Κορυφώνονται αυτό το τριήμερο, Κυριακή της Τυρινής και Καθαρά Δευτέρα, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις και το κέφι του κόσμου χτυπάει ‘κόκκινο’. Παρελάσεις με εκατοντάδες μασκαρεμένους, διασκέδαση, δρώμενα και παραδοσιακά έθιμα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κόσμου σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Αναβίωση ιστορικών δρώμενων και εθίμων, μεγάλες παρελάσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων καρναβαλιστών, μουσικές, μασκαρέματα και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου που σηματοδοτεί και τη λήξη της φετινής Αποκριάς, η οποία έχει πάρει ‘σάρκα και οστά’ έπειτα από απουσία τριών ετών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το GRTimes.gr σας παρουσιάζει και σας κρατάει ενήμερους σχετικά με τα προγράμματα των Αποκριάτικων εκδηλώσεων που έχουν ετοιμάσει οι Δήμοι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Νάουσα

Οι εκδηλώσεις «Νάουσα-Αποκριά 2023» που διοργανώνει ο Δήμος Νάουσας κορυφώνονται αύριο, Κυριακή της Τυρινής 26 Φεβρουαρίου, με την αναβίωση του ιστορικού δρώμενου της πόλης «Γενίτσαροι και Μπούλες».

«ΜΙΑ ΠΟΛΗ, ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ» σήμερα, Σάββατο 25/2, με ολοήμερο ξέφρενο γλέντι σε όλη την πόλη, προσφορά των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ανοιχτό σε όλο τον κόσμο.

Η αναβίωση του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες» ξεκινάει αύριο, Κυριακή της Τυρινής, στις 09.00 το πρωί από το παραδοσιακό κτίριο Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες», πρώην σησαμοτριβείο «Μάκη», περιοχή «Μπατάνια». Εκεί θα γίνει το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού. Στις 11.00 π.μ. στο δημαρχείο θα γίνει το προσκύνημα, όπου τα μπουλούκια θα πάρουν διαδοχικά την ‘άδεια’ από τον Δήμαρχο ώστε να ακολουθήσει η καθορισμένη διαδρομή τους στην πόλη.

Το βγάλσιμο του «πρόσωπου» θα γίνει στις 17.00, στην πλατεία Αλωνίων. Ο κόσμος θα ακολουθήσει τα μπουλούκια στο πιο συγκινητικό μέρος του εθίμου από τα Αλώνια στον στραβό πλάτανο, όπου τα παιδιά και οι συνοδοί των μπουλουκιών θα τραγουδήσουν παραδοσιακές πατινάδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απόκριες – Νάουσα: «Γενίτσαροι και Μπούλες» εκτοξεύουν τις πληρότητες στο 100% – Γεμάτες και οι όμορες περιοχές

Ξάνθη

Με γενικό μήνυμα «Όνειρα, χρώματα, μυρωδιές κι αρώματα» οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι κορυφώνονται αυτό το τριήμερο. Με τη βραδινή καρναβαλική παρέλαση, απόψε, στις 19.30, ακροβατικά σόου και μουσική συναυλία, η Ξάνθη χορεύει στους αποκριάτικους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, σήμερα, Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στις 12.30 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας θα έχει ακροβατικό σόου στο εναέριο στεφάνι ενώ μισή ώρα αργότερα, στις 13.00, τη σκυτάλη θα πάρουν η Αναστασία και ο Πρόδρομος Τσόλιας ξεσηκώνοντας με τις μουσικές τους το κοινό.

Το βράδυ στις 19.30 μικροί και μεγάλοι, μέλη των καρναβαλικών γκρουπ, θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό χορεύοντας και γλεντώντας. Αφετηρία της νυχτερινής παρέλασης είναι στην διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας με τα πληρώματα να καταλήγουν στην πλατεία Δημοκρατίας όπου υπό τους ήχους των d.j’s θα ξεκινήσει ένα ξέφρενο πάρτι.

Η Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή της Τυρινής 26 Φεβρουαρίου, στις 13.00, όπου δεκάδες πληρώματα με χιλιάδες καρναβαλιστές θα συνοδεύουν τον βασιλιά Καρνάβαλο. Η παρέλαση θα καταλήξει στο μεγάλο πάρκο του γηπέδου Α.Ο. Ξάνθης και το ίδιο βράδυ στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου με φαντασμαγορικό τρόπο θα κλείσει η αυλαία των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών –Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2023, με το Κάψιμο του Τζάρου.

Για την ιστορία, ο «Τζάρος» ή «η Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξάνθη – Απόκριες 2023: Επιστροφή μετά από τρία χρόνια με τη συμμετοχή 15.000 καρναβαλιστών

Πάτρα

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, οι οποίες ξεκίνησαν ανήμερα του Αγίου Αντωνίου 17 Ιανουαρίου, με την επίσημη έναρξη να γίνεται το Σάββατο 21/1 από το δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Επιστολή προς τους υπεύθυνους των πληρωμάτων απέστειλε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή ενόψει των παρελάσεων, συνιστώντας τους την προσοχή ώστε να διεξαχθούν ομαλά και με ασφάλεια.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι ο Σοκολατοπόλεμος θα εξελιχτεί από τα σωματεία των σοκολατοριχτών με τρία άρματα και το βαγονέτο συνοδεία του Μουσικού Άρματος στο ιστορικό κέντρο. Η νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση θα ξεκινήσει στις 18.00. Λέγεται ποδαράτη επειδή δεν παρουσιάζονται οι κατασκευές και  τα άρματα των πληρωμάτων αλλά μόνο τα μέλη τους με τις στολές τους.

Η κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 θα είναι αύριο, Κυριακή της Τυρινής 26 Φεβρουαρίου, με τη Μεγάλη Παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 14.00. Στο τέλος θα παρελάσουν επίσης τέσσερα άρματα και ένα βαγονέτο του σοκολατοπόλεμου, με τις σοκολατορίψεις να συνεχίσουν το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου παραδοσιακό έθιμο γλυκαίνοντας τους θεατές. Θα ακολουθήσει το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στις 21.00, στο Μόλο του Αγ. Νικολάου, και οι φετινές αποκριάτικες εορτές θα κλείσουν με συναυλία με το δημοφιλές αθηναϊκό ροκ συγκρότημα των 15 50.

Σημειώνεται ότι για τις παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού συνολικά έχουν δηλώσει συμμετοχή 139 πληρώματα και αναμένεται να παρελάσουν πάνω από 50.000 καρναβαλιστές ξεπερνώντας φέτος κάθε προηγούμενο. Αρκετές από τις ομάδες θα συνοδεύονται από δικά τους άρματα ή μεγάλες τροχήλατες κατασκευές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πατρινό καρναβάλι: Πηγή ζωής για τους Πατρινούς – Συμμετοχή με περισσότερους από 60.000 καρναβαλιστές

Δήμος Δίου Ολύμπου

Παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στο Λιτόχωρο, άναμμα των κέδρων και κάψιμο των Φανών, άναμμα της «Τσαγκάλας» και παραδοσιακά κούλουμα στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δίου Ολύμπου που μαζί με τον Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού (ΟΠΑΔΔΟ), πολιτιστικούς και ορειβατικούς συλλόγους και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σχολείων προσκαλούν τον κόσμο να γιορτάσει τις Αποκριές και τα Κούλουμα στον Όλυμπο.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στο Λιτόχωρο, στις 15.00, έχει παρέλαση μαθητών-καρναβαλιστών των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων στην κεντρική λεωφόρο.

Αύριο, Κυριακή της Τυρινής 26 Φεβρουαρίου, αναβιώνει το έθιμο με το άναμμα των κέδρων και το κάψιμο των Φανών. Στη Σκοτίνα στο δημοτικό σχολείο στις 18.30 έχει άναμμα της «Τσαγκάλας» συνοδεία ζωντανής μουσικής, το ίδιο και στην πλατεία του Νέου Παντελεήμονα με μουσική και παραδοσιακούς χορούς, στις 19.00, ενώ στον Πλαταμώνα στις 17.30 θα παρελάσουν οι καρναβαλιστές στον κεντρικό δρόμο και στις 19.30 θα γίνει το άναμμα της «Τσαγκάλας» στον χώρο πίσω από την εκκλησία. Από τις 20.00 στο Δίον έχει κάψιμο των «Φανών» στο σημείο του «Αλεξικέραυνου» και στον «Παληογιάννη», στο Λιτόχωρο και στην Λεπτοκαρυά άναμμα των κέδρων.

Την Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστούν τα Κούλουμα, και συγκεκριμένα στις 10.00 π.μ. στην Λεπτοκαρυά θα συνοδεύονται από μουσική στην πλατεία του χωριού ενώ στις 16.00 θα ακολουθήσει μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών στον πεζόδρομο, στις 11.00 π.μ. στο Νέο Παντελεήμονα θα μοιράζονται σαρδέλες, φασολάδα, λαγάνα κτλ. με συνοδεία μουσικής, την ίδια ώρα και στον Πλαταμώνα και στην Καρίτσα, στις 12.00 στη Βροντού τα Κούλουμα θα γιορταστούν από τον ΕΟΣ Βροντούς στους Αγ. Αποστόλους, στο Δίον στις 18.00 θα έχει πέταγμα αερόστατου στην κεντρική πλατεία. Επίσης στους Νέους Πόρους, από το πρωί θα έχει ανιματέρ για τη διασκέδαση των παιδιών, θα προσφέρονται φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα ενώ το άναμμα της «Τσαγκάλας» θα γίνει στις 18.00.

Πολύγυρος

Στο Πολυγυρινό Καρναβάλι 2023 η διασκέδαση και ο χορός δεν γνωρίζουν ηλικία. Έτσι, απόψε, στις 18.00, τα ΚΑΠΗ του Δήμου ανταμώνουν στο Δημαρχείο Πολυγύρου για μια αξέχαστη βραδιά.

Αύριο, Κυριακή της Τυρινής, από τις 11 το πρωί, θα έχει έκθεση ιστορικού αυτοκινήτου από τον Σύλλογο Ιστορικού Αυτοκινήτου Βορείου Ελλάδος, όπου τα ιστορικά αυτοκίνητα θα πάρουν μέρος και στην αποκριάτικη παρέλαση.

Η «Κατσ΄αμάκα» θα σερβίρει στους επισκέπτες δωρεάν παραδοσιακά εδέσματα στο πάρκο των Έξι Βρύσεων, ο Σύλλογος Ψυχαγωγίας Εκδηλώσεων και Συσπείρωσης Γυναικών Πολυγύρου θα προσφέρει δωρεάν σε όλο τον κόσμο χειροποίητο παραδοσιακό χαλβά στον πεζόδρομο Πολυγύρου, η μπάντα δρόμου «Κρουστόφωνο» θα ξεσηκώνει τον κόσμο με τις μουσικές της ενώ θα εμφανιστούν και χορευτικά συγκροτήματα από τον Σύλλογο Κρητών Χαλκιδικής και τον Χορευτικό Όμιλο Πολυγύρου.

Η παρέλαση καρναβαλιστών θα ξεκινήσει στις 14.00 επί της οδού Πολυτεχνείου και το γλέντι θα συνεχιστεί στην πλατεία των Έξι Βρύσεων με ορχήστρα. Τα Κούλουμα θα γιορταστούν στην παραλία Καλυβών, στα Ψακούδια ενώ στην Παλαιοχώρα θα έχει παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στον πεζόδρομο του χωριού, στις 12.00.

Κρύα Βρύση

«Είμαστε εδώ, πιο πολλοί, πιο δυνατοί, πιο οργανωμένοι και έτοιμοι για το πιο όμορφο, πιο διασκεδαστικό, πιο κεφάτο καρναβάλι. Φορέστε τις στολές σας, πάρτε την παρέα σας και ελάτε να ενώσουμε την τρέλα και το κέφι μας στο 29ο Καρναβάλι της Κρύας Βρύσης» είναι το σύνθημα των αποκριάτικων εκδηλώσεων της δημοτικής ενότητας Κρύας Βρύσης του δήμου Πέλλας.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις για το 29ο Καρναβάλι Κρύας Βρύσης ξεκινούν σήμερα, Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 11.00 το πρωί, με δράσεις και εκδηλώσεις για τα παιδιά, με κλόουν, face painting και ξυλοπόδαρο από το «Πολυθέαμα». Στις 14.00 θα γίνει το 3ο Κυνήγι Θησαυρού στο κεντρικό πάρκο της Κρύας Βρύσης.

Αύριο, Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η φαντασμαγορική παρέλαση με πολλές και ευφάνταστες συμμετοχές, με φανταχτερά χρώματα, με νέα άρματα, μάσκες και στολές και εκατοντάδες καρναβαλιστές αλλά και τις Μαζορέτες της Εθνικής Ελλάδος που θα παρελάσουν στον πεζόδρομο της πόλης, χαρίζοντας ένα απίστευτο θέαμα κεφιού, σάτιρας, χορού, διασκέδασης και ξεγνοιασιάς. Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 16.00 ενώ δυο ώρες νωρίτερα, ένα απολαυστικό dj set θα ξεσηκώνει το κοινό.

Ψυχή και της φετινής διοργάνωσης είναι η ομάδα της Νεολαίας Κρύας Βρύσης που χάρη στην έμπνευση, τη ζωντάνια και την ευρηματικότητά της, εμπλουτίζει, ανανεώνει και προσθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά και αναβαθμίζουν το καρναβάλι της Κρύας Βρύσης.

Η τελετή λήξης του 29ου Καρναβαλιού Κρύας Βρύσης θα ολοκληρωθεί με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στις 19.00 όπου και θα ακολουθήσει ξεφάντωμα με τα Χάλκινα.

Δήμος Τεμπών

Πλούσιες είναι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών τις οποίες συνδιοργανώνει ο Δήμος Τεμπών, ο  ΔΟ.ΠΑ.Π.Ε.Π. με τις τοπικές Κοινότητες και τους τοπικούς Συλλόγους του Δήμου.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αύριο, Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στις πλατείες και στα πρώην δημοτικά σχολεία των χωριών ξεκινώντας  από τις 17:30 στην πλατεία Μακρυχωρίου με παιδικές εκδηλώσεις, γαϊτανάκι και συνεχίζοντας στα άλλα μέρη του Δήμου, όπως στην Αιγάνη, στους Γόννους, στην Ελάτεια, στον Ευαγγελισμό, στην Καλλιπεύκη, στο Καλοχώρι, στην  Κουλούρα, στην Κρανιά, στην Όσσα, στον Παραπόταμο, στο Πουρνάρι, στον Πυργετό, στη Ραψάνη, στο Συκούριο και στο Χειμάδι. Αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα παράλια του Δήμου, στο Καστρί Λουτρό, στα Μεσάγγαλα και στην Κουλούρα.

Την Καθαρά Δευτέρα, οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το πρωί με την παραδοσιακή φασολάδα, τις λαγάνες και όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα και τον χαλβά στα χωριά: Αιγάνη, Γόννοι, Ελάτεια, Ευαγγελισμό, Καλλιπεύκη, Καλοχώρι, Κρανιά, Όσσα, Παραπόταμο, Πουρνάρι, Πυργετό, Ραψάνη, Συκούριο και Χειμάδι.

Θα κορυφωθούν στην κοινότητα Συκουρίου όπου την Καθαρά Δευτέρα θα ξεκινήσει με μπουρανί στις 09:00 το πρωί στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση καρναβαλικών αρμάτων.

Έδεσσα

Το Εδεσσαϊκό καρναβάλι συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς και απόψε, Σάββατο 25/2, παίρνει σειρά η Μεγάλη Παρέλαση με άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές, η οποία θα ξεκινήσει στις 17.00, ακολουθώντας τη διαδρομή από τη Νομαρχία μέχρι το Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου.

Αύριο, Κυριακή της Τυρινής 26/2 θα αναβιώσει το έθιμο της Λάμκας (η συγχώρηση με ένα αυγό) με την αναπαράσταση να ξεκινάει στις 17.30 στην Πλατεία Μικρών Καταρρακτών. Θα ακολουθήσει το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου (18.30, Πλατεία 25ης Μαρτίου – Γήπεδο).

Σοχός

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων φέτος στον Δήμο Λαγκαδά, συνδυάζοντας την παράδοση με το κέφι και την χαρά. Σοχός, Ασκός, Άσσηρος, αλλά και η πόλη του Λαγκαδά πρωταγωνιστούν σε ένα αυθεντικό καρναβαλικό γλέντι.

Τη σκυτάλη παίρνει πρώτος ο Σοχός με τους παραδοσιακούς κουδουνοφόρους «Μέριου», που προσελκύουν κάθε χρόνο επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κορυφώνεται αύριο, Κυριακή της Αποκριάς 26 και την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου.

Την Κυριακή 26/2 από το πρωί χορεύουν την Αποκριά, ώρες 12:30 – 18:00 αναβιώνει «Ο γάμος της Αράπκας – Παρωδία γάμου» ενώ την Καθαρά Δευτέρα εκτός από τα Κούλουμα είναι το «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ» το έθιμο της συγχώρεσης, όπου οι νεότεροι επισκέπτονται τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς καθώς και πνευματικούς συγγενείς προσφέροντας πορτοκάλια. Με ένα πορτοκάλι και φιλώντας το χέρι τους, ζητούν τη συγχώρεσή τους. Στις 14.30 θα αναβιώσει το  έθιμο παραδοσιακού γάμου Σοχού και στις 15.30 θα γίνει παρουσίαση κουδουνοφόρων – Μέριου Σοχού με τους Μικρούς και τους Μεγάλους Κουδουνοφόρους.

Στον Λαγκαδά, αύριο, Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί καρναβαλική παρέλαση, στις 4 το απόγευμα.

Σκύδρα

Το Σκυδραϊκό Καρναβάλι κορυφώνεται αύριο Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 (ώρα 17:00) με τη Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση και στη συνέχεια με το κάψιμο του Βασιλιά καρνάβαλου.

Κοζάνη

«Επανακκίντσαμι…» δίνει το σύνθημα η Κοζανίτικη Αποκριά 2023 όπου με τις φωτιές των Φανών στις γειτονιές της πόλης και πλήθος εκδηλώσεων κάτοικοι και επισκέπτες διασκεδάζουν με άφθονο κέφι και γλέντι.

Σήμερα, Σάββατο 25 και αύριο Κυριακή 26/2 θα πραγματοποιηθεί ιστορική ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης (σημείο εκκίνησης δημαρχείο, ώρα 11.00 π.μ.) ενώ η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων θα ξεκινήσει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 15.00 (Παύλου Μελά έως Πλ. Αριστοτέλους).

Με το πέρας της παρέλασης θα ανάψει ο κεντρικός φανός από τον δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, στις 18.00 θα παρελάσει η ομάδα κρουστών «Batala Salonika» και το άναμμα όλων των φανών θα γίνει στις 20.30.

Δήμος Θέρμης

Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις και τα διάφορα πολιτιστικά δρώμενα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με πολλά παραδοσιακά έθιμα μουσική και χορό που θα πραγματοποιηθούν σε πολλές κοινότητες του δήμου Θέρμης. Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, στο πανέμορφο Φράγμα Θέρμης, όπου θα γίνει το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού, ενώ θα υπάρχουν και πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα. Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Τρίλοφο, τα Βασιλικά, τον Άγιο Αντώνιο, την Περιστερά, τη Σουρωτή και το Κάτω Σχολάρι.

Τα Βασιλικά κλέβουν την αποκριάτικη παράσταση με την αναβίωση του εθίμου της καμήλας στους δρόμους με συνοδεία οργάνων από τον λαογραφικό χορευτικό σύλλογο Βασιλικών, αύριο, Κυριακή 26 Φεβρουαρίου (ώρα 11.00).

Την Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η Μεγάλη Παρέλαση Αρμάτων, στις 14.00, θα αναβιώσει ο παραδοσιακός γάμος και θα ακολουθήσει το Κάψιμο του Βασιλιά καρνάβαλο.

Στην Περιστερά, αύριο, Κυριακή 26/2 θα αναβιώσει το έθιμο του παραδοσιακού γάμου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιστεράς (ώρα 11.00 π.μ.). Την Καθαρά Δευτέρα 27/2 στις κοινότητες του δήμου θα γιορταστούν τα Κούλουμα ενώ στο Φράγμα της Θέρμης στις 11.00 π.μ. θα γίνει το πέταγμα του χαρταετού, με μουσική με τα Χάλκινα της Γουμένισσας ενώ θα μοιράζονται σαρακοστιανά και λαγάνα.

Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας

Απόκριες με κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, πάρτι μασκέ, το παραδοσιακό έθιμο «Κουδουναραίοι» αλλά και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου γιορτάζει ο Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας στην Π.Ε. Βοιωτίας.

Εκδηλώσεις έχει σήμερα, Σάββατο 25/2, στο Στείρι με το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού (ώρα 12.30 μ.μ.) ενώ αύριο Κυριακή 26/2 τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Διστόμου θα πετάξουν τους χαρταετούς τους στο λόφο του Μαυσωλείου (ώρα 11.00 π.μ.).

Την Καθαρά Δευτέρα, εκτός από τα παραδοσιακά Κούλουμα, θα αναβιώσει το παλιό έθιμο «Κουδουναραίοι» στην κοινότητα Διστόμου (13.00). Το έθιμο έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων ντυμένων με προβιές ζώων και ζωσμένοι με κουδούνες στο σώμα τους, οι οποίοι προσπαθούν συμβολικά να ξυπνήσουν τη φύση μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Μαζί με την αθυρόστομη “αριστοφανικής προέλευσης” γλώσσα τους αποτελούν, ξέχωρα από τα υπόλοιπα άρματα του Καρνάβαλου, την καταλυτική παρουσία στο Καρναβάλι του Διστόμου, που ολοκληρώνεται με το καθιερωμένο “τολμηρό” τραγούδι τους, μπροστά στους επίσημους της περιοχής. Όλα τα άρματα είναι πρωτογενούς έμπνευσης και σχολιάζουν σατυρικά και με καυστικότητα τα δρώμενα της κάθε χρονιάς. Θα ακολουθήσει το Κάψιμο του Καρνάβαλου.

Για την ιστορία η μαρτυρική πόλη του Διστόμου έχει μια ιστορική διαδρομή 3000 ετών, και βρίσκεται ανάμεσα στον Παρνασσό και στον Ελικώνα και αποτελεί έδρα του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας. Το Δίστομο πατά στην βαριά ιστορική κληρονομιά της 10ης Ιουνίου 1944, διεκδικεί τις αποζημιώσεις αλλά ελπίζει και στην τουριστική ανάπτυξη. Απέχει 24 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού Λιβαδειά, 13 χλμ. από την ορεινή Αράχοβα, 29 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, 22 χλμ. από τους Δελφούς, 9 χλμ. από τη μονή Οσίου Λουκά, και 3 χλμ. από την παραλιακή Αντίκυρα.

Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας

Όλη η Πρέβεζα γίνεται ένας “Κόκκινος Χορός” και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας κορυφώνονται σήμερα, Σάββατο 25 και αύριο Κυριακή της Τυρινής 26 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, απόψε, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη με άρματα Αποκριάτικη παρέλαση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας. Αφετηρία Λ. Ειρήνης (παλιό ΚΤΕΛ) ώρα 18.30.

Αύριο, Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, θα γίνει η τελετή λήξης του Καρναβαλιού στην πλατεία Ανδρούτσου. Σε μια μεγάλη λαϊκή γιορτή θα συμμετέχουν χορευτικά σχήματα, θα έχει συναυλία, Βαρκαρόλα στο λιμάνι της Πρέβεζας, καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου με τη ρίψη βεγγαλικών.

«Η Νύχτα των Στοιχειών» στην Άμφισσα

Ο Δήμος Δελφών, στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου της Αποκριάς, κινείται σε γιορτινούς ρυθμούς. Ήδη από χθες, όπως και σήμερα, Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στην Άμφισσα, αναβιώνει το έθιμο της «Νύχτας των Στοιχειών». Αναβιώνει ο μύθος του ταμπάκη Κωνσταντή, ο οποίος στοίχειωσε στα ταμπάκικα κοντά στην πηγή της Χάρμαινας, όταν η αγαπημένη του Λενιώ έπεσε νεκρή από ένα φοβερό κεραυνό. Το διήμερο εκδηλώσεων που ξεκίνησε χθες βράδυ, με τις πρώτες μεταμφιέσεις και το ξύπνημα του Κωνσταντή αναβιώνει στη συνοικία της Χάρμαινας με παραδοσιακή μουσική, φαγητό, ποτό, κέφι και χορό.

Κορυφώνεται απόψε το βράδυ, με τη κάθοδο από τα γραφικά σκαλιά του Αϊ Νικόλα, ως θρυλικό στοιχειό της Χάρμαινας πια και προστάτης των ταμπάκηδων, κατά την παράδοση, για να αναμετρηθεί μέχρι εσχάτων με τα στοιχειά της Τέχολης και του Γκυριζιού, συνοδευόμενο από αλλόκοτα πλάσματα, αράπηδες, νεράιδες, ξυλένιους, αχυρένιους, ντεβέτσκες και μποτσνάκδες που ξεχύνονται κατά εκατοντάδες στα δρομάκια της πόλης. Διοργανωτές των εκδηλώσεων είναι ο Δήμος Δελφών και το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας.

Επίσης, στους Δελφούς, την Κυριακή της Τυρινής, αναβιώνει το παραδοσιακό δρώμενο «Οι Αρχοντοχωριάτες και ο Γκαβόγιαννος», με εκκίνηση στις 18.00, με παρέλαση των συμμετεχόντων και τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Στο δε Γαλαξίδι, αύριο, θα έχει παρέλαση «Μεταμφιεσμένων Οχημάτων» στις 22.00, ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσει το «Αλευρομουτζούρωμα» στις 14.30 και θα προηγηθεί ο Αλευρομουτζουρωμένος Γάμος στις 12 το μεσημέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απόκριες: Αυτές είναι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και δράσεις για όσους θα μείνουν στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο

Με τι καιρό θα κάνουμε Καθαρά Δευτέρα (ΓΡΑΦΙΚΑ-VIDEO)

Απόκριες 2023 – Β. Ελλάδα: Πατινάδες, μασκαρέματα, έθιμα και τυμπανιστές

500.000 λαγάνες θα φουρνιστούν στη Θεσσαλονίκη-Πόσο αυξήθηκε η τιμή

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top