Αρκιοί: Ντοκιμαντέρ από το γαλλογερμανικό «ΑRTE» για το σχολείο με τον έναν μαθητή

Αρκιοί: Ντοκιμαντέρ από το γαλλογερμανικό «ΑRTE» για το σχολείο με τον έναν μαθητή

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Στο ακριτικό νησί των Αρκιών βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες συνεργείο του γαλλογερμανικού καναλιού «ARTE» με σκοπό την παραγωγή ενός τριαντάλεπτου ντοκιμαντέρ, το οποίο εκτός από τις ομορφιές του νησιού θα προβάλλει και την πλούσια δράση του δημοτικού σχολείου, της δασκάλας Μαρίας Τσιαλέρα και του μοναδικού μαθητή της, Χρήστου.

«Πριν από ένα χρόνο περίπου, είχα επικοινωνήσει με μια ελληνογαλλίδα δημοσιογράφο την Κλεμεντίν Αθανασιάδη, η οποία εργάζεται στο γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι “ARTE” που ασχολείται με θέματα εκπαίδευσης στην Ευρώπη και μου ζήτησε να κάνουμε ένα μικρό βίντεο πέντε – έξι λεπτών με βάση το σχολείο και όλα όσα κάνουμε σε αυτό. Μεσολάβησε όμως η καραντίνα λόγω κορωνοϊού και τελικά τα καταφέραμε τώρα» σημειώνει στο GRTimes η δασκάλα του δημοτικού σχολείου του νησιού, Μαρία Τσιαλέρα.

Προσθέτει δε, ότι τα πράγματα άλλαξαν καθώς το κανάλι από το εξωτερικό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα «τα πέντε – έξι λεπτά, να γίνουν ολόκληρο ντοκιμαντέρ διάρκειας, μισής περίπου ώρας. Τα δύο στελέχη του καναλιού, η Κλεμεντίν και ο Σεμπάστιαν ήθελαν να παραμείνουν για ένα δεκαήμερο στο νησί, γι’ αυτό και έκαναν αίτημα προς το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να πάρουν άδεια παραμονής. Η άδεια όμως καθυστερούσε,  με αποτέλεσμα να γράψω εγώ η ίδια μια επιστολή προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Κάτι που αποδείχτηκε ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο, καθώς άμεσα μου τηλεφώνησε ο γενικός γραμματέας και μου ικανοποίησε το αίτημα. Έτσι τα δύο παιδιά από την περασμένη Πέμπτη είναι τώρα εδώ και καθημερινά δουλεύουμε πολύ».

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν υπάρχει κάποιο στοιχείο που έχει κεντρίσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του συνεργείου η κα. Τσιαλέρα σημειώνει ότι «το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στον τρόπο που γίνονται τα μαθήματα, το πώς αισθάνεται ο μαθητής, το πώς αισθάνομαι εγώ, αυτή η μοναχικότητα που βιώνουμε εδώ. Επίσης έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τη ελληνική νομοθεσία που επιτρέπει τη λειτουργία σχολείου ακόμα και όταν υπάρχει μόνο ένας μαθητής, καθώς κάτι ανάλογο δεν υπάρχει στη Γαλλία και σε άλλες χώρες. Τέλος τους έχει κεντρίσει το γεγονός ότι κανένα από τα παιδιά που έχουν φοιτήσει στο δημοτικό σχολείο των Αρκιών δεν έχει συνεχίσει τις σπουδές του στο γυμνάσιο».

Όπως συνέβη και με την παρέλαση στις εθνικές επετείους, έτσι και σε αυτή την περίπτωση η γιορτή ολοκλήρωσης των σχολικών μαθημάτων, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ενός και μοναδικού μαθητή. Γιορτή από την οποία έχει πλάνα το κανάλι. «Έχουμε κάνει πάρα πολλά γυρίσματα. Έχουμε κουραστεί πολύ. Το κανάλι ήταν και στη γιορτή ολοκλήρωσης των μαθημάτων, που συνιστούν και αποφοίτηση του Χρήστου από το σχολείο. Κατά τη διάρκεια της γιορτής τραγουδήσαμε ελληνικά τραγούδια, απαγγείλαμε ελληνικά ποιήματα, παρουσιάσαμε εικαστικές εκθέσεις με έργα του ίδιου του Χρήστου» αναφέρει η δασκάλα του δημοτικού σχολείου Αρκιών.

Βέβαια «στα πλάνα αυτά φαίνονται ξεκάθαρα και οι φθορές που έχει υποστεί το κτίριο που μας στεγάζει, το οποίο χρειάζεται ολική ανακαίνιση. Μην ξεχνάτε ότι πριν από χρόνια όταν ήρθα, βρήκα ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο με σάπια βιβλία, με περιττώματα από ερπετά, με ντουλάπες από τη δεκαετία του ’60. Κάποια πράγματα προσπαθήσαμε να τα βελτιώσουμε, ωστόσο το κτίριο εξακολουθεί να βρίσκεται σε κακή κατάσταση, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού. Παράλληλα τονίζουμε το δημογραφικό πρόβλημα του νησιού, γεγονός για το οποίο το σχολείο κρατιέται με το ζόρι».

Να σημειωθεί ότι τα γυρίσματα του γαλλογερμανικού καναλιού θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή, οπότε και το διμελές συνεργείο θα επιστρέψει στην πατρίδα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ