Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία

Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Μπρντο της Σλοβενίας, όπου, πραγματοποιήθηκε -με τη μορφή δείπνου εργασίας- άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ σήμερα 6 Οκτωβρίου θα γίνει Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων.

Στο δείπνο εργασίας έγινε μια στρατηγική συζήτηση για τον ρόλο της Ένωσης στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, της εταιρικής σχέσης ασφάλειας AUKUS και της εξέλιξης των σχέσεων της ΕΕ με την Κίνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε  τους εταίρους μας για την πολύ σημαντική Συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας, συνεργασίας με την Γαλλία -μια Συμφωνία που ενισχύει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας και την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης- και επανέλαβε ακόμα μια φορά την ανάγκη να επιταχυνθεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. «Πρέπει επιτέλους», όπως  δήλωσε, «η Ευρώπη να είναι σε θέση να ξεκινήσει τουλάχιστον τη διαδρομή ευθυγράμμισης της οικονομικής της ισχύος με την γεωπολιτική της δύναμη».

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει σήμερα Τετάρτη, θα συζητηθεί η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας στα Δυτικά Βαλκάνια. «Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης η οποία για πρώτη φορά άνοιξε την ευρωπαϊκή πόρτα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχει έρθει η ώρα πια», όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, «να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό».

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο αυτή έχοντας ως θέση την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την πεποίθηση ότι χρειάζεται να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Σημειώνεται ότι η ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι χωρισμένη σε δύο συνεδρίες. Στην πρώτη συνεδρία, θα συμμετέχουν οι φορείς της περιοχής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Στο επίκεντρο θα είναι η υλοποίηση της δέσμευσης  για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής και το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στη δεύτερη συνεδρία, στην οποία θα μετέχουν οι ηγέτες της Ε.Ε. και των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων, θα εξεταστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και  ο τρόπος περαιτέρω εμβάθυνσης του πολιτικού διαλόγου, της συνεργασίας, της διασφάλισης της σταθερότητας της περιοχής και της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

Σχετικά με τη συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Γαλλία

Με τη θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης υπερψηφίσθηκε χθες το βράδυ από τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, η οποία θα έρθει προς κύρωση στην Ολομέλεια, αύριο Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου. Τη Συμφωνία καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Η Συμφωνία συνιστά μια μεγάλη επιτυχία της χώρας, μια εθνική επιτυχία ιστορικών διαστάσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το διεθνή αντίκτυπο και το πολιτικό και στρατιωτικό της αποτύπωμα, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναβαθμίζει στρατηγικά την πατρίδα μας, διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, εμπεδώνει το ρόλο της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί το πρώτο βήμα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Διακρίνεται κυρίως για τρία στοιχεία:

-Πρώτον, περιλαμβάνει (στο άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας. Θωρακίζεται η Ελλάδα έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και αναβαθμίζεται η αποτρεπτική δύναμη της.

-Δεύτερον ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις μας -σε συνέχεια των 24 μαχητικών Rafale- με τρεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες, Belharra που θα παραδοθούν με πλήρη οπλισμό, σε χρόνο ρεκόρ και με χαμηλό κόστος.

-Και τρίτον αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή που η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Φέρνει έτσι την Ελλάδα στο επίκεντρο μιας μεγάλης πρωτοβουλίας της Ευρώπης του αύριο.

Εθνικά και πολιτικά ασύνετη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «ο κ. Τσίπρας με τις αγκυλώσεις και τις εμμονές, τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες του, στρέφεται εναντίον μιας συμφωνίας που είναι πρώτα εθνική επιτυχία και μετά επιτυχία της κυβέρνησης. Το ίδιο άλλωστε έκανε και στην περίπτωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Αποδεικνύει, έτσι για  πολλοστή φορά, την πολιτική του ανεπάρκεια και τον πολιτικό καιροσκοπισμό του. Αποδεικνύει ότι παραμένει προσκολλημένος σε ιδέες και ερμηνευτικά σχήματα του περασμένου αιώνα. Ότι δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στο σύγχρονο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και διπλωματικό περιβάλλον και επιλέγει να απόσχει από το εθνικό μέτωπο θωράκισης της Ελλάδας. Επιλέγει να γίνει η εθνική εξαίρεση. Επιλέγει από αντιπολιτευτικό μένος μια Ελλάδα αδύναμη και εκτός του δικτύου των διεθνών συμμαχιών, μια Ελλάδα φοβική. Η τοποθέτησή του σε αυτό το μείζονος σημασίας εθνικό ζήτημα είναι ανερμάτιστη και υποκριτική, με αναμασώμενα κλισέ και ψέματα. Είναι εθνικά και πολιτικά ασύνετη, κατώτερη των περιστάσεων  και ενδεικτική της σύγχυσης στην οποία βρίσκεται».

Σε λειτουργία η πλατφόρμα «edupass.gov.gr» για τα Πανεπιστήμια 

Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα edupass.gov.gr, το νέο εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών, την απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σε πρώτη φάση η πλατφόρμα ενεργοποιείται για τα ΑΕΙ και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και αφορά σε εκείνα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητές, καθηγητές ή επισκέπτες που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία) που επιθυμούν να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα ακολουθούν δύο βήματα: Αρχικά θα δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους του ΑΕΙ και κατόπιν θα αιτούνται την καταχώρισή τους στην ηλεκτρονική θυρίδα του ΑΕΙ, δηλώνοντας ότι επιθυμούν τα στοιχεία τους (εμβολιασμού, νόσησης, rapid test, PCR test) να προωθούνται αυτομάτως από την ΗΔΙΚΑ στο σύστημα edupass.gov.gr.

Στη συνέχεια θα ακολουθεί αυτόματος έλεγχος αν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Το αποτέλεσμα του ελέγχου καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική θυρίδα της γραμματείας του αντίστοιχου τμήματος ΑΕΙ με μία από τις ακόλουθες ενδείξεις: (α) επιτρεπτή παρουσία, (β) μη επιτρεπτή παρουσία, (γ) άγνωστη κατάσταση – απαιτείται περαιτέρω έλεγχος.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η λειτουργία της πλατφόρμας θα επεκταθεί και στις δημόσιες σχολικές μονάδες. Μέχρι τότε οι μαθητές και οι γονείς τους συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα self-testing.gov.gr προκειμένου να εκδώσουν τη «Σχολική κάρτα για COVID-19» για να προσέρχονται στις σχολικές μονάδες, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Eξέλιξη των κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18

Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, όταν τα σχολεία ήταν ανοιχτά και πραγματοποιούνταν μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, παρατηρήθηκαν περίπου 3.000 λιγότερα κρούσματα από ό,τι τον Αύγουστο, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά και γίνονταν πολύ λιγότερα τεστ από ό,τι τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τον Αύγουστο καταγράφηκαν 17.752 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4-17 ετών, ενώ τον Σεπτέμβριο ήταν 14.569. Είναι σημαντικό ότι ειδικά ο αριθμός των κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας 15-19 ετών μειώθηκε περίπου 2.5 φορές τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές, η κυβέρνηση έχει επιλέξει συνειδητά να κάνει μια τεράστια επένδυση στη διενέργεια μαζικών αυτοδιαγνωστικών και διαγνωστικών ελέγχων στην εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε τα παιδιά να μπορούν να βρίσκονται στον φυσικό τους χώρο, το σχολείο, με ασφάλεια. Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουν διατεθεί σχεδόν 10 εκ. self-test σε μαθητές. Πλέον, το ποσοστό των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών που εντοπίζεται σε συνέχεια διενέργειας self-test αγγίζει το 80%, αποδεικνύοντας τη σημασία του εργαλείου των μαζικών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για τον έλεγχο της διασποράς του COVID-19 σε παιδιά και νέους.

Στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών πυρόπληκτων περιοχών

Προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση πλέγματος στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών πυρόπληκτων περιοχών, που αφενός, συνδέει τη στήριξη με την παραγωγή και την ανάπτυξη και, αφετέρου, έχει έναν μακρύ ορίζοντα που αγγίζει τη δεκαπενταετία, όπως τονίζουν πηγές.

Καταρτίζεται ήδη ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων περιοχών  και έχει ψηφιστεί διάταξη που προβλέπει ότι οι ρητινοκαλλιεργητές-μέλη Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας και Αναγκαστικών Δασικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στους Δήμους Μεγαρέων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου -Λίμνης-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, διατηρώντας παράλληλα και την ιδιότητα του μέλους συνεταιρισμού, εφόσον δεν ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα στο πλαίσιο αυτής της ιδιότητας.

Το νέο πρόγραμμα θα επιχορηγήσει την απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών-μελών των συνεταιρισμών των παραπάνω Δήμων σε θέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αντικείμενο την εργασία στην ανάπτυξη του δάσους των πυρόπληκτων περιοχών, Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι τα εξής:

-Η προτεινόμενη διάρκεια του προγράμματος απασχόλησης ορίζεται στα 7 έτη.

-Η διάρθρωση του προγράμματος θα εδράζεται σε έξι κύκλους, ώστε να μπορούν να ενταχθούν -μετά από μία διετία ή τριετία- και οι ρητινοκαλλιεργητές που θα απασχολούνται στα αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα.

-Ο ΟΑΕΔ θα καλύψει το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος της εργασίας τους σε θέσεις πλήρους απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

-Ο μηνιαίος καθαρός μισθός ανέρχεται στα 800 ευρώ.

-Ο συνολικός προϋπολογισμός εκτιμάται κοντά στα 70 εκατ. ευρώ σε βάθος επταετίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top