Aυτό είναι το «κρυφό» μουσείο της ΔΕΘ που σε ταξιδεύει στο μακρινό 1928 (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Aυτό είναι το «κρυφό» μουσείο της ΔΕΘ που σε ταξιδεύει στο μακρινό 1928 (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Ένα άκρως ενδιαφέρον μουσείο έχει δημιουργηθεί μέσα στον πολυχώρο της ΔΕΘ, με εκθέματα που ξεκινούν μισό αιώνα πριν και φτάνουν μέχρι και σήμερα…

Το Ραδιοφωνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι το… πιο «κρυμμένο» έκθεμα της ΔΕΘ μέσα στον χώρο, όπου μόλις το ανακαλύψει κανείς θα μείνει άφωνος με το περιεχόμενό του. Στο μουσείο εκτίθενται κονσόλες, μαγνητόφωνα, μικρόφωνα, receivers (οικιακοί δέκτες & αυτοκινήτου), όργανα ελέγχου, λάμπες, περιοδικά, βιβλία, αλλά και μερικά από τα μηχανήματα του ιδρυτού του Πρώτου ραδιοφώνου στα Βαλκάνια, Χ. Τσιγγιρίδη.

Όπως θα δείτε από φωτογραφίες και βίντεο του GRTimes.gr μέσα σ’ ένα κτίσμα περίπου 100 τ.μ. θα ανακαλύψει κανείς, τον «παράδεισο» της ραδιοφωνίας που θα σε ταξιδέψει σε διαφορετικές χρονολογίες. Επίσης, περιλαμβάνει παλαιό ραδιοφωνικό υλικό του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ (ΕΙΡ-ΥΕΝΕΔ), μηχανήματα του Στρατού, καθώς και μηχανήματα του θρυλικού ερασιτεχνικού σταθμού ΡΑΔΙΟ ΝΕΣΤΩΡ με χρονολογία από το 1958 μέχρι το 1968. Ακόμη, υπάρχουν μηχανήματα διαφόρων ερασιτεχνών συλλεκτών του ραδιοφώνου, αλλά και κάποια μηχανήματα της ΕΡΤ Αθηνών και της SIEMENS Γερμανίας.

Συμπληρωματικά, ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1928 στη Θεσσαλονίκη. Ο Χρίστος Τσιγγιρίδης γίνεται ο «πατέρας» της ελληνικής ραδιοφωνίας όταν εκπέμπει για πρώτη φορά από τη Θεσσαλονίκη με μόλις δύο ακροατές. Αυτός ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός ήταν ένας πομπός 400 Watt, ο οποίος εξέπεμπε από μια ξύλινη παράγκα στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς στο πλαίσιο της ΔΕΘ  ξεκινάει τη λειτουργία του ο πρώτος Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ελλάδας. Λόγω της αυστηρής νομοθεσίας για τις ραδιοφωνικές εκπομπές που ήδη υπήρχε, η λειτουργία του πομπού επιτρεπόταν μόνον κατά την διάρκεια της ΔΕΘ. Οι προσπάθειες του Τσιγγιρίδη να πάρει άδεια διαρκούς λειτουργίας ήταν συνεχείς. Όμως, για πολλά χρόνια παρέμειναν άκαρπες. H εμβέλεια του πομπού του αρχικά ήταν κάπως μικρή, αλλά όταν αυξήθηκε η ισχύς του έφτασε μέχρι το Κάϊρο, το Βελιγράδι ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι ακούστηκε και μέχρι το Παρίσι.

Να συμπληρώσουμε, πως το σύνολο της συλλογής απαρτίζεται από μηχανήματα, τα οποία αποτελούν δωρεές ή παραχωρήσεις ανθρώπων που «έζησαν» από κοντά το ραδιόφωνο. Η συγκεκριμένη προσπάθεια είναι η πρώτη που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα και στόχος του μουσείου είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη ραδιοφωνία στην Ελλάδα και ο εμπλουτισμός των εκθεμάτων.

Τέλος, το Μουσείο Ραδιοφωνίας που στεγάζεται στη Νότια πύλη της Έκθεσης (ΧΑΝΘ) παραμένει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ετήσιας ΔΕΘ, ενώ την υπόλοιπη χρονιά δέχεται επισκέψεις ενδιαφερομένων κατόπιν ραντεβού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Γ. Αιόλου: Τι θα δείτε στο αφιέρωμα «Αιών… εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω» στην 86η ΔΕΘ (ΗΧΗΤΙΚΟ)

86η ΔΕΘ: Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Δ. Θεσσαλονίκης για τη Μικρασία (ΦΩΤΟ-VIDEO)

86η ΔΕΘ-Ελληνογερμανικό εμπορικό και βιομηχανικό Επιμελητήριο: Διαχείριση απορριμμάτων σε Γερμανία και Ελλάδα

Η συμμετοχή του ΟΣΕΘ στην 86η ΔΕΘ (ΦΩΤΟ)

86η ΔΕΘ: Το σκάκι βρήκε τον… τεχνολογικό του αντίπαλο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

86η ΔΕΘ: Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στο GRTimes.gr

86η ΔΕΘ – ΕΕΘ: Οι νέες προκλήσεις στον τουρισμό στην μετά covid εποχή (ΦΩΤΟ)

86η ΔΕΘ-ΡΑΕ: Εκδήλωση για την πορεία προς την Κλιματική Ουδετερότητα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top