Καθαρά τρένα, ηλεκτρικοί πίνακες σε κάθε γωνιά των σιδηροδρομικών σταθμών, φωτεινοί πίνακες ανά βαγόνι που δείχνουν σε «ζωντανό» χρόνο τις στάσεις, ενδείξεις στις πόρτες εισόδων και εξόδων για ΑμεΑ, ποδήλατα και βρεφικά καρότσια είναι μερικές από τις παροχές που προσφέρει ο ιταλικός σιδηρόδρομος, όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος FS Italiane (FSI), του οποίου μέλος είναι η Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ).
Ρεπορτάζ: Ελένη Μητσάλη, Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Το GRTimes, βρέθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου και κατέγραψε τα προνόμια που απολαμβάνουν οι Ιταλοί και οι επισκέπτες της χώρας κατά τις μετακινήσεις τους με τρένα. Και μπήκε στον… πειρασμό της σύγκρισης με την ελληνική πραγματικότητα καταγράφοντας τις διαφορές τόσο στις υποδομές όσο και στα δρομολόγια των δύο δικτύων, σε Ιταλία και Ελλάδα.
Σιδηρόδρομος από το… μέλλον
Ο σταθμός του Μιλάνου θωρείται ο μεγαλύτερος σταθμός στην Ευρώπη όσον αφορά στον όγκο του κτιρίου, ενώ ταυτόχρονα ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του σχεδίαση και τις συνδέσεις υψηλής ταχύτητας με το Τορίνο, τη Βενετία, την Μπολόνια, τη Ρώμη, τη Νάπολη και το Σαλέρνο.
Επίσης, πραγματοποιούνται δρομολόγια με προορισμό τη Βασιλεία, τη Γενεύη και τη Ζυρίχη της Ελβετίας.
Ο συγκεκριμένος σταθμός σφύζει από «ζωή», καθώς πληθώρα δρομολογίων εκτελείται καθημερινά καθώς οι Ιταλοί εμπιστεύονται για τις μετακινήσεις τους τον σιδηρόδρομο, τόσο για την ασφάλεια που τους παρέχει όσο και για τη συνέπεια στην τήρηση τόσο της ώρας αναχώρησης όσο και της ώρας άφιξης στον προορισμό τους.
Αντίθετα στον ελληνικό σιδηρόδρομο, οι επιβατικές αμαξοστοιχίες έχουν δύο κεντρικούς σταθμούς αναχώρησης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα δρομολόγια είναι… μετρημένα στα δάχτυλα με τον αριθμό να έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο -ή να έχει… μηδενιστεί- μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ενώ μόλις χτες μπήκαν στις ράγες της γραμμής Αθήνα -Θεσσαλονίκη δυο εμπορικές αμαξοστοιχίες, οι πρώτες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου.
Ενδείξεις στις πόρτες εισόδων και εξόδων
Στα περισσότερα τρένα της Ιταλίας οι επιβάτες μπορούν να ανεβαίνουν με το ποδήλατο, με το αναπηρικό αμαξίδιο, ακόμη και με το βρεφικό καρότσι. Μάλιστα, υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις στις πόρτες εισόδου και εξόδου γνωστοποιώντας ποιες είσοδοι είναι φιλικές για ΑμεΑ, για ποδηλάτες και για γονείς με βρεφικό καρότσι. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία διευκολύνει τόσο τη μετακίνηση των επιβατών όσο και την ασφάλεια των ατόμων που ανήκουν στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν φωτεινές ενδείξεις πάνω στις συρόμενες πόρτες των τρένων όπου αναγράφονται τα αναλυτικά στοιχεία των αμαξοστοιχιών (δρομολόγια, διάρκεια μετακίνησης, αριθμός τρένου), «προνόμια» που ακόμη παραμένουν άγνωστα για τους χρήστες του ελληνικού σιδηρόδρομου.
Εκτός από την αίσθηση ασφάλειας που σου δημιουργούν οι εγκαταστάσεις του «Milano Centrale», υπάρχει μεγάλη διευκόλυνση στην εύρεση δρομολογίων, καθώς φωτεινοί αναλυτικοί πίνακες έχουν τοποθετηθεί σε όλο το μήκος και πλάτος του σταθμού, σε συνδυασμό, μ’ έναν τεράστιο πίνακα στην είσοδό του.
Αντίθετα, σε πολλούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ελλάδας ούτε φωτεινοί πίνακες υπάρχουν, ούτε δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες στους επιβάτες για τον χρόνο διέλευσης των συρμών.
Όσον αφορά στο εσωτερικό των τρένων εκτός από τα καινούργια καθίσματα και τον καθαρό χώρο όπου κάθονται οι επιβάτες, ξεχωρίζουν οι φωτεινοί πίνακες ανά βαγόνι (!) που δείχνουν σε real time τις στάσεις.
Δείτε φωτογραφικό υλικό από την αυτοψία του GRTimes.gr στα Ιταλικά Τρένα:
Να σημειωθεί ότι ο ιταλικός όμιλος FS που «κινεί» τα τρένα στην Ιταλία, αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη και δραστηριοποιείται ήδη στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία. Στην Ελλάδα είναι ο βασικός πάροχος σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων μετά την εξαγορά -το 2017- της πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και νυν Hellenic Train.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τέμπη: Πώς έσωσε δεκάδες τραυματίες ο μαραγκός του Αγίου Όρους (VIDEO)
Θεσσαλονίκη – Σταθμός ΟΣΕ: Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη (ΦΩΤΟ-VIDEO)
Τέμπη: Πήρε εξιτήριο ο 21χρονος που βρισκόταν στο κυλικείο του τρένου
28 μέρες μετά τα Τέμπη, κανείς δεν ξεχνά – Μηνύματα σε αυτοσχέδιο μνημείο στο ΠΑΜΑΚ (ΦΩΤΟ)