Απόκριες 2021: Διαδικτυακές παραστάσεις, σχεδιασμός στολών και μουσικές συναυλίες

Απόκριες 2021: Διαδικτυακές παραστάσεις, σχεδιασμός στολών και μουσικές συναυλίες

Δίχως καρναβαλικές παρελάσεις, μασκαρέματα και Βασιλιάδες Καρνάβαλους, αλλά με εκπαιδευτικά προγράμματα και μουσικοθεατρικές παραστάσεις, ντοκιμαντέρ και καρναβαλικές αιμοδοσίες. Η φετινή Αποκριά γιορτάζεται διαδικτυακά.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected]gmail.com)

Για άλλη μια χρονιά, δεύτερη συνεχόμενη, τα αποκριάτικα ξεφαντώματα, οι χοροί και οι παρελάσεις παραμένουν στην άκρη, και κρατούν τη διάθεσή τους για του χρόνου. Μπορεί να μην παρελάσει ο Βασιλιάς Καρνάβαλος συνοδευόμενος από καρναβαλίστικα πληρώματα και μουσικές, μπορεί να μην αναβιώσουν τα αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι της Φωκίδας και το Μπουρανί στον Τύρναβο της Λάρισας, να μην ανάψουν οι Φανοί στην Κοζάνη και να μην αναβιώσει ο Βενετσιάνικος Γάμος στη Ζάκυνθο, ωστόσο κάποιες αποκριάτικες εκδηλώσεις με διαγωνισμούς, μασκαρέματα, ντοκιμαντέρ και μουσικοθεατρικά δρώμενα κρατούν το ενδιαφέρον του κόσμου.

«Το πλήρωμα… του χρόνου» 

Με σύνθημα «Το πλήρωμα… του χρόνου» η βασίλισσα του καρναβαλιού, η Πάτρα, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου, μέσα από καθημερινές διαδικτυακές δράσεις που πραγματοποιεί η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων (σ.σ. η τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2021 με μια λιτή εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων).

Διαγωνισμοί τραγουδιού, καρναβαλικά παιχνίδια για παιδιά, ταινίες μικρού μήκους, σειρά τεσσάρων επεισοδίων με τίτλο «Μάσκα Grecia» (στις 21.00), ο Κρυμμένος Θησαυρός, παραστάσεις καραγκιόζη κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις της ΚΕΔΗΠ, οι οποίες προβάλλονται μέσα από την ιστοσελίδα www.carnivalpatras.gr.

Συγκεκριμένα, σήμερα Σάββατο 13 Μαρτίου, στις 3 το μεσημέρι, θα προβληθεί παράσταση Καραγκιόζη «Ο Καραγκιόζης καρναβαλιστής» από τον καραγκιοζοπαίχτη Χρήστο Πατρινό.

Στις 20.00 «Εγώ, ως καρναβάλι – Το μικρό μας σύμπαν» το τρίτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ το οποίο παρουσιάζει τους μικρούς θεούς του Πατρινού Καρναβαλιού, δηλαδή τους κατασκευαστές των αρμάτων, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Φαφούτη και εκτέλεση παραγωγής Τηλέμαχος Τσαρδάκας ενώ στις 21.00 θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Ένα καρναβάλι αλλιώς…» με τους X- Saltibagos σε σκηνοθεσία Ζέτας Σπυράκη και σύλληψη ιδέας και κείμενα Μαρίας Βάρσου.

Επίσης, απόψε ολοκληρώνεται και ο 56ος Κρυμμένος Θησαυρός με το παιχνίδι «Τέρψις – Χορεύω… σας κοροϊδεύω», δράση κατά την οποία καλούνται τα πληρώματα να φτιάξουν μονόλεπτα βίντεο με χορογραφίες που παρακολούθησαν από τα σεμινάρια ρυθμικής κίνησης και χορογραφίας με τη Μαρία Σιολέ με τα τρία είδη χορών pop, latin, disco (σ.σ. Τα βραβεία των νικητών από τον 56ο Κρυμμένο Θησαυρό θα ανακοινωθούν το ερχόμενο Σάββατο 20 Μαρτίου).

Την Κυριακή της Τυρινής και ώρα 13.00, την ώρα δηλαδή που όλοι θα βρίσκονταν στον δρόμο χορεύοντας, έξι Πατρινοί djs με ένα live streaming θα προσπαθήσουν να διασκεδάσουν τον κόσμο που θα βρίσκεται στο σπίτι του. Το link για να συνδεθείτε http://bit.ly/3qDXr7c.

Στις 18.00 είναι προγραμματισμένο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σχεδιασμός Καρναβαλικής Στολής από Αρμάδες Εφήβων» από τις Όλγα Μοσχόβου, Βασιλική Κασπίρη, Μίμα Βαγενά.

Στις 20.00 θα προβληθεί το τέταρτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Εγώ, ως καρναβάλι…» ενώ στις 21.00 έχει «Rebirth – Ένας μοντέρνος μετασχηματισμός του θεάτρου σκιών, της φωτιάς, του Πατρινού Καρναβαλιού» σε σκηνοθεσία/Performance Μαρίας Λάτα.

Επίσης, μέχρι την Κυριακή της Τυρινής 14 Μαρτίου, συνεχίζονται τα καρναβαλικά παιχνίδια για τις Αρμάδες του Πατρινού Καρναβαλιού, δηλαδή για ομάδες παιδιών που αγαπούν το καρναβάλι!

Υπενθυμίζουμε ότι, υπό κανονικές συνθήκες, η κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού έρχεται με τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής της Τυρινής όπου την παρακολουθεί χιλιάδες κόσμος. Αφού τελειώσει οι καρναβαλιστές συρρέουν στο Μώλο της Αγίου Νικολάου για την τελετή λήξης όπου παραδοσιακά ο Βασιλιάς Καρνάβαλος παραδίδεται στην πυρά καταμεσής της θάλασσας και ακολουθεί ρήψη πυροτεχνημάτων.

Το κάψιμο του Τζάρου και καρναβαλική αιμοδοσία

Στη βασίλισσα του καρναβαλιού της Β. Ελλάδος, την Ξάνθη, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών (ΘΛΕ) που πραγματοποιούνται από το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης φέτος γίνονται διαδικτυακά.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή της Τυρινής 14 Μαρτίου, και ώρες 10.00 – 18.00, στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης πραγματοποιείται εθελοντική καρναβαλική αιμοδοσία.

Φορέστε την καρναβαλική σας στολή και δώστε αίμα σε μια διαφορετική αποκριάτικη Κυριακή. Σε συνεργασία με το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών «Η ΑΓΑΠΗ» και την κινητή μονάδα αιμοδοσίας το Γ.Ν. «Γεώργιος Παπανικολάου».

Την ίδια μέρα στις 19.00, θα αναβιώσει διαδικτυακά το κάψιμο του ‘Τζάρου’. Υπό κανονικές συνθήκες με το πέρας της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης ακολουθεί το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου». Ο Τζάρος είναι ομοίωμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, που καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, στην είσοδο της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε από τη σελίδα facebook.com/kentropolitismouxanthis. Θα ακολουθήσουν πυροτεχνήματα, και όσοι βρίσκεστε στην Ξάνθη, θα τα παρακολουθήσετε από τα μπαλκόνια σας.

ΔιασκεδάΖΟΥΜΕ την Αποκριά από την ΠΚΜ

Μουσικοθεατρική παράσταση που φιλοδοξεί να είναι ένα διαχρονικό αφιέρωμα στο σατιρικό τραγούδι από την εμφάνιση της ελληνικής δισκογραφίας μέχρι σήμερα παρουσιάζει το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).

Συγκεκριμένα, την Κυριακή της Τυρινής 14 Μαρτίου, στις 21.00, θα μεταδοθεί η μουσικοθεατρική παράσταση με το «Σατιρικόν».

Με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Στάθη Παχίδη, η μουσική διαδρομή ξεκινά από τον Αττίκ  και τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη, προχωρά στον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Γιώργο Ζαμπέτα, κάνει στάση στον Μάνο Χατζιδάκι, στον Μάνο Λοΐζο και στον Λουκιανό Κηλαηδόνη και φτάνει μέχρι τον Σταμάτη Κραουνάκη και τους Άγαμους Θύτες. Τραγουδούν οι Στάθης Παχίδης – Δέσποινα Σκέντου ενώ Special guest είναι ο Χρήστος Μητρέντζης.

Το Link της εκδήλωσης στο Facebook είναι το παρακάτω: https://www.facebook.com/events/464804444929305

Μουσική συναυλία από το ΚΠΙΣΝ

Μια ξεσηκωτική συναυλία από τους Burger Project προβάλλει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σήμερα (Σάββατο 13 Μαρτίου) στις 12 το μεσημέρι.

Μαράκες, σφυρίχτρες, κιθάρες και βιολιά μπλέκονται δημιουργικά με το χιούμορ, τη θετική ενέργεια, τους γρήγορους ρυθμούς και το freestyle ρεπερτόριο των Burger Project, φτιάχνοντας ένα ζωντανό μωσαϊκό χορού και τραγουδιού που θα παρασύρει μεγάλους και παιδιά.

Τη συναυλία η οποία θα εκπέμπει από τον Θόλο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος μπορείτε να παρακολουθήσετε live στο snfcc.org/TheBurgerProject, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube @SNFCC.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top