ΑΣΚΤ: Πρωτοβουλία καταγραφής παρενοχλήσεων – Σοκαριστικές καταγγελίες στο GRTimes

ΑΣΚΤ: Πρωτοβουλία καταγραφής παρενοχλήσεων – Σοκαριστικές καταγγελίες στο GRTimes

Περισσότερες από 70 αναφορές περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, ανάρμοστης/κακοποιητικής συμπεριφοράς, λεκτικής βίας και ρατσισμού από διοικητικά στελέχη, μέλη του διδακτικού προσωπικού αλλά και μέλη του φοιτητικού σώματος, έχουν καταγραφεί από ομάδα φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, μερικές εκ των οποίων, όπως αναφέρουν στο GRTimes οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας, είναι έτοιμες να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Ρεπορτάζ: Μαριαλένα Τσόγκα

Αδιάκοπος και συνεχής είναι τους τελευταίους μήνες, ο αγώνας ομάδας φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών που αποφάσισε να πάρει τη κατάσταση στα χέρια της και να βάλει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη παραβίαση των ψυχικών και σωματικών ορίων των φοιτητών. Αφορμή για τη δημιουργία της ομάδας, στάθηκε ένας αριθμός αναφορών σχετικά με σεξουαλικές και άλλες παρενοχλήσεις, οι οποίες αφορούσαν μέλη του διδακτικού προσωπικού της Α.Σ.Κ.Τ, και κυκλοφορούσαν στα social media (Instagram,Facebook). Αν και επίκεντρο της δράσης είναι οι φοιτητές, η διαδικασία είναι ανοιχτή σε κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας της Σχολής, μιας και υπάρχουν πληροφορίες για περιστατικά σεξουαλικών και άλλων παρενοχλήσεων και μεταξύ του προσωπικού.

«Η σχολή αδιαφορούσε για δεκαετίες – και σε ένα βαθμό συγκάλυπτε – αυτήν τη κατάσταση»

Η Πρωτοβουλία καλύπτει ένα θεσμικό κενό που η Σχολή οφείλει να παρέχει, μιας και η αρμόδια πανεπιστημιακή υπηρεσία καταγραφής τέτοιων περιστατικών, γνωστή ως «Συνήγορος του Φοιτητή», όχι μόνο λειτουργεί ανεπαρκώς, αλλά όπως αναφέρουν πάντα οι υπεύθυνοι της Πρωτοβουλίας, αποτελείται και από άνδρες καθηγητές της σχολής. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον ανασφάλειας, δεδομένου του φόβου των φοιτητών να μοιραστούν μαζί τους ελεύθερα μια ευαίσθητη προσωπική τους εμπειρία, πόσο μάλλον όταν αυτή αφορά κάποιον συνάδελφό τους. «Η συγκεκριμένη δομή μέχρι στιγμής δρα προσχηματικά, φτιάχτηκε πρόχειρα και είναι γεμάτη ελλείψεις» λένε χαρακτηριστικά οι φοιτητές, τονίζοντας την αρχική έλλειψη βασικών χωρίων επικοινωνίας τα οποία συμπληρώθηκαν έπειτα από ενάμιση χρόνο λόγω δημόσιας πίεσης που ασκήθηκε στους αρμόδιους.

«Πως γίνεται η καταγραφή των περιστατικών»

Η λειτουργία της Πρωτοβουλίας, ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη. Πρώτον, γίνεται η συλλογή ανώνυμων καταγραφών και η δημοσιοποίηση ενός μικρού τους μέρους, αποφεύγοντας την πιθανότητα να γίνει θέαμα, αλλά με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος, ώστε τα άτομα που έχουν βιώσει αντίστοιχα περιστατικά, να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνα τους σε αυτό και ότι υπάρχει ο χώρος για να μιλήσουν με ασφάλεια. Δεύτερον, γίνεται η συλλογή επώνυμων καταγραφών, όπου εκεί τα θύματα εφόσον το επιθυμούν παραπέμπονται σε νομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και σε στενή συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους της Πρωτοβουλίας, γίνεται μια προσπάθεια αντιστοίχισης των περιστατικών που αφορούν τον ίδιο θύτη, έτσι ώστε να προχωρήσει νομικά η διαδικασία, αν και εφόσον τα θύματα το επιθυμούν.

Προς το παρόν έχουν συλλεχθεί περισσότερες από 70 αναφορές, που αφορούν περιστατικά: ανάρμοστης/κακοποιητικής συμπεριφοράς, ρατσισμό, διάκριση σε ΑΜΕΑ, σεξιστικά σχόλια, διάκριση με βάση το φύλο, και τέλος, αρκετά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτά στη πλειοψηφία τους αφορούν ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων, το οποίο βρίσκεται σε διοικητικές και διδακτικές θέσεις, χωρίς φυσικά να περιορίζεται μόνο σε αυτά τα άτομα, καθώς έχουν καταφθάσει και ορισμένες αναφορές μέχρι και για μέλη του φοιτητικού σώματος.

«Καθηγητής ήρθε κοντά μου και ενώ καθόμουν οκλαδόν άρχισε να με χαϊδεύει στο αιδοίο , σοκαρισμένη προσπάθησα να απομακρύνω το χέρι του»

Για γλοιώδη “πεσίματα” και αφόρητη ψυχολογική πίεση από καθηγητή του τμήματος της κάνει λόγο απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, ο οποίος προφασιζόμενος την ακαδημαϊκή του ιδιότητα την παρενοχλούσε συστηματικά. Σε ένα από τα περιστατικά παρενόχλησης που περιγράφει η πρώην φοιτήτρια, αναφέρει πως σε εκπαιδευτική εκδρομή ο ίδιος καθηγητής «με άρπαξε από τον λαιμό λέγοντάς μου ότι θα με πάρει στο δωμάτιό του να κοιμηθούμε μαζί και ότι δεν θα του ξεφύγω, κολλώντας πάνω στο σώμα μου το δικό του με γλοιώδη τρόπο. Μου είχε κάνει κεφαλοκλείδωμα και γελούσε, προσπαθούσα να φύγω αλλά δεν μπορούσα, μέχρι που έφτασα στο σημείο να του δώσω αγκωνιά στη κοιλιά για να ξεφύγω».

Ολόκληρη η καταγγελία εδώ:

Παρόμοιο περιστατικό περιγράφει κι άλλη κοπέλα λέγοντας πως σε εκπαιδευτικό workshop, καθηγητής την πλησίασε με “άγριες” διαθέσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει «ήρθε κοντά μου, ένιωσα την ανάσα του να δυναμώνει στο πρόσωπό μου και ενώ καθόμουν οκλαδόν άρχισε να με χαϊδεύει στο αιδοίο , σοκαρισμένη προσπάθησα να βγάλω το χέρι του για να καλύψω το συμβάν […]  αμέσως μετά πήγαμε να φύγουμε (με τις φίλες μου) και ενώ σηκωνόμουν μου έριξε ένα δυνατό χτύπημα με τη παλάμη του στα οπίσθιά μου και έπειτα κατευθείαν άρπαξε από τον λαιμό τη μια φίλη μου, την ακινητοποίησε με κεφαλοκλείδωμα και άρχισε να την τραβάει φωνάζοντας επανειλημμένα «εσένα θα πάρω μαζί μου, θα σε πάρω στο κρεβάτι μου».

Ολόκληρη η καταγγελία εδώ:

«καθηγητής του εικαστικού με χούφτωσε καθώς περνούσα δίπλα του… μου απάντησε ότι ήμουν προκλητική»

Δεν έχουν τέλος οι αναφορές νεαρών φοιτητριών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών για ακαδημαϊκούς που ξεπέρασαν τα όρια. Ενδεικτικά παραθέτουμε τις παρακάτω μαρτυρίες:

«Καθηγητής του εικαστικού με χούφτωσε καθώς περνούσα δίπλα του, όταν του είπα ότι ήθελα να κάνει λίγο στην άκρη για να περάσω…όταν του φώναξα «Ώπα τι κάνεις;» μου απάντησε ότι ήμουν προκλητική»

Η καταγγελία εδώ:

«Καθηγητής πριν από 2 χρόνια προσπάθησε να μου σηκώσει τη φούστα καθώς καθόμουν δίπλα του προσπαθώντας να μην τον καταλάβω. Ξαφνικά ένιωσα ένα χέρι κοντά στα οπίσθιά μου να με αγγίζει και όταν τον κοίταξα απότομα το είχε βγάλει κοιτάζοντας από την άλλη[…] δεν μίλησα εκείνη τη στιγμή γιατί φοβήθηκα πολύ για το μέλλον μου»

Η καταγγελία εδώ:

«Καθηγητής με πλησίασε και μου ζήτησε να πάω στο εργαστήριό του για να μου μιλήσει για τη δουλειά μου […] το εργαστήριο ήταν άδειο μιας και όλοι ήταν στη Σίτιση για φαγητό. Μου είπε το κλασσικό ποιηματάκι «κόλαση είναι τα μάτια σου μωρό μου» και άρχιζε να με χαϊδεύει στον ώμο […] βρήκα μια δικαιολογία και σηκώθηκα και έφυγα απότομα. Φοβήθηκα πάρα πολύ όταν με ακούμπησε»

Η καταγγελία εδώ:

«Καθηγητής μας τραμπούκιζε όταν είχε ακεφιές και μας γάβγιζε προσπαθώντας να μας σοκάρει και να μας κάνει να νιώσουμε άβολα»

Πέρα από τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης πολλές ήταν και οι αναφορές σε λεκτική βία έναντι των φοιτητών. Φοιτήτρια καταγγέλλει: «Έπρεπε να ανεχόμαστε το νταϊλίκι του και τη μηδενική του παιδεία, αφού δεν είχε να μας προσφέρει τίποτα, παρά μόνο να μας τραμπουκίζει όταν είχε «ακεφιές» και να γαβγίζει προσπαθώντας να μας σοκάρει και να μας κάνει να νιώσουμε άβολα» λέει χαρακτηριστικά καταγγέλλουσα ενώ προχωρώντας στη προσωπική της εμπειρία, αναφέρει «με είχαν προειδοποιήσει να μη φέρω ποτέ αντίρρηση και να σκύβω το κεφάλι αλλιώς δεν πρόκειται να περνούσα το εργαστήρι […] Σε ένα από τα γνωστά γλέντια με τσίπουρα που οργάνωνε στο εργαστήρι, μας κυνηγούσε και μας έπιανε με το ζόρι να μας σημαδέψει σαν ζώα, όπως έλεγε ο ίδιος στα πλαίσια της ιεροτελεστίας του, μουτζουρώνοντάς μας με κάρβουνο στο πρόσωπο. Εγώ είχα δηλώσει ότι δεν επιθυμούσα να μουτζουρωθώ αλλά αυτός με κρατούσε με το ζόρι για να με μουτζουρώσει». Δηλώνοντας, τέλος, πως οι άνδρες καθηγητές αποτέλεσαν τον λόγο της αποχής της από τη σχολή.

Ολόκληρη η καταγγελία εδώ:

«Ορισμένοι καθηγητές απαξιώνουν τη δράση μας με αναρτήσεις στο διαδίκτυο και αναφορές στα μαθήματα»

Το Δ.Σ. της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ το συγκεκριμένο θέμα έχει λάβει διαστάσεις εντός και εκτός της Σχολής μας, δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την Πρωτοβουλία και τα περιστατικά έως τώρα, λένε τα μέλη της ομάδας. Αντιθέτως, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Πρωτοβουλίας, έχουν υπάρξει σχόλια ορισμένων καθηγητών στο διαδίκτυο, αλλά μέχρι και μέσα στα διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία είναι πλήρως απαξιωτικά για την δράση των φοιτητών και κατά συνέπεια για τα ίδια τα θύματα που μοιράζονται το βίωμα τους. «Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η συμπεριφορά μας ξαφνιάζει, καθώς είναι ακριβώς αυτή που μας έφερε εδώ» λένε οι φοιτητές, ενώ στο όνομα της προάσπισης της ασφάλειας των φοιτητών καλούν τους ανωτέρους τους να αρθρώσουν λόγο, αξιοποιώντας τις θέσεις τους και να σταθούν δίπλα στον αγώνα της Πρωτοβουλίας.

Ο Καζαντζάκης έγραψε κάποτε: «Η στερνή, η πιο ιερή μορφή θεωρίας είναι η πράξη», σε αυτή αποβλέπουν και οι φοιτητές.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ