και στη συνέχεια με τα άρματα.

Στη Νάουσα

Με επίκεντρο το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Νάουσα, συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο 16 Μαρτίου, με ολοήμερο γλέντι σ’ όλη την πόλη και την αναβίωση του εθίμου για δεύτερη συνεχή Κυριακή «Γενίτσαροι και Μπούλες» που αναμένεται να συγκεντρώσουν στην περιοχή πάνω από 7.000 επισκέπτες.

Το πρόγραμμα του δρώμενου για την Κυριακή της Τυρινής έχει ως εξής:

  • 10:00 π.μ., Παραδοσιακό κτίριο Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες», πρώην σησαμοτριβείο «Μάκη», περιοχή «Μπατάνια»: Αναφορά στην ιστορία και λειτουργία του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες» και ξενάγηση στο παραδοσιακό κτίριο
  • 11:30 π.μ., Δημαρχείο: Το «προσκύνημα». Τα μπουλούκια παίρνουν διαδοχικά την άδεια από τον Δήμαρχο και ακολουθεί η καθορισμένη διαδρομή τους στην πόλη
  • 17:00, Πλατεία Αλωνίων: Το βγάλσιμο του «πρόσωπου», χορός με τη συμμετοχή όλου του κόσμου. Ακολουθούμε τα μπουλούκια στο πιο συγκινητικό μέρος του εθίμου από τα Αλώνια στον στραβό πλάτανο όπου τα παιδιά και οι συνοδοί των μπουλουκιών τραγουδούν τις παραδοσιακές πατινάδες.
  • Επίσης, στις 12:30, στο κέντρο της πόλης θα έχει παραδοσιακή πατινάδα (πορεία: οδός Ζαφειράκη, Θεοφίλου, Πλατεία Καρατάσου, Βασ. Φιλίππου, Μ. Αλεξάνδρου) και στις 14.00 στην πλατεία Καρατάσου αποκριάτικη γιορτή του Δήμου H.Π. Νάουσας με μουσική συναυλία και παραδοσιακό γλέντι από την «Μπάντα του Σταύρου Παζαρέντση».

Την Καθαρά Δευτέρα θα έχει ελεύθερη πορεία του μπουλουκιών στην πόλη χωρίς τον «πρόσωπο» και στις τοπικές κοινότητες θα γιορταστούν τα παραδοσιακά κούλουμα.

Στην Ξάνθη

Με φετινό μότο «Ιδού η Ξάνθη, ιδού και το χοροπήδημα», σήμερα, Σάββατο 16 Μαρτίου, στις 19.30, θα έχει τη βραδινή καρναβαλική παρέλαση, με αφετηρία τη διασταύρωση της 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας. Ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ και εκατοντάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης καταλήγοντας στην πλατεία Δημοκρατίας όπου και θα έχει μουσική από djs.

Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 13.30, την Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου, ενώ στις 19.00, θα συγκεντρωθούν όλοι στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου για το Κάψιμο του Τζάρου, το οποίο και σηματοδοτεί τη λήξη του φετινού καρναβαλιού. Το Κάψιμο του Τζάρου συνοδεύεται και από πλήθος πυροτεχνημάτων.

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στη δημοτική ενότητα Σταυρούπολης, θα αναβιώσει το έθιμο της «Καμήλας». Καρναβαλιστές και επισκέπτες θα συμμετέχουν στην  παρέλαση με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Το έθιμο αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε τη δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης. Στη συνέχεια άλλαξε χαρακτήρα και πλέον συμβολίζει στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας. Την ίδια μέρα, στην πλατεία του οικισμού των Κομνηνών θα έχει παραδοσιακό γλέντι με τη συνοδεία ποντιακής λύρας (ώρα 12.30).

Στην Κρύα Βρύση

Τριάντα χρόνια γιορτάζει το καρναβάλι της Κρύας Βρύσης στο δήμο Πέλλας και την Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση, στις 15.00, στον πεζόδρομο, ενώ από τις 18.00 όπου θα γίνει το κάψιμο του Καρνάβαλου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θα έχει ξεφάντωμα στην κεντρική πλατεία.

Σήμερα, Σάββατο 16/3, στις 11.00 το πρωί θα έχει εκδηλώσεις για παιδιά με κλόουν, ξυλοπόδαρους, γαϊτανάκι, face painting κλπ. ενώ στις 14.00 θα γίνει το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού.

Στην Έδεσσα

Σήμερα, Σάββατο 16/3,θα έχει Κυνήγι Θησαυρού (10.00 – 16.00) στο Πάρκο των Καταρρακτών και την περιοχή των Μύλων. Στις 18.00 θα ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών με σημείο εκκίνησης το δημαρχείο της Έδεσσας προς το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης.

Την Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου, στις 18.00, θα αναβιώσει το έθιμο της Λάμκας (πλατεία 25ης Μαρτίου) και το βράδυ θα ακολουθήσει το Κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

Απόκριες Έδεσσα

Στη Σκύδρα

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Σκύδρα ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη και κορυφώνονται την Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου με τη μεγάλη παρέλαση του «Σκυδραϊκού Καρναβαλιού» στις 17.00, με ομάδες καρναβαλιστών, πληρώματα και αυτοσχέδια ομοιώματα και άρματα να συμμετέχουν κατά μήκος της κεντρικής οδού της Εθν. Αντίστασης, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των πλατειών. Το Σκυδραϊκό Καρναβάλι θα ολοκληρωθεί με το Κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

Στην Κοζάνη

Κορυφώνεται την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς 17 Μαρτίου 2024, το σπουδαίο έθιμο των Φανών της Κοζανίτικης Αποκριάς. Στις 20.30 θα ανάψουν ταυτόχρονα 15 Φανοί σε δρόμους και γειτονιές της πόλης (Άη Δημήτρης, Άη Θανάσης, Αλώνια, Αριστοτέλης, Γιτιά, Κασμιρτζίδις,  Κεραμαριό, Κόζιανη, Κρεβατάκια, Λάκκος τ΄Μάγγαν, Μπουγδανάθκα, Παύλος Μελάς, Πηγαδ’ απ’ του Κεραμαριό,  Πλατάνια και Σκ’ρκα).

Νωρίτερα θα προηγηθεί το άναμμα του κεντρικού Φανού στην πλατεία Νίκης από τον δήμαρχο Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη, αμέσως μετά το πέρας της Παρέλασης των Αρμάτων και των Μεταμφιεσμένων, η οποία θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι στην οδό Παύλου Μελά.

Στο Δήμο Τεμπών

Πολυποίκιλες και παραδοσιακές οι εκδηλώσεις στο Δήμο Τεμπών, γιορτάζοντας από το Κυψελοχώρι ως τη Σπηλιά και από την Αιγάνη ως τα Αμπελάκια. Σήμερα, Σάββατο 16/3  θα πραγματοποιηθεί μασκέ πάρτι στη Βιβλιοθήκη στο Συκούριο (ώρα 17.00) ενώ αύριο, Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου, μεταξύ 19:00-21:00, θα πραγματοποιηθεί το άναμμα της μπουμπούνας και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στις πλατείες των χωριών με παιδικές εκδηλώσεις, χορευτικά δρώμενα και γαϊτανάκι.

Ανήμερα της Καθαρά Δευτέρας, οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το πρωί με τα παραδοσιακά κούλουμα με φασολάδα, λαγάνες, χαλβά και όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα στα χωριά του Δήμου Τεμπών. Την ίδια μέρα, στις 13.00 θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία των Γόννων, του Καλοχωρίου και του Παραπόταμου με παραδοσιακή ορχήστρα.

Στην Πάτρα

Μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης Παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού, την Κυριακή 17 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον μόλο της Αγίου Νικολάου όπου χιλιάδες Πατρινοί καρναβαλιστές και επισκέπτες θα συγκεντρωθούν για να αποχαιρετίσουν τη μεγάλη γιορτή της Πάτρας.

Η καύση του Καρνάβαλου, κεντρικό στοιχείο της τελετής, μέσα από τις στάχτες του  θα μεταδώσει τα μηνύματα της αναγέννησης και της ελπίδας. Αμέσως μετά πυροτεχνήματα  θα φωτίσουν τον ουρανό δίνοντας λάμψη στην καρναβαλική νύχτα που θα δονείται από ήχους της μουσικής.

Καρναβάλι Πάτρας

Στη Χαλκίδα

Ο Δήμος Χαλκιδέων, για ακόμη μια χρονιά, διοργανώνει πλήθος αποκριάτικων εκδηλώσεων, για το φετινό «Θαλασσινό Καρναβάλι Χαλκίδας». Σήμερα, Σάββατο 16/3, στις 17.00, θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση πεζοπόρων Θαλασσινού Καρναβαλιού 2024, ξεκινώντας από το Κόκκινο Σπίτι και καταλήγοντας στη γέφυρα του Ευρίπου.

Την Κυριακή 17/3 στις 11 το πρωί, στην πλατεία Αγ. Νικολάου θα έχει «Αποκριάτικες περιπέτειες με το Πολιτισμικό Σχολείο με δραστηριότητες για παιδιά.

Η τελετή λήξη του Θαλασσινού Καρναβαλιού «Στα ίχνη του Ευρίπου», θα γίνει στις 19.00, στην παραλία της Χαλκίδας, με ένα υπερθέαμα φωτός, ήχου, πυροτεχνημάτων, πολλές εκπλήξεις και πρωταγωνιστή τον μοναδικό Εύριπο. Θα ακολουθήσει μουσική συναυλία με τον Κωστή Μαραβέγια.

Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι

Το αποκριάτικο πρόγραμμα Αλευρομουτζούρωμα 2024, το οποίο διοργανώνεται από τον Δήμο Δελφών στο Γαλαξίδι, υπόσχεται να προσφέρει ατελείωτο κέφι, χορό και διασκέδαση για όλες τις ηλικίες.

Την Κυριακή 17/3, στις 13.00 ξεκινήσει η παρέλαση με τα γκρουπ μασκαρεμένων, με αφετηρία την πλατεία Μανουσάκια. Στις 17.00 θα βγει το χορευτικό συγκρότημα «Βραζιλιάνες» και στις 22.30 θα γίνει η παρέλαση αυτοσχέδιων αρμάτων.

Το έθιμο με τα αλευρομουτζουρώματα αναβιώνει την Καθαρά Δευτέρα 18/3, στις 13.00 με τον Αλευρομουτζουρωμένο Γάμο (αφετηρία οικία Λουκά Γκούλντα, πλησίον δημοτικού σχολείου) και στις 14.30 Αλευρομουτζούρωμα (αφετηρία είσοδος Γαλαξιδίου – Γέφυρα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απόκριες στη Συκιά Χαλκιδικής – Καρναβάλια όλο το χωριό! (VIDEO)

Νάουσα – Απόκριες: Αναβιώνουν «Γενίτσαροι και Μπούλες» με 370 χορευτές

Στην αεροπορική ζώνη Σένγκεν Βουλγαρία και Ρουμανία – Σχοινάς: «Μια «μικρή Benelux» στη Bαλκανική!»

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top