Βορίδης: Κοσμογονία στο δημόσιο- αλλαγές και μετασχηματισμός

Βορίδης: Κοσμογονία στο δημόσιο- αλλαγές και μετασχηματισμός

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Σε ένα χρόνο θα ολοκληρώνονται στο εξής οι προσλήψεις στο Δημόσιο, με το νέο σύστημα Πανελλήνιων Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών, όταν ως σήμερα, απαιτούνται 3,5 – 4 χρόνια, από την ώρα που θα προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ, ως τη στιγμή που ο νέος υπάλληλης “θα κάτσει στη θέση του”, είπε πολύ χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, περιγράφοντας την κοσμογονία που σταδιακά και μέσα από πολλές δράσεις και αλλαγές θα πραγματοποιηθεί στην κρατική μηχανή.

Από το βήμα του 8ου Στρατηγικού Συνεδρίου, που συνδιοργανώνουν  Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και  Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης με τη στήριξη του ΧΑΑ, ο Υπουργός δήλωσε ότι το Δημόσιο θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του ιδιωτικού τομέα που πολύ γρήγορα μεταβάλλεται ψηφιακά. “Το Δημόσιο δεν θα πρέπει να γίνει βαρύδι για τον ιδιωτικό τομέα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες και σε αυτό βοηθούνται από τα προγράμματα εκπαίδευσης που θα υλοποιηθούν από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασια με τη Microsoft.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πλέον στα χέρια του εργαλεία για να γίνει αποδοτικότερο το Δημόσιο και για να αποβληθεί η νοοτροπία του βαλτώματος, είπε ο κ. Βορίδης.

Τα εργαλεία της Μετάβασης

Πιο συγκεκριμένα, η Τηλεργασία είναι πλέον νομοθετημένη και στο εξής συνδέεται και με την απόδοση. Επιπλέον, εισάγεται πιλοτικά πρόγραμμα επιβράβευσης, μετά από αξιολογήσεις, των οργανικών μονάδων όπως και των διευθυντικών στελεχών, ενώ ως το τέλος του 2021 θα νομοθετηθεί η στοχοθεσία, σε επίπεδο οργανικής μονάδας, στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα νομοθετηθεί η αξιολόγηση των διευθυντών και η σύνδεση της απόδοσης με το bonus παραγωγικότητας, κάτι που θα συναρτάται με την απόδοση των οργανικών μονάδων.

Καταλήγοντας ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει μία μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία και πρέπει οπωσδήποτε “να αξιοποιήσουμε τα λεφτά που τώρα υπάρχουν και είναι πολλά”, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, σημαντικοί ιδιωτικοί πόροι. “Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί πλέον η Ελλάδα έχει αλλάξει ιδεολογικό παράδειγμα, υπάρχει ωριμότητα και διάθεση για συνεργασία δημοσίου, ιδιωτικού τομέα και εργαζομένων που θα έχουν και αυτοί μέρισμα από την ανάπτυξη”.

Λαμπρόπουλος: Η ΕΑΤΕ και οι επενδύσεις μέσω funds

Μετά τον Υπουργό, η δημοσιογράφος και συντονίστρια των ενοτήτων για τα Δίκτυα Υποδομών, την Οικονομία και τις Επενδύσεις κα. Μαρία Σαμολαδά, κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ( ΕΑΤΕ) κ. Χάρη Λαμπρόπουλο. 

Στο Συνέδριο που έχει το πολύ επίκαιρο θέμα “Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική – 2021”. Από την Επιβίωση στη Σταθερότητα και την Ανάπτυξη”, ο κ. Λαμπρόπουλος περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους η ΕΑΤΕ, ενισχύει τις επενδύσεις μέσω Επιχειρηματικών Funds, τα οποία συγκροτούνται προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις από ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και από ξένους φορείς.

Η Τράπεζα, επιδιώκει την χρηματοδότηση δυναμικών τομέων της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και των εξωστρεφών εταιρειών. Η ΕΑΤΕ, σήμερα διαχειρίζεται 1,5 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ θα διαχειριστεί, σε πρώτη φάση και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από την πλατφόρμα ιδιωτικών κεφαλαίων του προγράμματος “Ελλάδα 2.0”. Με τη μόχλευση αυτών των  συνολικά 2 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν επενδύσεις 7- 10 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πιερρακάκης: Ψηφιακά η ίδρυση ατομικών επιχειρήσεων από το gov.gr

Χατζηθεοδοσίου: Στήριξη των ΜμΕ και μερική διαγραφή του ιδιωτικού χρέους

LIVE – 8ο Στρατηγικό Συνέδριο: “Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική – 2021”

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ