Αύριο στον Έβρο ο Μηταράκης – “Να μην επεκταθεί το ΚΥΤ μεταναστών”

Αύριο στον Έβρο ο Μηταράκης – “Να μην επεκταθεί το ΚΥΤ μεταναστών”

Στον Έβρο φτάνει αύριο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, καθώς οι τοπικοί άρχοντες, του απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση για δια ζώσης συζήτηση, με αφορμή την πρότασή του για επέκταση της ήδη υπάρχουσας δομής μεταναστών και προσφύγων. Ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, μιλώντας στο GRTimes.gr εκφράζουν τις διαφωνίες τους σχετικά με την επέκταση του ΚΥΤ, ενώ αναφέρουν τους προβληματισμούς που θα θέσουν αύριο στον υπουργό.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν στους τοπικούς άρχοντες, επιμελητήρια αλλά και κατοίκους του Έβρου οι δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκη, ο οποίος επισκέπτεται αύριο τον Έβρο, περί επέκτασης της ήδη υπάρχουσας δομής μεταναστών και προσφύγων, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes. Αυτή τη στιγμή, στον Έβρο λειτουργεί μία δομή μεταναστών και προσφύγων στο Δ.Δ. Φυλακίου του Δήμου Κυπρίνου, η οποία περιλαμβάνει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ) αλλά και το Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ). Η δομή, στο σύνολό της, έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 600 ατόμων. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες της δομής, διαμένουν στο χώρο έως ότου ταυτοποιηθούν, ενώ στη συνέχεια είτε προωθούνται σε άλλες δομές, είτε επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσής τους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μηταράκη, η ήδη υπάρχουσα δομή στον Έβρο, πρόκειται να αναπτυχθεί. Από 600 άτομα που μπορεί να φιλοξενήσει σήμερα, θα φτάσει τα 1.500. Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, υπήρχαν σκέψεις αρχικά η νέα δομή να είναι ανοιχτή και κλειστή, πράγμα που σημαίνει ότι οι φιλοξενούμενοι θα είχαν το δικαίωμα να κυκλοφορούν εκτός δομής κατά τη διάρκεια της ημέρας και να επιστρέφουν τη νύχτα, ωστόσο ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι η δομή θα εξακολουθήσει να είναι κλειστή, με απαγόρευση εισόδου και εξόδου από αυτήν.

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου: Ποιος μας λέει ότι η νέα κλειστή δομή 1.500 ατόμων δε θα γίνει ανοιχτή;

Παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές του νομού, μητροπολίτες και άλλοι, έκαναν σαφές με κοινό ανακοινωθέν ότι διαφωνούν με την πρόταση του υπουργού για επέκταση των θέσεων φιλοξενίας της υπάρχουσας δομής, ωστόσο εμφανίζονται θετικοί απέναντι σε ένα σχέδιο αναβάθμισης της ήδη υπάρχουσας. Οι τοπικοί φορείς κάλεσαν τον κ. Μηταράκη να επισκεφθεί τον Έβρο προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά. Έτσι, ο ίδιος πρόκειται να πραγματοποιήσει μία τριήμερη επίσκεψη στη Θράκη, από αύριο 16 Ιανουαρίου, ως και τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου.

“Η άποψη του κ. Μηταράκη, είναι ότι η δομή θα πρέπει να επεκταθεί, καθώς όποιος περνά τα σύνορα του Έβρου, θα πρέπει να ταυτοποιείται στον Έβρο. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε αυτό, διότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Αν κάποια στιγμή γίνει μία έξαρση του μεταναστευτικού, αυτοί οι άνθρωποι θα έρθουν και θα εγκατασταθούν εδώ. Η περιοχή της Θράκης, είναι μία ευαίσθητη περιοχή. Ποιος μας λέει ότι αύριο αυτή η κλειστή δομή των 1.500 ατόμων, δε θα μετατραπεί σε ανοιχτή;”, αναφέρει στο GRTimes ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος πρόκειται να παρευρεθεί στην αυριανή συνάντηση με τον υπουργό.

Δήμαρχος Ορεστιάδας: Θα δημιουργηθεί ανασφάλεια

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Δήμαρχος Ορεστίαδας, κ. Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος μιλώντας στο GRTimes, εκφράζει τις ανησυχίες του για μία δυνητική εξέγερση.

“Εάν φιλοξενούμε 1.500 άτομα μέσα στη δομή και αύριο μεθαύριο δημιουργηθεί ξανά μία κρίση στα σύνορα, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο εξεγέρσεις. Αφενός την τουρκική προκλητικότητα στα σύνορα και αφετέρου ένα ξεσηκωμό μέσα στη δομή. Όλα αυτά, δημιουργούν μία ανασφάλεια. Διαφωνώ με τη φιλοξενία του τριπλάσιου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο”, δηλώνει.

(φωτογραφία αρχείου)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top