Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Δράσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Δράσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τη φυσική κληρονομιά της Λέσβου μέσα από πρωτότυπες και συμμετοχικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, προωθεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχοντας στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Με ένα ποικίλο πρόγραμμα δράσεων που αφορά όλες τις ηλικίες και το οποίο έχει ξεκινήσει, ήδη από χθες (Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου) το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021.

Το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει από περιήγηση στο θαλάσσιο πάρκο της Νησιώπης έως σκυταλοδρομία 320 χλμ. και από περιήγηση στα μονοπάτια μέχρι αγώνα ορεινής ποδηλασίας και έκθεση φωτογραφίας.

Ειδικότερα οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και σήμερα Σάββατο 25/9 και αύριο Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στο Σίγρι και την ευρύτερη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους έχουν ως εξής:

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση, όπου κατά τη διάρκεια του διημέρου θα υλοποιείται επιστημονική ενημέρωση στην Έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους και την Έκθεση για τη Γεωιστορική Εξέλιξη του Αιγαίου, στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου και στο Πάρκο Σιγρίου.

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης. Μάλιστα οι συνθήκες αυτόν τον μήνα είναι ιδανικές για μια ανεπανάληπτη θαλάσσια περιήγηση με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα «ΝΗΣΙΩΠΗ». Σημειώνεται ότι οι οργανωμένες επισκέψεις στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης πραγματοποιούνται μετά από κράτηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530 54434.

Σκυταλοδρομία Λέσβου 320 χλμ.

Η πιο αντιπροσωπευτική αθλητική γιορτή στη Λέσβο διοργανώνεται σήμερα 25/9 και αύριο 26/9 από το Σύλλογο Δρομέων Λέσβου, και πρόκειται για ένα μη ανταγωνιστικό δρομικό γεγονός στο οποίο με διαδρομές μήκους 7 έως 17 χιλιομέτρων θα καλύψουν μία συνολική διαδρομή 330 χιλιομέτρων, που είναι η περίμετρος του νησιού.

Η διοργάνωση θα γίνει με 35 συνολικά σταθμούς αλλαγής όπου σε κάθε σταθμό, ο/η δρομέας του προηγούμενου  σταθμού θα παραδίδει μια σκυτάλη στον/στην επόμενο/η δρομέα, μέχρι να καταλήξει η σκυτάλη στο σημείο εκκίνησης, την Πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης.

Η διαδρομή περνάει από πολλά χαρακτηριστικά του σημεία: Από την πόλη της Μυτιλήνης και τους ελαιώνες στις αναβαθμίδες του βόρειου και κεντρικού τμήματος μέχρι τα υπέροχα απολιθώματα και το ίδιο το Απολιθωμένο Δάσος της δυτικής πλευράς. Από τη Συκαμνιά και τον πετρόκτιστο Μόλυβο μέχρι τα φρύγανα και τις βελανιδιές στον Μεσότοπο και στην Ερεσό και τα ηφαίστεια του Λεπέτυμνου, της Βατούσσας και της Άγρας. Από την παραλία των Βατερών μέχρι το Πλωμάρι και τα γύρω χωριά που κοιτάνε συνεχώς το ανοιχτό πέλαγος. Από τον ήσυχο κόλπο της Γέρας μέχρι τη Χαραμίδα και την παραλιακή των δρομέων στο ισιάδι του αεροδρομίου και ξανά στην πόλη.

Η σκυταλοδρομία ξεκινάει σήμερα από την πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη στις 9.00 π.μ. και διασχίζοντας τη βόρεια πλευρά της Λέσβου, θα φτάσει στο Σίγρι και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που είναι ο 15ος σταθμός, απόψε στις 20.00.

Η σκυταλοδρομία θα ολοκληρωθεί αύριο, 26/9, στις 16.00, συνδιοργανώνεται δε από το Σύλλογο Δρομέων Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενώ υποστηρίζεται από το Επιμελητήριο Λέσβου, τον Δήμο Μυτιλήνης και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Το πρόγραμμα της Κυριακής

Οι δράσεις συνεχίζονται και αύριο, Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου με περιήγηση στα μονοπάτια του Απολιθωμένου Δάσους. Σε συνεργασία με τον  Ορειβατικό Πεζοπορικό Σύλλογο Λέσβου “ΟΡΕΙΑΣ” διοργανώνεται περιήγηση από το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους προς τη Τσιχλιώντα και Σίγρι.

Επίσης, για δεύτερη χρονιά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ανοίγει τις πόρτες του και φιλοξενεί το Petrified Forest MTB Adventure, τον αγώνα Ορεινής Ποδηλασίας στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Οι αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να διασχίσουν μοναδικής ομορφιάς και αξίας περιοχές του Απολιθωμένου Δάσους και να αγωνιστούν δίπλα σε ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς 20 εκατομμυρίων ετών.

Το τριήμερο των δράσεων θα κορυφωθεί μετά τον Αγώνα Ορεινής Ποδηλασίας, με μία μεγάλη γιορτή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου όλους τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες θα τους περιμένουν εκλεκτά εδέσματα και προϊόντα από τοπικούς γυναικείους συνεταιρισμούς.

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Έκθεση φωτογραφίας

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η Λέσβος με τη δική μου ματιά» του φωτογράφου Amir Ali, που έφτασε στη Λέσβο από το Αφγανιστάν. Η θεματολογία των έργων του επικεντρώνεται στη Λέσβο, στα τοπία, τους ανθρώπους και κυρίως τη θάλασσα, στοιχεία που συνθέτουν ένα μοναδικό παζλ προβάλλοντας την ομορφιά της όπως τη βλέπει ο φωτογράφος μέσα από την φωτογραφική του μηχανή τα τελευταία 3,5 χρόνια που βρίσκεται στο νησί.

70.000 εκδηλώσεις ετησίως

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς ξεκίνησαν το 1999 ως μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχουν εξελιχθεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς συμμετοχικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τους πολίτες της Ευρώπης.

Το φετινό θέμα εορτασμού είναι «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!» (Heritage All Inclusive!) και οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 γιορτάζουν την προσβασιμότητα και τη διαφορετικότητα, προωθώντας την ευρεία συμμετοχή στον πολιτισμό.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο να καταστούν οι εκδηλώσεις πιο προσβάσιμες, τόσο όσον αφορά την άρση των φυσικών εμποδίων όσο και την προσφορά μιας πλατφόρμας σε διαφορετικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ατόμων που συχνά έχουν λιγότερες ευκαιρίες να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο διοργανώνονται έως και 70.000 εκδηλώσεις (εκθέσεις, εργαστήρια, παραστάσεις, ξεναγήσεις κ.λπ.) για την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την αξία της κοινής μας κληρονομιάς και την ανάγκη διαφύλαξής της για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top