Αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Νάουσα με το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», στην Έδεσσα με το έθιμο της Λάμκας και τα Καρναβαλοποδήλατα, τους κουδουνοφόρους Μέριου στο Σοχό, το άναμμα των φανών στην Κοζάνη, και βεβαίως τις μεγάλες παρελάσεις με άρματα και μεταμφιεσμένους που θα κορυφωθούν την επόμενη Κυριακή της Τυρινής.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει και όπως φάνηκε και από την Τσικνοπέμπτη ο κόσμος ‘διψάει’ για διασκέδαση, ξεφάντωμα, πάρτι, μασκαρέματα αλλά και για την αναβίωση των εθίμων. Η πανδημία της τριετίας στέρησε αυτήν την χαρά και φέτος όλοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για τα δρώμενα και τις πολλαπλές εκδηλώσεις τους.

Το GRTimes.gr σας παρουσιάζει και σας κρατάει ενήμερους σχετικά με τα προγράμματα των Αποκριάτικων εκδηλώσεων που έχουν ετοιμάσει οι Δήμοι σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδος.

Νάουσα

Οι εκδηλώσεις «Νάουσα-Αποκριά 2023» οι οποίες ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη με χάλκινα πνευστά και άφθονο κέφι, έχουν ως επίκεντρο το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», το οποίο θα αναβιώσει αύριο, Κυριακή της Αποκριάς 19 Φεβρουαρίου, καθώς και την επόμενη Κυριακή της Τυρινής 26 Φεβρουαρίου.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Νάουσα διαφοροποιούνται από άλλες πόλεις που διοργανώνουν καρναβαλικά δρώμενα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μοναδικότητα αυτού του εθίμου που λαμβάνει χώρα μόνο κατά τη διάρκεια της Αποκριάς.

Σήμερα, Σάββατο 18/2 στο δημοτικό θέατρο Νάουσα θα παιχτεί η φιλανθρωπική μουσικοχορευτική παράσταση «Χέρι με χέρι, η παράδοση της Ελλάδας» με τη συμμετοχή λαογραφικών συλλόγων από τη Νάουσα και όλη την Ελλάδα (ώρα 19:30). Επίσης, στην ταβέρνα «Πέστροφα» (ώρα 21:00) θα έχει αποκριάτικο γλέντι του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας με την πενταμελή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων του Τρύφωνα Παζαρέντση.

Σ’ ότι αφορά το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» το πρόγραμμα για αύριο, Κυριακή της Αποκριάς 19/2 έχει ως εξής:

09:00, Παραδοσιακό κτίριο Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες», πρώην σησαμοτριβείο «Μάκη», περιοχή «Μπατάνια»: Το Ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού

11:00, Δημαρχείο: Το προσκύνημα. Τα μπουλούκια παίρνουν διαδοχικά την άδεια από τον Δήμαρχο και ακολουθεί η καθορισμένη διαδρομή τους στην πόλη

17:00, Πλατεία Αλωνίων: Το βγάλσιμο του «πρόσωπου», χορός με τη συμμετοχή όλου του κόσμου. Ακολουθούμε τα μπουλούκια στο πιο συγκινητικό μέρος του εθίμου από τα Αλώνια στον στραβό πλάτανο όπου τα παιδιά και οι συνοδοί των μπουλουκιών τραγουδούν τις παραδοσιακές πατινάδες

Πεζόδρομος Σολωμού, ώρα 13:00: «Κερνάμε Νάουσα», ένα μεγάλο τραπέζι με τοπικά κεράσματα, κρασί και τσίπουρο Ναούσης από τον Σύλλογο «Φίλοι του Καρναβαλιού» και τη συμμετοχή λαογραφικών συλλόγων της πόλης με χορευτικό πρόγραμμα

Κτίριο Συλλόγου Βλάχων (οδός Σοφρωνίου 23), ώρα 17:00: 19 «Πρεμεντί» για τις φίλες του Συλλόγου Βλάχων Νάουσας στο σπίτι του συλλόγου με καφέ, κεράσματα και χορό.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με πάρτι, μασκαρέματα, πατινάδες κτλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νάουσα – Αποκριά 2023: Πλήθος εκδηλώσεων με επίκεντρο το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες»

Έδεσσα

Το Εδεσσαϊκό καρναβάλι 2023 ξεκίνησε την Τσικνοπέμπτη όπου όλη η πόλη τσίκνιζε ενώ αύριο, Κυριακή 19/2, ο πεζόδρομος της Έδεσσας θα πλημμυρίσει με λάτιν μουσική από τη Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Έδεσσας.

Τη Δευτέρα 20/2 τα Καρναβαλοποδήλατα θα διασχίσουν τους δρόμους της πόλης (17.00, πλατεία Μικρών Καταρρακτών) ενώ την Τρίτη 21/2 ακολουθεί Μακεδονική πατινάδα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκούδες – Μέτσκες θα κάνει το γύρο της πόλης με την ορχήστρα Χάλκινα Ηχοχρώματα (Πλατεία Στουγιαννάκη, ώρα 18.00). Την Παρασκευή 24/2 τυμπανιστές και μαζορέτες θα ξεχυθούν στο κέντρο της πόλης (19.00) ενώ το Σάββατο 25/2 θα γίνει η Μεγάλη Παρέλαση με άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές (17.00, διαδρομή Νομαρχία μέχρι Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου).

Την Κυριακή της Τυρινής 26/2 θα αναβιώσει το έθιμο της Λάμκας (η συγχώρηση με ένα αυγό) με την αναπαράσταση να ξεκινάει στις 17.30 στην Πλατεία Μικρών Καταρρακτών. Θα ακολουθήσει το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου (18.30, Πλατεία 25ης Μαρτίου – Γήπεδο). Καθαρά Δευτέρα 27/2 θα έχει Κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και εδέσματα.

Πολύγυρος

Το Πολυγυρινό Καρναβάλι 2023 ξεκίνησε την Τσικνοπέμπτη με αποκριάτικο γλέντι και ζουρνάδες ενώ σήμερα, Σάββατο 18/2 ο Εμπορικός Σύλλογος Πολυγύρου «βγάζει βόλτα» στις γειτονιές την προφταστήρα, υπό τον ήχο των ζουρνάδων.

Παρέλαση καρναβαλιστών με άρματα και καρναβαλιστές περιλαμβάνει το Πολυγυρινό Καρναβάλι αύριο Κυριακή της Αποκριάς 19/2, στην πλατεία Ολύνθου (ώρα 12.30). Θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκδηλώσεις στο λαογραφικό μουσείο – Οικία Καραγκάνη, χοροί, Κυνήγι Θησαυρού (Παρασκευή 24/2, ώρα 17.30, Δημαρχείο), εκθέσεις ζωγραφικής και χειροποίητου κοσμήματος κτλ. συμπεριλαμβάνονται στο αποκριάτικο πρόγραμμα ενώ το Πολυγυρινό Καρναβάλι κορυφώνεται την Κυριακή της Τυρινής 26/2 με την Παρέλαση των καρναβαλιστών (14.00 επί της οδού Πολυτεχνείου). Την ίδια μέρα θα έχει έκθεση ιστορικού αυτοκινήτου από τον Σύλλογο Ιστορικού Αυτοκινήτου Βορείου Ελλάδος, όπου τα ιστορικά αυτοκίνητα θα πάρουν μέρος και στην αποκριάτικη παρέλαση, η «Κατσ΄αμάκα» θα σερβίρει στους επισκέπτες δωρεάν παραδοσιακά εδέσματα στο πάρκο των Έξι Βρύσεων, η μπάντα δρόμου «Κρουστόφωνο» θα ξεσηκώνει τον κόσμο με τις μουσικές της κτλ.

Τα Κούλουμα θα γιορταστούν στην παραλία Καλυβών, στα Ψακούδια ενώ στην Παλαιοχώρα θα έχει παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στον πεζόδρομο του χωριού, στις 12.00.

Σοχός

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων φέτος στον Δήμο Λαγκαδά, συνδυάζοντας την παράδοση με το κέφι και την χαρά. Σοχός, Ασκός, Άσσηρος, αλλά και η πόλη του Λαγκαδά πρωταγωνιστούν σε ένα αυθεντικό καρναβαλικό γλέντι.

Τη σκυτάλη παίρνει πρώτος ο Σοχός με τους παραδοσιακούς κουδουνοφόρους «Μέριου», που προσελκύουν κάθε χρόνο επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά από σήμερα, Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 26 και την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου.

Αύριο, Κυριακή της Αποκριάς 19/2, στην κεντρική πλατεία Αγ. Γεωργίου θα έχει χορευτικά και θα ακολουθήσει γλέντι με ζουρνάδες. Το Σάββατο 25/2 αναβιώνει η «ΡΟΥΜΠΑ» όπου με συνοδεία ζουρνάδων το νυφικό του γάμου μεταφέρεται από το σπίτι του γαμπρού – ακίνητο οικογένειας Προίκα Ελένης (Λαογραφική Ομάδα Γυναικών Σοχού) στο σπίτι της νύφης – ακίνητο οικογένειας Καρακόλη Γεωργίου (Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Σοχού). Στις 20:00 είναι η «ΖΑΠΟΥΣ» όπου το γλέντι συνεχίζεται με το άναμμα της «καθαρτήριας» φωτιάς στις τοποθεσίες Πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Την Κυριακή 26/2 από το πρωί χορεύουν την Αποκριά, ώρες 12:30 – 18:00 αναβιώνει «Ο γάμος της Αράπκας – Παρωδία γάμου» ενώ την Καθαρά Δευτέρα εκτός από τα Κούλουμα είναι το «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ» το έθιμο της συγχώρεσης, όπου οι νεότεροι επισκέπτονται τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς καθώς και πνευματικούς συγγενείς προσφέροντας πορτοκάλια. Με ένα πορτοκάλι και φιλώντας το χέρι τους, ζητούν τη συγχώρεσή τους. Στις 14.30 θα αναβιώσει το  έθιμο παραδοσιακού γάμου Σοχού και στις 15.30 θα γίνει παρουσίαση κουδουνοφόρων – Μέριου Σοχού με τους Μικρούς και τους Μεγάλους Κουδουνοφόρους.

Στον Λαγκαδά θα πραγματοποιηθεί καρναβαλική παρέλαση  την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα.

Κοζάνη

«Επανακκίντσαμι…» δίνει το σύνθημα η Κοζανίτικη Αποκριά 2023 όπου με τις φωτιές των Φανών στις γειτονιές της πόλης και πλήθος εκδηλώσεων κάτοικοι και επισκέπτες διασκεδάζουν με άφθονο κέφι και γλέντι.

Την Τσικνοπέμπτη πραγματοποιήθηκε η έναρξη της Κοζανίτικης Αποκριάς από το δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, ενώ αύριο, Κυριακή 19/2 θα πραγματοποιηθεί παρέλαση Μικρού Καρνάβαλου (ώρα 11.00 κατά μήκος της Παύλου Μελά), ενώ θα ακολουθήσουν κρουστά, παιχνίδια, άναμμα κεντρικού φανού στην κεντρική πλατεία (13.00 – 14.00), βράβευση του μεγαλύτερου κιχί κτλ. Το ίδιο βράδυ θα έχει χορευτικά της Κρήτης, της Θράκης και της Μακεδονίας.

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου από τις 11.00 το πρωί έως το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν  τα καθιερωμένα πλέον SOURD GAMES, που οργανώνονται με μεγάλη επιτυχία από το 1997. Στο παιχνίδι μπορούν να πάρουν μέρος μαθητές ηλικίας 12-15 ετών (μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού και μαθητές Γυμνασίου) ενώ οι δηλώσεις γίνονται έως και Πέμπτη 23/2 στα σπιτάκια της κεντρικής πλατείας 13:00 με 15:00.

Σάββατο 25 και Κυριακή 26/2 θα πραγματοποιηθεί ιστορική ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης (σημείο εκκίνησης δημαρχείο, ώρα 11.00 π.μ.). Η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων θα ξεκινήσει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 15.00 (Παύλου Μελά έως Πλ. Αριστοτέλους) και με το πέρας της παρέλασης θα ανάψει ο κεντρικός φανός από τον δήμαρχο. Θα ακολουθήσουν κρουστά και το άναμμα όλων των φανών (ώρα 20.30).

Δήμος Θέρμης

Πολλά δρώμενα, παραδοσιακά έθιμα, χορούς, πάρτι, περιλαμβάνει ο κύκλος των αποκριάτικων εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε πολλές κοινότητες του δήμου Θέρμης. Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, στο πανέμορφο Φράγμα Θέρμης, με το πέταγμα του αετού και πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα.

Απόψε, Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στο Νέο Ρύσιο έχει αποκριάτικο πάρτι (Πολιτιστικός χώρος, ώρα 18.00) και στα Βασιλικά έχει παιδικό αποκριάτικο πάρτι (17.30, στην ταβέρνα Μουστάκας) ενώ θα ακολουθήσει αποκριάτικο ξεφάντωμα στο μπαρ Drinnks.

Τα Βασιλικά κλέβουν την αποκριάτικη παράσταση με την αναβίωση του εθίμου της καμήλας στους δρόμους με συνοδεία οργάνων από τον λαογραφικό χορευτικό σύλλογο Βασιλικών, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου (ώρα 11.00) αλλά και τη Μεγάλη Παρέλαση Αρμάτων – Αναβίωση παραδοσιακού γάμου – Κάψιμο του καρνάβαλου την Καθαρά Δευτέρα 27/2 στις 14.00, έναν θεσμό με παράδοση πολλών ετών.

Στον Τρίλοφο, αύριο Κυριακή 19/2 έχει πάρτι μασκέ στον προαύλιο χώρου του Πολιτιστικού Κέντρου (ώρα 18.00), στην Περιστερά την Κυριακή 26/2 θα αναβιώσει το έθιμο του παραδοσιακού γάμου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιστεράς (ώρα 11.00 π.μ.), παραδοσιακή φασολάδα θα έχει στην κεντρική πλατεία της Σουρωτής την Καθαρά Δευτέρα 27/2 ενώ την ίδια μέρα στο Φράγμα της Θέρμης θα γίνει το πέταγμα του χαρταετού, με μουσική με τα Χάλκινα της Γουμένισσας ενώ θα μοιράζονται σαρακοστιανά και λαγάνα.

Σκύδρα

Μετά από τρία χρόνια αναγκαστικής διακοπής λόγω κορωνοϊού ο Δήμος Σκύδρας επαναφέρει τις γιορταστικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες οι οποίες ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη, συνεχίζονται την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου με «Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού». (ώρα 17:00, πλατεία Δημοκρατίας, την Παρασκευή 24/2 θα πραγματοποιηθεί ο αποκριάτικος χορός των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Σκύδρας και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου θα έχει αποκριάτικα παιχνιδίσματα.

Το Σκυδραϊκό Καρναβάλι κορυφώνεται την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 (ώρα 17:00) με τη Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση και στη συνέχεια με το κάψιμο του Βασιλιά καρνάβαλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσικνοπέμπτη: Άναψαν τα πρώτα κάρβουνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ξάνθη – Απόκριες 2023: Επιστροφή μετά από τρία χρόνια με τη συμμετοχή 15.000 καρναβαλιστών

Πατρινό καρναβάλι: Πηγή ζωής για τους Πατρινούς – Συμμετοχή με περισσότερους από 60.000 καρναβαλιστές

Καρναβάλι Πάτρας: Πλούσιο πρόγραμμα στην αποψινή τελετή έναρξης αφιερωμένης στην Αναγέννηση

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top