Αποζημίωση 500.000 ευρώ από τους ζηλωτές μοναχούς της Ι.Μ. Εσφιγμένου

Αποζημίωση 500.000 ευρώ από τους ζηλωτές μοναχούς της Ι.Μ. Εσφιγμένου

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Οι εναγόμενοι μοναχοί υπέβαλαν αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατά της δικαστικής απόφασης που τους υποχρεώνει να καταβάλουν μεγάλο χρηματικό ποσό στα μέλη της νέας αδελφότητας

Αποζημίωση μισού εκατομμυρίου ευρώ καλούνται να καταβάλουν ο ηγούμενος και άλλοι ζηλωτές μοναχοί, μετά την αγωγή μελών της νόμιμης αδελφότητας για την παράνομη κατοχή της ακίνητης και κινητής περιουσίας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, όπως αποφάσισε το πολιτικό τμήμα του Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Οι συνολικά 52 εναγόμενοι υπέβαλαν αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατά της παραπάνω δικαστικής απόφασης, προβάλλοντας , μεταξύ άλλων, τον ισχυρισμό ότι ως μοναχοί έχουν δικαίωμα παραμονής στους χώρους του μοναστηριού. Επικαλούνται συνολικά 9 λόγους αναίρεσης.

Το πρωτοβάθμιο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, με απόφαση του 2018, απέρριψε την αγωγή ως αβάσιμη και οι ενάγοντες άσκησαν έφεση. Το Εφετείο όμως έκρινε ότι έπρεπε να γίνει δεκτή, αποφασίζοντας να επιδικαστεί το χρηματικό ποσό των 500.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση στα μέλη της νέας αδελφότητας.

Επιπλέον, αποφάσισε να υποχρεωθούν οι ζηλωτές μοναχοί να μην χρησιμοποιούν την επωνυμίας της «Ιεράς Μονής Εσφιγμένου» , του λογότυπου και της σφραγίδας της, καθώς επίσης το όνομα «Εσφιγμενίτης», τον τίτλο «Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου» κλπ, απειλώντας με επιβολή προστίμων και προσωποκρατήσεων για κάθε επανάληψη της χρήσης τους.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι: «Οι εναγόμενοι κατέχουν όλη την ευρύτερη δασική περιοχή ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής, καλλιεργώντας τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ξυλεύοντας το εντός αυτής υφιστάμενο δάσος. Παρεμποδίζουν την είσοδο των μελών της νέας αδελφότητας της ενάγουσας να καλλιεργήσουν και να εκμεταλλευτούν οι ίδιοι την ακίνητη περιουσία της».

Κειμήλια, έγγραφα, ιερά λείψανα κ.α.

Τέλος, το Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να υποχρεωθούν οι ζηλωτές μοναχοί να αποδώσουν στη νέα αδελφότητα τα παρακάτω κινητά αντικείμενα:

-Συνολικά 74 κειμήλια και 65 χειρόγραφα, 105 ελληνικά μεταβυζαντινά έγγραφα, 320 χειρόγραφους κώδικες, 9000 βιβλία και έντυπα των βιβλιοθηκών της Μονής.

-Ιερά λείψανα που βρίσκονται τοποθετημένα σε «αργυρότευκτα κυτία» εντός του καθολικού (ναού).

-Μια παλαιά μεγάλη σφραγίδα , μια μικρή πρόχειρη σφραγίδα με την οποία σφραγίζονται τα διάφορα παραστατικά.

-Τα κλειδιά όλων των γραφείων, χρηματοκιβωτίων, ερμαρίων, θυρών και λοιπών πραγμάτων που φέρουν κλειδαριές.

-Το αρχείο των λοιπών εγγράφων (νεότερων χρόνων) που τηρήθηκαν κατά τους τρεις τελευταίους αιώνες (18ο, 19ο, 20ο) -μοναστηριακών βιβλίων, στο οποίο περιέχονται ιδίως: οι κώδικες πρακτικών της Γεροντικής Συνάξεως, τα μοναχολόγια, τα δοκιμολόγια, τα κτηματολόγια, οι ληψοδοσίες, τα εισερχόμενα και εξερχόμενα της γενικής αλληλογραφίας, τα «ραβάσια», η αλληλογραφία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την Ιερά Κοινότητα, με την Πολιτική Διοίκηση (οθωμανική και ελληνική) και τις Αρχές του Κράτους (οθωμανικού και ελληνικού).

-Όλα τα ιερά σκεύη και όλες τις εικόνες, τα λοιπά αντικείμενα και ο εξοπλισμός όλων των χώρων της Μονής και των εκτός αυτής.

-Συνολικά έξι οχήματα και δύο πλωτά σκάφη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top