Απόβαση Σερβικής αντιπροσωπείας στη Θεσσαλονίκη – Παρουσίαση του Βελιγραδίου

Απόβαση Σερβικής αντιπροσωπείας στη Θεσσαλονίκη – Παρουσίαση του Βελιγραδίου

Στελέχη του Οργανισμού Τουρισμού Βελιγραδίου, φορείς της πρωτεύουσας της Σερβίας και εκπρόσωποι ΜΜΕ βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την παρουσίαση της πόλης του Βελιγραδίου ως προορισμό Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, City Break και Πολιτισμού. «Το Βελιγράδι και γενικότερα η Σερβία αποτελούν πολύ αγαπητό προορισμό για τους Έλληνες και κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα» δηλώνει στο GRTimes.gr ο επίσημος συνεργάτης για την προώθηση της Σερβίας στην Ελλάδα Νίκος Σαπουντζής.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Το Βελιγράδι, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, σε στρατηγικής σημασίας τοποθεσία, ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους Έλληνες και δη για τους Βορειοελλαδίτες, αφού συνδυάζει ιστορία και πολιτισμό, διασκέδαση και έντονη νυχτερινή ζωή, γαστρονομία, ζεστή φιλοξενία και πλήθος άλλων εμπειριών.

Απόψε, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, θα γίνει η παρουσίαση της πόλης του Βελιγραδίου, παρουσία 15μελούς Σερβικής αντιπροσωπείας, ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρωτεύουσας της Σερβίας θα αναπτυχθούν τα πλεονεκτήματα της πόλης, τα αξιοθέατά της, τα τοπικά της προϊόντα, τα μουσεία -μεταξύ των οποίων το Μουσείο Πόλης με σειρά συλλογών που καλύπτουν την ιστορία της αστικής ζωής από την προϊστορία-, τα πολλαπλά μέρη διασκέδασης και οι γραφικές της γειτονιές κ.ά.

Σημειώνεται ότι την αποστολή θα συνοδεύουν εκτός από τον γενικό διευθυντή και τα στελέχη του Οργανισμού Τουρισμού Βελιγραδίου, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, η διευθύντρια του Μουσείου της πόλης και στελέχη καθώς και δημοσιογράφοι.

100.000 διανυκτερεύσεις από Έλληνες

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τουρισμού Βελιγραδίου, το 2018 καταγράφηκαν 90.000 διανυκτερεύσεις από Έλληνες στην Σερβική πρωτεύουσα. Αντίστοιχα το 2019, υπήρξε αύξηση 10%, με τις διανυκτερεύσεις να ανέρχονται περί τις 100.000.

Σχετικά με την τρέχουσα χρονιά, η οποία είναι σηματοδοτημένη από την πανδημία του κορωνοϊού, οι διανυκτερεύσεις, για το δεκάμηνο κινήθηκαν μόλις στις 10.000.

1 εκατ. Σέρβοι στην Ελλάδα

Σ’ ότι αφορά τους Σέρβους τουρίστες, η Ελλάδα και δη η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί αγαπημένος τους προορισμό, κυρίως για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Υπό κανονικές συνθήκες την Ελλάδα επισκέπτονται περίπου 1 εκατ. Σέρβοι, με τον κύριο όγκο να προτιμάει περιοχές της Βορείου Ελλάδος (Χαλκιδική, Πιερία, παράλια Καβάλας, Θάσο κτλ.).

Σχετικά με τις διανυκτερεύσεις Σέρβων τουριστών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της λίστας με τους αλλοδαπούς τουρίστες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, για το οκτάμηνο του 2021 έχουν καταγραφεί 17.758 διανυκτερεύσεις. Το 2018 έκλεισε με 53.318 διανυκτερεύσεις, το 2019 με 50.573 διανυκτερεύσεις ενώ το 2020 – χρονιά πανδημίας- σημειώθηκαν μόλις 8.294 διανυκτερεύσεις.

Πλαίσιο συνεργασίας με το Δήμο Καλαμαριάς

Ως μία από τις Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες για το 2022 επιλέχθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, το Νόβι Σαντ, πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας της Βοϊβοντίνα, βόρεια της χώρας, στην πεδιάδα της Παννονίας. Μάλιστα το Νόβι Σαντ, μαζί με το Βελιγράδι, είναι βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο, σημαντικό για την οικονομία της Σερβίας.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης εξωστρέφειας τόσο από την πλευρά της Σερβίας αλλά και από την ελληνική πλευρά, πρόσφατα υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη και της υπουργού Τουρισμού της Βοϊβοντίνα Ντράγκανα Μιλόσεβιτς.

Ο κ. Δαρδαμανέλης υποδέχτηκε στο γραφείο του την υπουργό Τουρισμού της Βοϊβοντίνα προκειμένου να συζητήσουν για το πλαίσιο  συνεργασίας που πρόκειται να αναπτύξουν οι δύο πλευρές. «Η επόμενη χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την Καλαμαριά, η οποία θα έχει την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από το 1922, όσο και τη Βοϊβοντίνα, που η πρωτεύουσά της το Νόβι  Σαντ θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Προσβλέπουμε στην ανάδειξη της πολιτιστικής  μας κληρονομιάς, των ανθρώπων μας και όλης αυτή της μνήμης που έχει συσσωρευτεί στους τόπους μας» δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Από την πλευρά της η κα. Μιλόσεβιτς κάλεσε τον κ. Δαρδαμανέλη στην επαρχία της Βοϊβοντίνα, ώστε να υπογράψουν το σύμφωνο συνεργασίας των δύο πλευρών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα και να έχει νόημα, είναι να αναδείξουμε τον ελληνικό πολιτισμό στη Σερβία και το αντίστροφο, αλλά και μαζί να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να αναδειχθούν μέσα από αυτό τα κοινά σημεία των δύο πολιτισμών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει αδελφοποιηθεί ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μύθριοι» με τον Πολιτιστικό και Καλλιτεχνικό Σύλλογο Σβέτοζαρ Μάρκοβιτς του Νόβι Σαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Ο παγκοσμίου φήμης τσελίστας Mischa Maisky στο Μέγαρο Μουσικής

Κυρ. Μητσοτάκης: Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη από την ΚΟ σας και ελάτε να ξαναμιλήσουμε

Κορωνοϊός: Βρέφος 9 μηνών στο Παπαγεωργίου-Άλλες 2 εισαγωγές παιδιών στην εφημερία

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top