ΑΠΘ: Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο πρύτανης για καταγγελίες σεξουλικής παρενόχλησης

ΑΠΘ: Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο πρύτανης για καταγγελίες σεξουλικής παρενόχλησης

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, βρέθηκε σήμερα το πρωί, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Νίκος Παπαϊωάννου, προκειμένου να ενημερώσει για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές. Μάλιστα ζήτησε επισήμως να υπάρξει παρέμβαση της εισαγγελίας προκειμένου να ερευνηθεί το ζήτημα σε βάθος. 

“Ενημέρωσα σήμερα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα δημοσιεύματα που είδαν το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας, σχετικά με καταγγελίες φοιτητριών ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες στο Αριστοτέλειο. Ζήτησα επισήμως την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου κάθε τέτοια υπόθεση που αφορά στο Πανεπιστήμιο να διερευνηθεί σε βάθος και οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν στο νόμο και να τιμωρηθούν” σημείωσε στο ΑΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ. 

Επιπλέον, εξηγώντας τον λόγο που απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη, ο πρύτανης διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει κάποια – ανώνυμη ή επώνυμη – καταγγελία στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου, συνεπώς η δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθεί και να εξετάσει, αν τα δημοσιεύματα έχουν πραγματική βάση. 

“Ως πατέρας, ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως πρύτανης που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι τη στιγμή της δημοσιοποίησης των καταγγελιών δεν είχε περιέλθει σε γνώση της παρούσας διοίκησης του Πανεπιστημίου καμιά καταγγελία. Είναι αυτονόητο ότι αν έχουν τελεστεί τέτοιου είδους πράξεις είναι αποτρόπαιες και χρήζουν διερεύνηση σε βάθος, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστούν συνειδήσεις. Με βάση όλα αυτά, η Δικαιοσύνη είναι η αρμόδια αρχή να παρέμβει και να διερευνήσει τις καταγγελίες, έτσι ώστε στο πλαίσιο του κράτους να προστατευτούν τα δικαιώματα των καταγγελόντων, των καταγγελομένων, και όλων των μελών του διδακτικού προσωπικού, που από τη στιγμή που δεν κατανομάζεται κανένας αυτομάτως είναι όλοι εν δυνάμει ύποπτοι” συμπλήρωσε ο κ. Παπαϊωάννου. 

Τέλος, κάλεσε “κάθε φοιτητή και φοιτήτρια και κάθε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας, κάθε διδάσκοντα ή εργαζόμενο που έχει να συνεισφέρει οτιδήποτε στην έρευνα, να το πράξει” δεσμευόμενος ότι “κάθε καταγγελία θα ερευνάται σε βάθος, με ευαισθησία και προσήλωση στον στόχο να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα μέσα στο Πανεπιστήμιο. Το Αριστοτέλειο παρέχει το δίχτυ ασφαλείας για κάθε μέλος της κοινότητας που με τόλμη θα σπάσει τον κύκλο της σιωπής”. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ