Θεσσαλονίκη: Αρκούδα εμφανίστηκε στις όχθες του Αξιού (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Αρκούδα εμφανίστηκε στις όχθες του Αξιού (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Πατημασιές αρκούδας εντοπίστηκαν κοντά στις δασωμένες όχθες του ποταμού Αξιού, κοντά στο χωριό Ανατολικό, την προηγούμενη εβδομάδα – “Πρόκειται για σπάνιο περιστατικό” λέει ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του “Αρκτούρου”, Πάνος Στεφάνου, στο GRTimes και δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση… συνάντησης με μία αρκούδα.

Όπως μαρτυρούν τα ίχνη που βρέθηκαν, στις 19/10 πρόκειται για νεαρή, αρσενική καφέ αρκούδα, η οποία στο πέρασμά της προκάλεσε και ζημιές σε κυψέλες μελισσοκόμου, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την αγάπη του ζώου για το μέλι. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο αυτοψίας του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, κατά την οποία οι υπάλληλοι κατέγραψαν τις πατημασιές, αλλά και τις ζημιές της αρκούδας.

Πρόκειται για ασυνήθιστο περιστατικό, καθώς η περιοχή του ποταμού Αξιού δεν είναι βιότοπος της αρκούδας. “Η συγκεκριμένη, ίσως εκτοπίστηκε από πιο δυνατά αρσενικά και αναζήτησε ένα μέρος με μεγαλύτερη ασφάλεια” σημείωσε ο κ. Στεφάνου, και πρόσθεσε πως “από τη στιγμή που δεν την είδε κάποιος άλλος, πιθανότατα έχει απομακρυνθεί. Όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε σίγουροι παρακολουθώντας στενά το θέμα”.

Τι κάνουμε σε περίπτωση… συνάντησης με αρκούδα

Σε περίπτωση που ο δρόμος μας διασταυρωθεί με μία αρκούδα, “πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία”, συμβούλεψε ο κ. Στεφάνου. “Οι αρκούδες μας φοβούνται περισσότερο απ’ ό,τι εμείς αυτές”, είπε και διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για επιθετικό ζώο. Επομένως, πρέπει “να κάνουμε στην άκρη, να δείξουμε στο ζώο ότι δεν θέλουμε να εμπλακούμε και πως υπάρχει οδός διαφυγής για αυτό”. Ωστόσο, σε περίπτωση… μητέρας αρκούδας, τόνισε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τότε το ζώο βρίσκεται σε αμυντική στάση, προστατεύοντας τα μικρά του.

Πρόκειται για προστατευόμενο είδος

Η αρκούδα είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος  από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο πρόκληση βλάβης σε αυτό. Για την πρόληψη ζημιών που μπορεί να προκαλέσει σε αγρότες και μελισσοκόμους, “υπάρχουν λύσεις όπως η προφύλαξη των μελισσιών με ηλεκτροφόρα περίφραξη, που κρατάει μακριά όχι μόνο τις αρκούδες αλλά και άλλα ζώα”, ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Λόγω της εμφάνισης της αρκούδας, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, των περιβαλλοντικών οργανώσεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, στις 22/10, με σκοπό την εκτίμηση του περιστατικού και τον καθορισμό των απαραίτητων ενεργειών.

Κύρια σημεία της σύσκεψης και επόμενες ενέργειες

Κατά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των αρμοδίων φορέων αποφασίστηκαν τα εξής: 

1) Η συλλογή περισσότερων δεδομένων και πληροφοριών με την τοποθέτηση ειδικών καμερών σε σημεία πιθανής διέλευσης του ζώου.

2) Η συστηματική καταγραφή μαρτυριών για επόμενες πιθανές εμφανίσεις του ζώου.

3) Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την συγκρότηση Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 272/Β/07-02-2014).

Επίσης, οι φορείς προχωρούν στη διοργάνωση ημερίδας, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα, προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους της περιοχής για τους ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι με αρκούδα και να δώσουν συγκεκριμένες συμβουλές σε γεωργούς, μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους για τους τρόπους πρόληψης ζημιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο εντυπωσιακός λύγκας επέστρεψε στην Ελλάδα πενήντα χρόνια μετά (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ