Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πλήθος προσκεκλημένων ξεκίνησε η τελετή απονομής του φετινού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στο ζευγάρι των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό και συγκεκριμένα στους δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci, οι οποίοι έχουν φτάσει στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της και θα απευθύνει χαιρετισμό η α.ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ η φετινή βράβευση θα φέρει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το σύνολο σχεδόν των μελών της Συμβουλευτικής και Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος από όλη την Ευρώπη.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται η π. πρόεδρος της Ιρλανδίας Mary McAleese, η π. πρόεδρος της Φινλανδίας, Tarja Halonen, η π. πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Rita Süssmuth, ο π. υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Karl Prince zu Schwarzenberg, και ο π. πρεσβευτής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Sir Ivan Rogers.

Επίσης ανάμεσα στους παρευρισκόμενους είναι ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς επίσης και ο πρώην δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της φετινής βράβευσης και με την παρουσία των κορυφαίων αυτών προσωπικοτήτων από όλη την Ευρώπη, η Διοικούσα και η Συμβουλευτική Επιτροπή του Ιδρύματος Θεοφανώ, υπό την προεδρία του κ. Σταύρου Ανδρεάδη και του Προέδρου Herman Count Van Rompuy αντίστοιχα, πήρε την πρωτοβουλία για τη θέσπιση ενός νέου θεσμού: τη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Θεοφανώ, ένα πάνελ συζήτησης πάνω σε καίρια θέματα που θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα τις επόμενες δεκαετίες, και που σχετίζονται και εμπνέονται από το βραβείο κάθε χρονιάς.

Η φετινή διοργάνωση θα λάβει χώρα, αύριο Πέμπτη (14/10), με τίτλο «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της Επιστήμης» και με θεματικές σχετικές με την επιστήμη για το Κοινό Καλό, επιστήμη και καινοτομία στην Ευρώπη, επιστήμη και ανταγωνιστικότητα, επιστήμη και εκπαίδευση, και επιστήμη και υγιεινή ζωή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή των δυο βραβευμένων σε αυτήν τη συζήτηση και σε διάλογο με επιλεγμένα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής που θα αναπτύξουν το θέμα από διαφορετικές οπτικές (σύντομα αναλυτικές πληροφορίες του προγράμματος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θεσ/νίκη: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον Κ. Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ίδρυμα Θεοφανώ: Για δυο μέρες η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στη Θεσσαλονίκη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ