ΑΠΘ: Συγκίνηση και ενός λεπτού σιγή για τα Τέμπη στην τελετή για την επέτειο της Εθνεγερσίας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΑΠΘ: Συγκίνηση και ενός λεπτού σιγή για τα Τέμπη στην τελετή για την επέτειο της Εθνεγερσίας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Με συγκίνηση, πένθιμο κλίμα και τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους 12 νεκρούς φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών ξεκίνησε η επίσημη τελετή για την επέτειο της Εθνεγερσίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (27/3) στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Την έναρξη της εκδήλωσης σηματοδότησε η ψαλμωδία του «Τη Υπερμάχω» (Κοντάκιο του Ακαθίστου Ύμνου) από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, σε διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού.

Τον λόγο έπειτα πήρε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, ο οποίος στο πλαίσιο της εισήγησής του έκανε ειδική μνεία στους 12 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, οι οποίοι έχασαν απροσδόκητα και άδικα τη ζωή τους στη μοιραία αμαξοστοιχία Intercity 62 το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Συνθήματα όπως το «ποτέ ξανά» να μην γίνουν σημαίες από νάιλον

«Η αποψινή εκδήλωση είναι από τις πιο δύσκολες που έχω κληθεί να χαιρετήσω ως Πρύτανης. Δεν κρύβουμε ότι μας γεννήθηκαν πολλοί προβληματισμοί ως ακαδημαϊκό ίδρυμα, για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης σε ώρες εθνικής τραγωδίας. Ωστόσο κρίναμε επιβεβλημένη την τέλεσή της. Σήμερα γιορτάζουμε τον ελληνισμό, την απελευθέρωση και την απαρχή του ανεξαρτήτου ελληνικού κράτους», ανέφερε ο Πρύτανης.

Παραλλήλισε μάλιστα τις εμφύλιες διαμάχες που αμαύρωσαν τα επαναστατικά χρόνια με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που ακολούθησαν την τραγωδία των Τεμπών.

«Είναι σαν μία ακόμη φορά να πέφτουμε στην ίδια παγίδα: μπροστά στο Τραύμα, κλείνουμε τα μάτια και επιλέγουμε τη Λήθη. Όπως ξεχάσαμε τις διαμάχες που λίγο έλειψε να εκτρέψουν της πορείας της την μεγάλη μας Επανάσταση, όπως θάψαμε την ανάμνηση των Εβραίων γειτόνων μας, όπως κρύψαμε τις πληγές του Εμφύλιου σπαραγμού στη χώρα μας, έτσι και τώρα μοιάζει να επιλέγουμε την εθελούσια τύφλωση» τόνισε.

«Οι μεγάλοι ηγέτες της ελληνικής Επανάστασης, με όλες τους τις αδυναμίες, προσέβλεπαν στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος, όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά πρωτίστως για τις γενιές που έπονταν. Οφείλουν να μας υπενθυμίζουν πόσο επικίνδυνη είναι για το συλλογικό υποσυνείδητο η επιλεκτική Μνήμη. Είναι κάτι που μας διαφεύγει έως ότου μας χτυπήσει την πόρτα η συμφορά. Και τώρα πάει να συμβεί το ίδιο: ξανά να μας διαφύγει. Πρόκειται για ένα σενάριο που ως πανεπιστημιακή κοινότητα και ως άνθρωποι, όχι απλώς δεν μπορούμε να δεχτούμε, αλλά απέναντι στην οποία οφείλουμε να αντιδράσουμε σθεναρά και ομόθυμα. Αυτό θα είναι ένα μήνυμα αντάξιο της ημέρας, αντάξιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» συμπλήρωσε.

«Είναι απίστευτο το βάρος της απώλειας των παιδιών μας. Το Αριστοτέλειο είναι το σπίτι και η οικογένεια μας. Θα κάνουμε τα μέγιστα, ώστε συνθήματα όπως το “πότε ξανά” μα μην γίνουν σημαίες από νάιλον», συμπλήρωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ο φιλελεύθερος και δημοκρατικός συνταγματισμός της Επανάστασης του 1821

Στον πανηγυρικό της ημέρας, με θέμα: «Ο φιλελεύθερος και δημοκρατικός συνταγματισμός της Επανάστασης του 1821», ο Αν. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ακρίτας Καϊδατζής, αναφέρθηκε στα συντάγματα που ψήφισαν οι εθνικές συνελεύσεις της Επανάστασης του 1821 όπου καθιέρωναν αβασίλευτο πολίτευμα, θεμελιωμένο σε γνήσια φιλελεύθερες και δημοκρατικές αρχές. Ανέφερε επιπλέον ότι «το προσωρινό σύνταγμα που ψηφίστηκε στην Επίδαυρο τον Ιανουάριο του 1822 και αναθεωρήθηκε στο Άστρος τον Απρίλιο του 1823 και, ακόμα περισσότερο, το οριστικό σύνταγμα που ψηφίστηκε στην Τροιζήνα το 1827 –το τελειότερο και ωραιότερο των επαναστατικών συνταγμάτων, κατά τον Αλέξανδρο Σβώλο– βρέθηκαν στην παγκόσμια πρωτοπορία του συνταγματισμού. Το Σύνταγμα της Τροιζήνας πρέπει να ήταν το πιο δημοκρατικό και οπωσδήποτε ανάμεσα στα πιο φιλελεύθερα της εποχής του. Εποχή, σημειωτέον, της μοναρχικής παλινόρθωσης και της ήττας των επαναστατικών ιδεών στην Ευρώπη».

Ο κ. Καϊδατζής τόνισε ότι υπάρχει ένα προφανές παράδοξο το οποίο διερεύνησε μέσα από την ομιλία του και περιέγραψε ως εξής. «Πώς εξηγείται ότι οι Έλληνες επαναστάτες επέλεξαν την πιο προωθημένη εκδοχή συνταγματισμού, παρότι δεν είχαν προηγούμενη συνταγματική εμπειρία; Και, επίσης, πώς εξηγείται ότι εγκαθιδρύθηκε η πιο προωθημένη πολιτειακή μορφή της νεωτερικότητας σε μια χώρα που ζούσε ακόμα σε προνεωτερικές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες;».

Τέλος, η τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο, χωρίς μουσική πλαισίωση λόγω εθνικού πένθους για τα Τέμπη.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι της εκκλησίας, των στρατιωτικών και δικαστικών αρχών, του υφυπουργού Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, καθώς και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο -Ποια θέματα είναι στην ατζέντα

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα αυτή την τετραετία, αλλά πρέπει να πάμε πιο γρήγορα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top