Τη βεβαιότητα ότι έρχεται κούρεμα του ιδιωτικού χρέους εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

«Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι θα γίνει κάποιου είδους κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Αυτό που συζητάμε είναι σε ποιο ύψος  θα γίνει», επισήμανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογραμμίζοντας ότι πλέον το «κούρεμα» δεν «είναι μόνο ελληνική απαίτηση, αλλά πανευρωπαϊκή». Κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σχετικό αίτημα που έχει κατατεθεί από όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις και όλους τους κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς  της πιο ισχυρής οικονομίας της Ευρώπης, της Γερμανίας.

Υπενθύμισε δε πως όλη αυτή η συζήτηση για «κούρεμα» άνοιξε από το ΕΕΑ πριν από 7 μήνες και πλέον «αποκτά σάρκα και οστά». Με τα σημερινά δεδομένα, πρόσθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αν δεν γίνει κούρεμα του ιδιωτικού χρέους -το οποίο ανέρχεται στη χώρα μας σε  242 δισ ευρώ (108 δισ. σε Εφορία, 37 σε ΕΦΚΑ και τα υπόλοιπα στις τράπεζες)- «δεν θα  υπάρχει μέλλον για το 50% των ελληνικών επιχειρήσεων».

Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση του λιανεμπορίου ο πρόεδρος του ΕΕΑ επισήμανε την ανάγκη στήριξης των καταστημάτων της γειτονιάς και τήρησης των μέτρων καθώς «θα ήταν καταστροφικό ένα νέο κλείσιμο των επιχειρήσεων».

Δικαιολόγησε δε απολύτως τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης για το click away υπογραμμίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δουλέψουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην Αθήνα το click inside. Όπως είπε χαρακτηριστικά το τηλεφωνικό ραντεβού για μετάβαση στο κατάστημα πρέπει να σταματήσει.  Σύμφωνα, πάντως, με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, η αγοραστική κίνηση είναι μέχρι στιγμής υποτονική, καθώς οι καταναλωτές είτε δεν έχουν χρήματα είτε είναι επιφυλακτικοί για αγορές φοβούμενοι για το μέλλον.

Επίσης ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε πως είναι μονόδρομος το άνοιγμα για το σύνολο της αγοράς έως 15 Μαΐου, καθώς «δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα έχουμε τουρίστες με κλειστές τις επιχειρήσεις».

«Δεν θέλουμε επιδόματα. Θέλουμε ανοιχτές επιχειρήσεις», τόνισε και χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός ότι δεν άνοιξαν ακόμη οι Σχολές Οδηγών και τα Κέντρα Αισθητικής.  Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι και αυτοί οι κλάδοι θα ανοίξουν από Δευτέρα, ενώ χτύπησε το «καμπανάκι» για την εστίαση. «Αν δεν ανοίξει, θα σπρώξουμε τους τουρίστες σε άλλες χώρες», προειδοποίησε.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ