WiseRam: Το “Σοφό Κριάρι” στην Αθήνα για destination marketing

WiseRam: Το “Σοφό Κριάρι” στην Αθήνα για destination marketing

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ακριβώς τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της η WiseRam ΑΕ, το «Σοφό Κριάρι» του Σπύρου Πέγκα, κατεβαίνει στην Αθήνα, διεκδικώντας μερίδιο από την πανελλαδική αγορά της συμβουλευτικής στο Destination Marketing, σε μία εποχή που ιδιώτες, κυβερνητικοί φορείς και Αυτοδιοίκηση, έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα πρέπει να «κτίσει» Τουριστικούς Προορισμούς και να τους προβάλλει αποτελεσματικά διεθνώς αν θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να έχει σταθερά αναπτυξιακά πατήματα.

Η  WiseRam είναι το νεώτερο επιχειρηματικό παιδί του κ. Πέγκα, πολιτικού επιστήμονα και πρώην Αντιδημάρχου Τουρισμού & Πολιτισμού Θεσσαλονίκης επί οκτώ χρόνια, ένα «παιδί» που αν είχε «παιδικές ασθένειες» τις ξεπέρασε με επιτυχία και μάλιστα μέσα στην διάρκεια της πανδημίας, που ουσιαστικά είχε βάλει τον τουρισμό στο «γύψο», παγκόσμια, σχεδόν για μία ολόκληρη διετία.

Η WiseRam AE ιδρύθηκε τοn Σεπτέμβριο του 2019, μετά και από προτροπή γνωστού  διαχειριστή  χρηματο-οικονομικών χαρτοφυλακίων, που ήλπιζε να μπει δυναμικά στη διεκδίκηση τουριστικών περιουσιακών στοιχείων, κάτι που τελικά δεν έγινε καθώς «η διαχείριση των λεγόμενων κόκκινων δανείων στη χώρα μας έγινε, με έναν ελληνικό, ιδιαίτερο τρόπο», όπως είπε ο κ. Πέγκας, για να συμπληρώσει το πόσο σημαντική για τα πρώτα βήματα του Κριαριού ήταν η συνεργασία που του είχε προταθεί από τον Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Μωυσή Ελισάφ.

«Με τον Μωυσή ξεκίνησε ουσιαστικά  η διαδρομή του Σοφού Κριαριού στον χώρο της τουριστικής ανάπτυξης της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Σε εκείνο το πολύ πρώτο διάστημα, πολύ σημαντικές για τη WiseRam ΑΕ και τον γερμανοτραφή και γερμανοσπουδαγμένο Σπύρο Πέγκα, ήταν οι συνεργασίες με τους δύο αμερικανικούς εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ΑCT) και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. To ΑCT τον ενέταξε ως και σήμερα, στο μεταπτυχιακό του πρόγραμμα ως φιλοξενούμενο εισηγητή/καθηγητή και με τη Σχολή συνεργάστηκε σε ένα ετήσιο πρόγραμμα εναλλακτικού τουρισμού,  χρηματοδοτούμενο από το μεγαλύτερο κοινωφελές ίδρυμα της χώρας.

Το πορτφόλιο της εταιρείας, διευρύνθηκε παρά το ξέσπασμα της πανδημίας και η WiseRam συνεργάζεται σε σταθερή βάση, αυτά τα τρία χρόνια, με πέντε δήμους της Βόρειας Ελλάδας (Κατερίνης, Δίου- Ολύμπου, Καστοριάς, Ιωαννίνων και Βελβεντού). Παράλληλα, έχει δουλέψει και δουλεύει, μεμονωμένα, σε πρότζεκτς για άλλους δήμους, περιφέρειες, φορείς και επενδυτές από το εξωτερικό,  αλλά και για ιδιώτες πελάτες και εταιρείες στην Ελλάδα.

“Destination”, o πολυπόθητος στόχος όλων

Το αντικείμενο της WiseRam είναι η συμβουλευτική στο εφαρμοσμένο Destination Marketing. Η εταιρεία καθοδηγεί τους πελάτες της στο πώς θα μπορέσουν, με tailor made στρατηγική, με κινήσεις συγκεκριμένες, να καταστήσουν τον εαυτό τους Προορισμό.

«Destination-Προορισμός είναι αυτό, που όλοι μέσα από τις πολιτικές τους, προσπαθούν να γίνουν. Είναι χαρακτηριστικό, αν προσέξετε την καμπάνια της Lαmda για το Ελληνικό, πόσο επαναλαμβανόμενα γίνεται χρήση του όρου «Προορισμός», υπογράμμισε ο κ. Πέγκας.

Η ψηφιακή εξέλιξη αποκτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στον όγκο της δουλειάς της WiseRam, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία, πέρα από τα customized προϊόντα και υπηρεσίες για  τους πελάτες της,  δημιουργεί και δικά της προϊόντα που διαθέτει κατ’ αποκοπή, όπως η Διπλωματία Προορισμών.

Στο Λεκανοπέδιο τα κεφάλαια και οι δουλειές

«Αυτό το διάστημα των τριών ετών έμεινα πεισματικά εγκαταστημένος στη Βόρεια Ελλάδα, επειδή πίστευα στην τεράστια προοπτική τουριστικής ανάπτυξης του τόπου, που -για διάφορους λόγους- δεν έχει ακόμα ξεδιπλωθεί και επειδή με θυμώνει η αδιαφορία των εθνικών κέντρων εξουσίας για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Αισθάνομαι μαζί με τους πελάτες-συνεργάτες μας στην τοπική αυτοδιοίκηση, να παλεύουμε συνέχεια απέναντι σε αυτήν την αδιαφορία. Το δόγμα μας είναι «ελάτε να τα κάνουμε εμείς, να προκαλέσουμε εμείς την ανάπτυξη μας, γιατί δεν πρόκειται να το κάνει κανένας άλλος για εμάς», κάτι που πρωτο-άκουσα να το λέει ο Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της ΠΟΞ.

«Τελικά, με τους συνεργάτες μου, αποφασίσαμε να «κατεβούμε» Αθήνα, επειδή η συγκέντρωση κεφαλαίου βρίσκεται στο λεκανοπέδιο. Οι δημόσιες πολιτικές που εφαρμόζονται ευνοούν και εντείνουν αυτήν την ανισορροπία ροής χρήματος μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Έτσι, και η WiseRam ΑΕ που αναζητά την ανάπτυξη της, ανοίγει γραφεία στην Αθήνα για να διεκδικήσει μερίδια από αυτή τη συγκέντρωση κεφαλαίου, παραμένοντας φυσικά ενεργή και δραστήρια στη Βόρεια Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Πέγκας.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top