Απώλειες ως 30% στις πωλήσεις, για το ελληνικό κόσμημα

Απώλειες ως 30% στις πωλήσεις, για το ελληνικό κόσμημα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Στο -30%, σε σχέση με το 2019, υπολογίζει τις πωλήσεις του κλάδου κοσμήματος το 2021, ο κ. Πέτρος Καλπακίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης αλλά και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας – ΠΟΒΑΚΩ- που εκπροσωπεί και τους βιοτέχνες αργυροχρυσοχόους.

Το παράδοξο είναι, ότι μία μείωση τόσο μεγάλη, θεωρείται «βελτίωση» σε σχέση με την  αρνητική «επίδοση» του 2020, χρονιά κατά την οποία, τα κοσμηματοπωλεία ήταν τα καταστήματα με τη μεγαλύτερη μείωση στο λιανεμπόριο, μείωση που άγγιξε το 47% σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2019.

«Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού για τον κλάδο, το 2020, ήταν δίχως υπερβολή καταστροφικές, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι είχε δεχθεί μεγάλο πλήγμα κατά την περίοδο των μνημονίων. Επίσης, οι πρώτοι μήνες του 2021 ήταν δύσκολοι, εξ’ αιτίας του δεύτερου lock down και των περιοριστικών μέτρων, καθώς η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει με περιορισμούς τύπου click away. Eν τούτοις, η φετινή χρονιά ήταν καλύτερη σε σύγκριση με την περυσινή ή, μάλλον σωστότερα, λιγότερο κακή», δήλωσε στο GRTimes.gr o κ. Καλπακίδης.

Κυριαρχεί το “φθηνότερο” και “ελαφρύ” κόσμημα

Η οκταετία των μνημονίων «ρήμαξε» τον κλάδο, ο οποίος προσπαθεί να ορθοποδήσει σε μία περίοδο που τα εισαγόμενα κοσμήματα έχουν πάρει ίσως ως και το 40% του τζίρου της ελληνικής αγοράς, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές έχουν στραφεί στο φθηνότερο κόσμημα.

«Η αγορά κατά τα τελευταία αρκετά χρόνια έχει διαφοροποιηθεί, επειδή έχει αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτών. Το κόσμημα που σήμερα θεωρείται «ακριβό» από τον καταναλωτή, πριν χρόνια ήταν το «φθηνό». Σήμερα η διάθεση 300 ευρώ για την αγορά ενός κοσμήματος, θεωρείται υψηλή δαπάνη από πολλούς καταναλωτές, όταν στην εποχή της δραχμής, μία δαπάνη 1.000 δραχμών, θεωρείτο σχετικά μικρή για ένα καλό κόσμημα», εξήγησε ο κ. Καλπακίδης.

Σταδιακά όμως, έχουν επέλθει και άλλες, σημαντικές, διαφοροποιήσεις στην αγορά του κοσμήματος.

«Δεν υπάρχει πλέον εποχικότητα στην αγορά κοσμημάτων. Παλαιότερα η περίοδος Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς, οι μήνες Δεκέμβριος και Ιανουάριος, ήταν οι καλύτεροι μήνες για τις επιχειρήσεις του κλάδου και, χειρότεροι, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει, η εποχικότητα χάθηκε και πλέον κοσμήματα, ασχέτως εποχής, αγοράζουν όσοι μπορούν να διαθέσουν χρήματα. Για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος, υπάρχει κάποια κινητικότητα στα «ελαφριά», ασημένια και χρυσά κοσμήματα, για δωράκια».

Η ελληνική αργυρο-χρυσοχοΐα, στα δύσκολα

Η ελληνική αργυρο-χρυσοχοΐα κρατάει ακόμη δυνάμεις, αν και κατά την προηγούμενη δεκαετία χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας.

Όπως είπε ο κ. Καλπακίδης, το 60%-70% των κοσμημάτων που πωλούνται στη λιανική, είναι παραγωγή ελληνικών εργαστηρίων. Στο σύνολο του κλάδου- βιοτεχνίες και λιανική πώληση- το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου πραγματοποιείται από τα καταστήματα λιανικής.

«Έχουμε και μπροστά μας δύσκολες ημέρες. Το υψηλό ενεργειακό κόστος επιβαρύνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, κυρίως των βιοτεχνιών που χρησιμοποιούν ενεργοβόρα μηχανήματα, ενώ από το 2023 θα παύσουν και τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης που λήφθηκαν πανευρωπαϊκά, λόγω της πανδημίας, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την ιδιωτική οικονομία», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ συμπληρώνοντας:

«Πρέπει να στηριχθεί το ελληνικό κόσμημα, το οποίο είναι υψηλής ποιότητας και αισθητικής. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο καθώς σήμερα υπάρχει δυσκολία απορρόφησης των αποφοίτων των Σχολών Αργυροχρυσοχοΐας. Ο καταναλωτής διαθέτει δύναμη που εκφράζεται μέσα από τις επιλογές του. Έτσι, η Ομοσπονδία, τον παροτρύνει να επιλέγει ελληνικά κοσμήματα, αλλά και  καταστήματα με τα σήματα των κατά τόπους κλαδικών συλλόγων, για τις αγορές του. Ο κλάδος για να ανακάμψει, χρειάζεται τη συνειδητή υποστήριξη των καταναλωτών», τόνισε ο κ. Καλπακίδης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top