ΑΠΘ: Προχωρά και πάλι η κατασκευή βιβλιοθήκης στην πρώην κατάληψη “Στέκι στο Βιολογικό” (ΦΩΤΟ)

ΑΠΘ: Προχωρά και πάλι η κατασκευή βιβλιοθήκης στην πρώην κατάληψη “Στέκι στο Βιολογικό” (ΦΩΤΟ)

Από σήμερα και παρουσία αστυνομικών, άρχισε η δεύτερη φάση για την κατασκευή βιβλιοθήκης, στον χώρο της πρώην κατάληψης “Στέκι στο Βιολογικό” που είχε εκκενωθεί παραμονές πρωτοχρονιάς.

Άρχισαν ξανά σήμερα, μετά από περίπου 3,5 μήνες, όταν και είχε εκκενωθεί η κατάληψη “Στέκι στο Βιολογικό” – στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης της αστυνομίας – οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Από νωρίς το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, ειδικά συνεργεία πήγαν στο σημείο και άρχισαν να απομακρύνουν σταδιακά τα δομικά υλικά, αλλά και όσα άλλα αντικείμενα είχαν απομείνει στον χώρο της πρώην κατάληψης, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης της νέας βιβλιοθήκης που αναμένεται να εξυπηρετεί σύμφωνα με τις ακαδημαϊκές αρχές, χιλιάδες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και μέλη του ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού.

Στέκι στο Βιολογικό

Στην παρούσα φάση, θα ολοκληρωθεί η κατεδάφιση μεσοτοιχιών και μόλις εκκαθαριστεί ο χώρος από τα μπάζα, θα διενεργηθεί στατικός έλεγχος και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου που οι πρυτανικές αρχές χαρακτήρισαν ως εμβληματικό.

Τόσο στο σημείο της πρώην κατάληψης, όσο και περιμετρικά του ΑΠΘ, υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις που επιτηρούν την περιοχή, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις, όπως είχε συμβεί και την περίοδο της εκκένωσης.

Μια κατάληψη που κράτησε 34 χρόνια

Στις 31-12-2021, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν κάνει έφοδο στην κατάληψη που λειτουργούσε επί περίπου 34 χρόνια, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από φοιτητές του αντιεξουσιαστικού χώρου και από αλληλέγγυους, οδηγώντας σε πολυήμερες κινητοποιήσεις.

Στη διάρκεια τους μάλιστα, επιχείρησαν να κάνουν και νέα κατάληψη χώρου, εντός του ΑΠΘ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να επεμβαίνουν και πάλι στις 12-1-2022, προκειμένου να αποδώσουν τον χώρο ξανά στο πανεπιστήμιο.

Η δημιουργία της βιβλιοθήκης, περιλαμβάνεται στο έργο «Εσωτερικές Διαρρυθμίσεις Χώρων Ισογείου Κτηρίου Βιολογίας για τις ανάγκες της Σ.Θ.Ε.», συνολικού προϋπολογισμού 1.320.600 ευρώ, υλοποιείται σε εφαρμογή αποφάσεων της Συγκλήτου του Ιδρύματος μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΑΠΘ και εντάσσεται στη «Λειτουργική ενοποίηση Βιβλιοθηκών ΑΠΘ», στον Άξονα Προτεραιότητας «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top