ΑΠΘ: Το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας για τον θάνατο του καθηγητή Ιωάννη Κολιόπουλου

ΑΠΘ: Το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας για τον θάνατο του καθηγητή Ιωάννη Κολιόπουλου

Μεγάλη θλίψη για τον θάνατο ενός από τα εξέχοντα μέλη του, του Ομότιμου καθηγητή της Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, Ιωάννη Κολιόπουλου εκφράζει σε ψήφισμα που εξέδωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, τονίζοντας ότι η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό στην επιστήμη της ιστορίας και ιδιαίτερα στη μελέτη της νεότερης ιστορίας της Μακεδονίας.

«Ο Ιωάννης Κολιόπουλος υπήρξε επιστήμονας με τεράστιο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, δημόσια παρουσία και με διεθνή αναγνώριση. Ήταν πολύ αγαπητός σε όλα τα έλη του Τμήματος και στους φοιτητές του. Σε όλους μας θα μείνουν αξέχαστα το ήθος, η ευγένεια και η διακριτικότητά του. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό στην επιστήμη της ιστορίας και ιδιαίτερα στη μελέτη της νεότερης ιστορίας της Μακεδονίας, την οποία υπηρέτησε με πάθος ανανεώνοντας τα επιστημονικά ερωτήματα. Αφήνει πίσω του ως λαμπρή παρακαταθήκη πλούσιο συγγραφικό έργο και μεγάλο αριθμό μαθητών που βαδίζουν στα μονοπάτια που εκείνος χάραξε», αναφέρεται στο ψήφισμα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Ο Ιωάννης Κολιόπουλος γεννήθηκε στο Βοτάνι Καστοριάς. Τελείωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο City University of New York (1968), ενώ εκπόνησε την διδακτορική διατριβή του στο London School of Economics and Political Science (1972). Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Έφορος Βιβλιοθήκης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και μέλος του Επταμελούς Συμβουλίου της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ. Το συγγραφικό του έργο είναι εξαιρετικά πλούσιο. Έχει λάβει το Steven Runciman Prize (1987) για το έργο του «Brigands with a Cause» και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1994) για τον Α’ τόμο του βιβλίου του Λεηλασία Φρονημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ν. Τζανάκης: Συναγερμός για πιθανή νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού από Σεπτέμβριο (VIDEO)

Οι Άντριου Λόιντ Γουέμπερ και Αντόνιο Μπαντέρας δημιούργησαν εταιρεία θεατρικών παραγωγών για ισπανόφωνο κοινό

Forbes: Tεχνολογικό πλεονέκτημα της Ελλάδας ακόμη και αν η Τουρκία πάρει F16

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top