Άτυπη φυλακή η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης–Τρομερές ελλείψεις καταγγέλλει η ΕΑΥΘ

Άτυπη φυλακή η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης–Τρομερές ελλείψεις καταγγέλλει η ΕΑΥΘ

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Άθλιες εγκαταστάσεις, τρομερές ελλείψεις προσωπικού και ανελέητο συνωστισμό από υπεράριθμους κρατούμενους που έχουν μετατρέψει τα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών – Δικαστηρίων σε άτυπες φυλακές, καταγγέλλουν τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μετά το περιστατικό αυτοχειρίας κρατουμένου που απαγχονίστηκε χθες (9/11) με κορδόνι από τη μπλούζα του σε τουαλέτα εντός κελιού, η οποία δεν έπρεπε να λειτουργεί.

Παρά τις τραγικές ελλείψεις που έχουν καταγγελθεί και στο κοντινό παρελθόν, για το παραπάνω περιστατικό τρεις αστυνομικοί βάρδιας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την ηγεσία, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό περαιτέρω το έλλειμα προσωπικού που υπάρχει, ενώ παράλληλα και σύμφωνα πάντα με την ΕΑΥΘ αγνοήθηκαν σημαντικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι τρεις αστυνομικοί ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη 103 κρατουμένων, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός ήταν ποινικοί.

Με λίγα λόγια για κάθε αστυνομικό υπάλληλο κατά τη χθεσινή νύχτα στο Μεταγωγών αντιστοιχούσαν 37 κρατούμενοι, δύο εκ των οποίων μάλιστα διαγνώστηκαν με κορωνοϊό. Στο πλαίσιο αυτό και αντί να μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο κτίριο ώστε να διενεργήσει διαγνωστικούς ελέγχους Covid προτιμήθηκε η λύση της μετακίνησης 25 κρατουμένων σε νοσοκομειακό ίδρυμα, γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο την υγεία τόσο των κρατουμένων όσων και τον αστυνομικών συνοδών.

Οι φυλακές Διαβατών αρνούνται να δεχθούν κρατούμενους λόγω πληρότητας

Επιπρόσθετα, η ΕΑΥΘ καταγγέλλει ότι πολύ συχνά πλέον, οι φυλακές Διαβατών αρνούνται να παραλάβουν κρατούμενους που πρόκειται να μεταχθούν είτε στα δικαστήρια, είτε στα νοσοκομεία, λόγω πληρότητας, γεγονός που επιδεινώνει την ήδη προβληματική κατάσταση που υπάρχει στο Μεταγωγών Θεσσαλονίκης τόσο από την έλλειψη προσωπικού, όσο και από την κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων.

«Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ποινικοί κρατούμενοι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα κελιά της Υποδιεύθυνσης, γεγονός που έχει μετατρέψει το Μεταγωγών σε μια άτυπη φυλακή» σημειώνει στο GRTimes, o πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης.

«Τα όποια κενά υπάρχουν στην υπηρεσία, δυστυχώς, καλύπτονται από αλχημείες και από ορισμένες μετακινήσεις αστυνομικών που δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών συνεχίζει να λειτουργεί με προσωπικό που οριακά ξεπερνά το 55% της προβλεπόμενης δύναμής της» προσθέτει.

Και συμπληρώνει, ότι εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα από το 2017 «υπάρχει μια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που αναφέρει ότι οι χώροι κράτησης είναι ακατάλληλοι τόσο για τους κρατούμενους, όσο και για τους αστυνομικούς. Κι όμως, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης και εργασίας».

«Ακέραιη η ευθύνη της ηγεσίας για την κατάσταση»

Για όλα αυτά τα περιστατικά που σημειώνονται εδώ και δυόμιση περίπου χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Τσαϊρίδη, ακέραιη ευθύνη φέρει η ηγεσία της αστυνομίας και συγκεκριμένα ο αστυνομικός διευθυντής.

«Τα προβλήματα φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή της ηγεσίας, καθώς είναι σε γνώση της εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα αλλά η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, δεν έχει ενισχυθεί. Και δυστυχώς με τις συνθήκες που επικρατούν, οι εκάστοτε αστυνομικοί που τελούν υπό υπηρεσία δεν γνωρίζουν εάν θα γυρίσουν σπίτι τους μετά την βάρδια ή θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ και όσοι κρατούνται δε διαβιούν σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον κράτησης» σημειώνει στο GRTimes o πρόεδρος της ΕΑΥΘ.  

Αποστολή εγγράφου στον υπουργό – Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Στο πλαίσιο μιας πρώτης αντίδρασης από το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών, σε επίσημο έγγραφο που εστάλη προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο σημειώνεται εκτός των άλλων ότι «η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπος των Αστυνομικών της Θεσσαλονίκης, τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών – Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης με προσωπικό και ταυτόχρονα την προστασία των θιγόμενων συναδέλφων μας. Πέραν αυτού, επαναδιατυπώνουμε την πρόταση που κάναμε στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών της ΕΛΑΣ και αιτούμαστε η προαναφερόμενη Υποδιεύθυνση να αποσχιστεί από τη Διεύθυνση Αστυνομίας και να γίνει Διεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, με συγκεκριμένο οργανόγραμμα που θα τηρείται απαρέγκλιτα και βάσει κανονιστικών διαταγών που θα ορίζουν ακριβώς τις συνθήκες κράτησης και τον αριθμό των κρατουμένων, όπως ισχύει και στην ΕΛΑΣ».

Στο ίδιο έγγραφο ζητείται από τον υπουργό, να δείξει ευαισθησία στο συγκεκριμένο πολύπλευρο ζήτημα, «ώστε να περιοριστούν οι οριζόντιες διαθεσιμότητες και να τεθούν νέες υπηρεσιακές βάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Υποδιεύθυνσης».

Ως επιπρόσθετο βήμα, ώστε να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματα των τριών αστυνομικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, η ΕΑΥΘ σκοπεύει να καταθέσει άμεσα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου για παραλείψεις που σημειώνονται τόσο σε εργασιακό επίπεδο, όσο και σ’ αυτό των συνθηκών κράτησης στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top