Αυτοψία του GRTimes στα 4 πρώην νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Αυτοψία του GRTimes στα 4 πρώην νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Με τις δραματικές προσπάθειες δημιουργίας νέων ΜΕΘ και εύρεσης ελεύθερων κλινών σε νοσοκομεία, μετά τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πριν καλά καλά αρχίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, πολλοί ήταν αυτοί που πρότειναν την αξιοποίηση πρώην νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Αλέξης Αλεξιάδης, Στράτος Λούβαρης

Το “Παναγία” που βρίσκεται στη Νέα Κρήνη, το “Λοιμωδών” στην οδό Γ.Λαμπράκη, το «Γαλλικό» στην οδό Φράγκων και το παλιό 424 στην οδό Εγνατία, αποτελούσαν μέχρι πριν από μερικά χρόνια, δυναμικές μονάδες υγείας με έμπειρο προσωπικό, που κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό – με τις όποιες αδυναμίες του ΕΣΥ – τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, με τις εικόνες από τα προκάτ νοσοκομεία της Γουχάν να κάνουν τον γύρο του κόσμου, πολλοί ήταν αυτοί που ζητούσαν την ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τη δημιουργία ικανού αριθμού νέων μονάδων ΜΕΘ, αλλά και με την αξιοποίηση τυχόν διαθέσιμων εγκαταστάσεων.

Ανάμεσα στις «φωνές» αυτές, ήταν και ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος με επιστολή του στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, εκτός από τη δημιουργία νέων ΜΕΘ και τη γενναία  ενίσχυση του προσωπικού στα νοσοκομεία, ζητούσε την αξιοποίηση των τεσσάρων κτιρίων που μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσαν ως νοσοκομεία.

Ο κ. Δανιηλίδης, υποστήριζε από τότε πως τα κτίρια αυτά με τάχιστες διαδικασίες μπορούσαν, να συντηρηθούν, να εξοπλισθούν να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν ως νοσοκομεία για τον κορωνοϊό, με σεβαστό αριθμό κλινών σε ΜΕΘ και θαλάμους νοσηλείας Covid-19. Έθετε μάλιστα ως  βασική προϋπόθεση, άμεσες προσλήψεις με μακρά διάρκεια συμβάσεων, και με προοπτική μονιμοποίησης στο ΕΣΥ, εξειδικευμένου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, κατόπιν της έρευνας που έκανε, εκτίμησε πως η ανακατασκευή τους, δεν θα έπαιρνε πάνω από 3-4 εβδομάδες.

Μπορούν λοιπόν να ξαναγίνουν νοσοκομεία τα τέσσερα παραπάνω κτίρια; Και σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα; To GRTimes.gr, με την έρευνα του προσπαθεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα.

«Παναγία»

Το συγκεκριμένο πρώην νοσοκομείο, στη Νέα Κρήνη Καλαμαριάς, σταμάτησε τη λειτουργία του, τον Σεπτέμβριο του 2013 . Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες και το βίντεο του GRTimes, οι μεγάλες του κτιριακές εγκαταστάσεις ρημάζουν από τότε.

Καθώς για πολύ καιρό ήταν αφύλακτο, το κτίριο παρουσιάζει σημαντικές ζημιές σε πολλές από τις εγκαταστάσεις. Σε μερικές δεν υπάρχουν ούτε κουφώματα, ενώ από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψης, οι ενδεχόμενες κτιριακές παρεμβάσεις θα έπρεπε να γίνουν σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να είναι ικανή η φιλοξενία σύγχρονων ιατρικών εγκαταστάσεων.

Η τοποθεσία που βρίσκεται δεν θεωρείται κακή, καθώς πρόκειται για μια περιοχή που δεν είναι επιβαρυμένη κυκλοφοριακά. Το κτιριακό συγκρότημα είναι ιδιοκτησία της εταιρείας “Euromedica” και για την όποια προσπάθεια δημιουργίας δημόσιου νοσοκομείου, θα έπρεπε να προηγηθεί αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με ότι αυτό συνεπάγεται χρονικά και οικονομικά (απαλλοτρίωση, αποζημιώσεις, ενδεχόμενο προσφυγής κτλ).

«Λοιμωδών»

Λειτουργούσε από το 1898 έως και το 2013. Το πρώην Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών), ανήκει στο ιταλικό κράτος και μάλιστα, μόλις πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε συνάντηση του με τον επίτιμο πρόξενο της Ιταλίας Χρήστο Σαραντόπουλο, επιχείρησε να αναζητήσει τρόπους, ώστε να περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να λειτουργήσει ως νοσοκομείο.

Κατά το κλείσιμο του διατηρούσε  δύο κλινικές, μια παθολογική και μια παιδιατρική με τουλάχιστον 40 κλίνες, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών από την 4η ΥΠΕ.

Δεδομένης της παλαιότητας του, για οποιοδήποτε ενδεχόμενο αξιοποίησης του θα έπρεπε να προηγηθεί ριζική ανακαίνιση που θα περιελάμβανε, ακόμη και την εκ βάθρων ανακατασκευή της ηλεκτρολογικής υποδομής.

Εξάλλου, όπως διαπιστώνει κανείς από τις φωτογραφίες και το βίντεο του GRTimes, η κατάσταση του κτιρίου που είναι μάλιστα χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, δεν είναι και η καλύτερη, με κεραμίδια, πόρτες, παντζούρια, κ.α, να παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή.

Υγειονομικό στέλεχος, μιλώντας στο GRTimes, χαρακτήρισε ως «αστείο» το ενδεχόμενο να μπορούσε να ανοίξει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς εκτός από το ιδιοκτησιακό, θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για τις μελέτες και την ανακατασκευή, πολλά χρήματα και φυσικά εξειδικευμένο προσωπικό.

Να σημειωθεί πως το σημείο όπου βρίσκεται, στην οδό Γρ.Λαμπράκη 13, δίπλα από τη λεωφόρο Κων. Καραμανλή, κρίνεται ιδανικό από άποψη τοποθεσίας και πρόσβασης, ενώ εκτός από τις παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις, το οικόπεδο περιλαμβάνει πολλούς ελεύθερους χώρους.

Πρώην 424

Ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το πρώην 424 ΓΣΝΕ που βρίσκεται στο Στρατόπεδο Μακεδονομάχου “ΚΩΤΤΑ”, στην οδό Εγνατία, δίπλα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έχει απασχολήσει επίσης το δημόσιο διάλογο ως εναλλακτική για να επαναλειτουργήσει.

Το κτίριο είχε κτιστεί στα τέλη του 19ου αιώνα, περί το 1888 και άρχισε επίσημα τη λειτουργία του ως Γ` Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο το 1912 έκτοτε λειτουργούσε (εκτός της ναζιστικής κατοχής) συνεχώς έως το 2007, οπότε και μετεγκαταστάθηκε στο νέο κτίριο στην περιφερειακή οδό, δίπλα από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Το πρώην 424 ωστόσο, δεν είχε εγκαταλειφτεί πλήρως, καθώς στις εγκαταστάσεις του στεγάζονται κάποιες υπηρεσίες, όπως το οδοντιατρείο και το φαρμακείο Φρουράς Θεσσαλονίκης, το Ψυχιατρικό Τμήμα Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης, και τα γραφεία της  Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Καθώς το ακίνητο ανήκει στο ΓΕΣ, το ιδιοκτησιακό του καθεστώς είναι ίσως το πιο εύκολα διαχειρίσιμο, σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία για τα οποία γίνεται συζήτηση. Επειδή όμως πρόκειται για κτίριο που χαρακτηρίζεται επίσης ως μνημείο, οι όποιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν με προσοχή και μετά από μελέτες. Η τοποθεσία που βρίσκεται και η εγγύτητα με άλλες δομές υπηρεσιών υγείας, αλλά και η δυνατότητα που είχε για περίπου 300 κλίνες, του δίνουν σίγουρα ένα πλεονέκτημα.

«Γαλλικό νοσοκομείο»

Βρίσκεται στην οδό Φράγκων και για πολλά χρόνια είχε παραχωρηθεί από το Τάγμα των Καλογραιών – Αδελφών του Ελέους του Αγίου Βικεντίου του Παύλου, για να λειτουργήσει ως παράρτημα του νοσοκομείου Άγιος Παύλος, ενώ μετά το 1999 που έκλεισε και παρά το γεγονός ότι καταβάλλονταν ενοίκια στο τάγμα των καλογριών, δεν προχώρησαν ποτέ κάποια σχέδια να λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

Πέρα από την παλαιότητα του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν το παλιό καθολικό-γαλλικό νοσοκομείο που  Ιδρύθηκε στα 1865, σύμφωνα με ρεπορτάζ του GRTimes, τον Μάιο του 2019, το ακίνητο έχει αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς και αναμένεται να μετατραπεί σε  Μονάδα Φροντίδα Ηλικιωμένων με μια συνολική επένδυση 8-10 εκατομμυρίων ευρώ.

Η τοποθεσία του στην οδό Φράγκων πάντως, ένας στενός δρόμος ο οποίος δεν προσφέρεται σε καμία περίπτωση να εξυπηρετεί δραστήριες υγειονομικές μονάδες με διαρκή κίνηση ασθενοφόρων, δεν διαθέτει επαρκείς χώρους στάθμευσης, κτλ, αποκλείει τη χρήση του ως νοσοκομείο.

Επιλογές πάντα υπάρχουν

Η υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού, διέρχεται πλέον μια εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή, με την αγωνία για την επάρκεια των κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, να χτυπάει «κόκκινο». Τη στιγμή που επιτάσσονται ιδιωτικές κλινικές, που αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο μεταφοράς ασθενών με τρένα, που κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία τα επόμενα 4-5 24ώρα, το να συζητά κανείς για αξιοποίηση των τεσσάρων πρώην νοσοκομείων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, δεν βγάζει κανένα νόημα, καθώς κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

Η ενδεχόμενη λειτουργία κάποιου ή κάποιων από τα παραπάνω ακίνητα, θα προϋπέθετε έναν σχεδιασμό και εργασίες τουλάχιστον κάποιων μηνών, με την παράλληλη εξασφάλιση πολύ σημαντικών πόρων σε οικονομικό επίπεδο και σε ανθρώπινο δυναμικό και με την προοπτική μόνο, η επαναλειτουργία κάποιου νοσοκομείου να είχε διάρκεια ετών.

Μπορεί να γίνει κάτι έστω σήμερα; Θα έχει αποτέλεσμα να ξεκινήσει η διαδικασία για τη χρήση κάποιου από τα παραπάνω ακίνητα; Σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να απαντήσει μόνο κάποιο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, καθώς σίγουρα αποτελεί και πολιτική επιλογή. Σε μισό χρόνο από σήμερα εξάλλου, μπορεί τα σημερινά μέτρα για την πανδημία να θυμίζουν ένα μακρινό παρελθόν και να μην υπάρχει ανάγκη για επιπλέον νοσοκομείο. Μπορεί όμως και η πανδημία να συνεχίζει να «θερίζει» ανθρώπινες ζωές και να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από ότι σήμερα, για επιπλέον κλίνες.

Το τελευταίο διάστημα των οκτώ μηνών έδειξε ότι θα ήταν χρήσιμο ένα νοσοκομείο όπως πχ το πρώην 424. Το επόμενο οκτάμηνο… κανείς δεν ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι πως η όποια επιλογή θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια και να θέτει πάνω από όλα τη σημασία της ανθρώπινης ζωής.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ