Αυτοσχέδιες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (ΦΩΤΟ)

Αυτοσχέδιες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (ΦΩΤΟ)

Αυτοσχέδιες ΜΕΘ κατασκευάζονται αυτή την ώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος και ο Κωνσταντίνος Λαρίσης, νοσηλευτής του νοσοκομείου αλλά και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων, μιλούν στο GRTimes.gr για το πώς οδηγήθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, και όχι μόνο, στη δημιουργία αυτοσχέδιων ΜΕΘ. Ο Βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, κ. Χρήστος Κέλλας, τονίζει στο GRTimes.gr ότι είναι αδύνατον στον πόλεμο, να δίνουμε βάση στο τι προβλέπουν τα πρωτόκολλα για τη δημιουργία έκτακτων ΜΕΘ, αναφέροντας μάλιστα ότι η ΠΟΕΔΗΝ… υπερβάλλει στις περιγραφές της.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη

«Ύστερα από εντολή της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, αλλά πιθανώς και της 5ης ΥΠΕ, δόθηκε η εντολή για την ανάπτυξη τεσσάρων ακόμη κλινών ΜΕΘ, σε έναν θάλαμο που περιέχει ήδη 4 κλίνες ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο, υπήρχαν 12 κλίνες ΜΕΘ, ενώ στη συνέχεια έγιναν 14. Επειδή όμως αυτές έχουν γεμίσει καιρό τώρα, και στη Θεσσαλία δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες , αναγκάστηκε η διοίκηση να προχωρήσει στην κατασκευή τεσσάρων επιπλέον αυτοσχέδιων ΜΕΘ», αναφέρει ο κ. Λαρίσης  στο GRTimes.gr, εξηγώντας ότι αναφέρονται ως αυτοσχέδιες, αφού προστίθενται απλώς σε έναν θάλαμο άλλα τέσσερα κρεβάτια, μαζί με έναν αναπνευστήρα και ενδεχομένως, ένα μόνιτορ.

Γιαννάκος: Ασθενείς πεθαίνουν στις κλινικές πριν μπουν σε ΜΕΘ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος, εξηγεί στο GRTimes.gr πως κατέληξαν τα νοσοκομεία της Λάρισας να δημιουργούν άρον άρον ΜΕΘ, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πληρούν τις προδιαγραφές, όπως αυτές ορίζονται από το πρωτόκολλο για τη δημιουργία κατάλληλων ΜΕΘ:

«Οι ΜΕΘ της Θεσσαλίας είναι γεμάτες. Έχουν διακομιστεί πολλά περιστατικά, τόσο στη Στερεά Ελλάδα, όσο στη Χαλκίδα και στη Λαμία, με αποτέλεσμα να υπάρχει και σε αυτές τις περιοχές πρόβλημα διαθεσιμότητας. Ας μην ξεχνάμε, ότι δεν ενδείκνυται για όλα τα περιστατικά η διακομιδή. Ξέρετε πόσα περιστατικά είναι στα όρια της διασωλήνωσης, αλλά δεν υπάρχουν ΜΕΘ για να εισαχθούν; Βλέπουμε ασθενείς να πεθαίνουν στις κλινικές χωρίς να έχουν μπει σε ΜΕΘ. Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν αναγκάστηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, το Γενικό, αλλά και το νοσοκομείο στα Τρίκαλα, να προβούν σε κατασκευή αυτοσχέδιων ΜΕΘ».

«Αν οι ΜΕΘ πληρούσαν τις προδιαγραφές θα πέθαιναν λιγότεροι»

Ο κ. Γιαννάκος, τονίζει ότι οι ΜΕΘ που δημιουργούνται δεν είναι κατάλληλες για τη νοσηλεία των περιστατικών που φιλοξενούν, ενώ επισημαίνει ότι αν οι ΜΕΘ δημιουργούνταν ως ορίζει το πρωτόκολλο και αν το προσωπικό που περιθάλπει τα περιστατικά ήταν ειδικευμένο, θα θρηνούσαμε πολύ λιγότερα θύματα:

«Κλείνουν έναν θάλαμο, τοποθετούν έναν υποτυπώδη εξοπλισμό, ένα κρεβάτι από την αποθήκη και έναν αναπνευστήρα. Αυτό το ονομάζουν ΜΕΘ. Η ΜΕΘ, απαιτεί ειδικές εγκαταστάσεις, δε γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Αν πληρούσαν τις προδιαγραφές, αν είχαμε εξειδικευμένο προσωπικό, τότε οι θάνατοι θα ήταν πολύ λιγότεροι! Τώρα, ο ασθενής φτάνει στα όριά του μέχρι να διασωληνωθεί. Κανονικά, πρέπει να μπει σε ΜΕΘ ακόμη και πριν διασωληνωθεί για να παρακολουθείται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος, αναδεικνύει κλείνοντας, τα προβλήματα της νοσοκομειακής περίθαλψης:

«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δε γνώριζε ότι έπρεπε να κάνει κάτι καλύτερο εδώ και 8 μήνες; Πίστευε ότι 14 ΜΕΘ είναι αρκετές; Είναι δυνατόν τις τελευταίες 2 ή 3 ημέρες να προσπαθούν άρον άρον να κάνουν ΜΕΘ;», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ συνεχίζει: «Πρέπει να αναδείξουμε το επίπεδο της νοσοκομειακής περίθαλψης. Δεν υπάρχουν οξυγόνα, δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, δεν υπάρχουν μοριακοί αναλυτές, με αποτέλεσμα να παίρνουμε πολλά αποτελέσματα των τεστ μετά από 5 ημέρες, δεν υπάρχει καμία ασφάλεια στις κλινικές, και νοσηλεύονται περιστατικά Covid με non-Covid!»

Λαρίσης: Παντελής έλλειψη σχεδιασμού στο νοσοκομείο

Ο νοσηλευτής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Λαρίσης, αναφέρει στο GRTimes.gr, ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, υπάρχει παντελής έλλειψη σχεδιασμού:

«Υπάρχει παντελής έλλειψη σχεδιασμού. Δεν έγιναν ΜΕΘ, δεν ήρθε προσωπικό, ο εφοδιασμός μας με μέσα ατομικής προστασίας γίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ ακόμη και ο τρόπος που εφοδιαζόμαστε είναι λάθος. Αντί να μας φέρνουν τις μάσκες και τα γάντια, κατεβαίνουμε όλοι οι υγειονομικοί στις αποθήκες και συνωστιζόμαστε με τις ώρες. Η διοίκηση παίρνει αποφάσεις και μέσα σε μισή ώρα τις αναιρεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πριν λίγο καιρό αποφασίστηκε ότι η θωρακοχειρουργική κλινική θα γίνει Covid-19. Ετοιμαστήκαμε, μεταφέραμε τα μόνιτορ, τα φάρμακα, κατεβάσαμε ασθενείς και μετά μετάνιωσαν! Ξανά πίσω όλα!», επισημαίνει, ενώ τονίζει κλείνοντας: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Μην ξεχνάμε ότι οι συνάδελφοί μας αποδεκατίζονται!»

Κατασκευή αυτοσχέδιων ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Κέλλας: Η ΠΟΕΔΗΝ υπερβάλλει!

Ο Βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, με τη σειρά του, μιλώντας στο GRTimes.gr κρίνει υπερβολικές τις μαρτυρίες της ΠΟΕΔΗΝ, αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις στο ΕΣΥ.

«Αυτή τη στιγμή, γίνεται ένας πόλεμος! Είναι δυνατόν να κοιτάμε το πρωτόκολλο για να δημιουργήσουμε ΜΕΘ, όταν τις έχουμε τόσο πολύ ανάγκη; Έχουν αυξηθεί οι κλίνες ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία. Τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέει η ΠΟΕΔΗΝ. Νομίζω ότι υπερβάλλουν. Οι ΜΕΘ είναι κανονικότατες. Εάν υπάρχουν ελλείψεις, όμως, δεν το ξέρω», αναφέρει ο κ. Κέλλας, τονίζοντας ότι το υγειονομικό προσωπικό αυτή τη στιγμή, «υπερβάλλει εαυτόν».

«Έγιναν προετοιμασίες για το 2ο κύμα, στο εξωτερικό έχουν το ίδιο πρόβλημα»

Ερωτηθείς για το κατά πόσο θεωρεί ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, και για το κατά πόσο θωρακίστηκε το ΕΣΥ τους τελευταίους 8 μήνες, ο κ Κέλλας απαντά:

«Είχαν γίνει προετοιμασίες. Οι κλίνες ΜΕΘ διπλασιάστηκαν μέσα σε 8 μήνες. Πριν τον κορωνοϊό, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ήταν 88.000 άτομα, ενώ σήμερα είναι 101.000. Η δαπάνη για την υγεία αυξήθηκε στα 4,5 δις αυτό το 8μηνο. Η κυβέρνηση άλλαξε τη διαδικασία πρόσληψης μόνιμων γιατρών. Από εκεί που χρειάζονταν δύο χρόνια, τώρα γίνεται σε έξι μήνες. Ο πρωθυπουργός επίσης, μόλις εξήγγειλε τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών. Προσλήφθηκαν επίσης από το Σεπτέμβριο 1200 νοσηλευτές, οι οποίοι εκπαιδεύονται για να εργαστούν σε ΜΕΘ, και είναι κανονικά αμειβόμενοι όσο καιρό κρατά η εκπαίδευσή τους.  Ίσως θα μπορούσαμε να κάνουμε νωρίτερα lockdown. Αυτό το πρόβλημα, όμως, δεν είναι ελληνικό. Βλέπετε και άλλες χώρες με καλύτερο σύστημα υγείας, όπως το Βέλγιο, να κάνει διακομιδές στη Γερμανία».

«Κλίνες ΜΕΘ χωρίς ειδικευμένους γιατρούς δε λένε τίποτα»- «Οι γιατροί μας έφυγαν στο εξωτερικό»

Ο κ. Κέλλας, αποδίδει την έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία, στην έλλειψη γενικότερα ειδικευμένου προσωπικού στη χώρα:

«Όσο μέσα και να έπεφταν οι προβλέψεις μας, η ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ χωρίς προσωπικό δε λένε τίποτα. Οι ειδικευμένοι γιατροί μας, βρίσκονται στο εξωτερικό, πολύ απλά επειδή εάν εδώ έπαιρναν 1300 ευρώ, εκεί παίρνουν 5000 ευρώ, με πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μη ξεχνάτε όμως ότι η Νέα Δημοκρατία κυβερνά μόνο ενάμιση χρόνο, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες. Δε μπορούμε να βελτιώσουμε στο σύνολό του το ΕΣΥ εν καιρώ πανδημίας! Το ΕΣΥ θέλει ριζικές αλλαγές, αλλά αυτό θα γίνει μόλις ξεμπερδέψουμε με την πανδημία», τονίζει κλείνοντας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18:3024/01

Χρηστίδης: Οι διαφωνίες εντός της ΝΔ δεν επιτρέπουν τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής Πολιτική

18:1524/01

Αεροπορική τραγωδία στη Βραζιλία – Νεκρός ο πρόεδρος και 4 παίκτες της Πάλμας Διεθνή

18:0024/01

Ζέρβας: Αλλάζει όψη η Αριστοτέλους – Προχωρά η προκήρυξη για την ανάπλαση Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

17:5424/01

Χάρτης κορωνοϊού: Πρώτη ξανά η Αττική – Πού εντοπίζονται τα 334 νέα κρούσματα Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

17:4524/01

Ν. Παπαθανάσης: Η εστίαση θα παραμείνει για διάστημα ακόμα κλειστή Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

17:3524/01

Κορωνοϊός: 334 νέα κρούσματα – 288 διασωληνωμένοι – 24 θάνατοι Ελλάδα ,Κορωνοϊός

17:3024/01

ΕΟΦ: Έτσι θα διατίθεται η κολχικίνη Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

17:1524/01

Ινδία – Κορωνοϊός: Ανακοίνωσε 14.849 κρούσματα και 155 νεκρούς Διεθνή ,Κορωνοϊός

17:0024/01

Ζήσε Αθλητικά: Με παιδιά από το Δ. Σχολείο Λειψών μίλησε ο Ολυμπιονίκης Γ. Χαλκίδης Αθλητισμός ,Παιδεία

16:4524/01

Ισραήλ – Κορωνοϊός: Έξι έγκυες γυναίκες προσβλήθηκαν από το νέο στέλεχος Χωρίς κατηγορία

16:4524/01

Βγήκαν για ψώνια οι Αθηναίοι – Κοσμοσυρροή στην Ερμού (ΦΩΤΟ) Κοινωνία

16:3024/01

Ολυμπιακός: Υπογράφει αύριο ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος Αθλητισμός

16:2024/01

Συνελήφθη ο προπονητής που κατηγορείται ότι βίασε την ανήλικη αθλήτρια Κοινωνία ,Σημαντικά

16:1524/01

Ν. Φίλης: Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν, χωρίς κανένα μέτρο Κόμματα ,Παιδεία ,Πολιτική

16:0024/01

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας: Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε 27χρονο που έκανε snowboard Β.Ελλάδα ,Ειδήσεις ,Ελλάδα

15:4524/01

Γιάννενα: Κατολισθήσεις από την έντονη βροχόπτωση Ελλάδα ,Περιφέρειες

15:3024/01

Σουηδία: «Φρένο» σε Νορβηγούς ταξιδιώτες λόγω της μετάλλαξης του κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

15:1524/01

Αν. Σαμαράς: Η Ελλάδα δεν συζητά τίποτα πέρα από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ ΕΕ ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

15:0024/01

Κορωνοϊός: 33 κρούσματα σε γηροκομείο στη Μαγνησία Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

14:4524/01

Η κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της Covid Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

14:3024/01

Λαμία: Εξιχνιάσθηκε κλοπή από όχημα – Αναζητείται ο δράστης Ελλάδα

14:1524/01

Μάντσεστερ Γ. – Λίβερπουλ με απίστευτη παράδοση ενός αιώνα στο FA Cup Αθλητισμός

14:0024/01

Θεσσαλονίκη: Εμπρηστικές επιθέσεις σε κατάστημα και αυτοκίνητο Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

13:4524/01

Γιάννενα: Πτώση θανάτου για δύο άτομα από μπαλκόνι του 4ου ορόφου Ελλάδα

13:3024/01

Κίνα: Κάτω από 100 κρούσματα για πρώτη φορά μετά από 12 μέρες Διεθνή

13:2224/01

Θεσ/νίκη: Με ελέγχους η αγορά σήμερα (ΦΩΤΟ – VIDEO) Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

13:1524/01

Τι αλλάζει από αύριο (25/1) στις μετακινήσεις με ταξί και οχήματα Ειδήσεις ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

13:0024/01

Αίγυπτος – Κορωνοϊός: Ξεκινά από σήμερα η εκστρατεία εμβολιασμού Διεθνή ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

12:4524/01

Κορωνοϊός: 1.329 παραβάσεις σε πάνω από 63.000 ελέγχους Ελλάδα ,Κορωνοϊός

12:3024/01

Πορτογαλία: Προεδρικές εκλογές με…lockdown Διεθνή ,ΕΕ

12:1524/01

Ρωσία – Κορωνοϊός: Υψηλοί ακόμη οι αριθμοί στη χώρα Διεθνή ,Κορωνοϊός

12:1524/01

Βόλος: Προσπάθησαν να μεταφέρουν ναρκωτικά και συνελήφθησαν Ελλάδα

12:0024/01

Στοίχημα: Με το 2.67 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Bundesliga Αθλητισμός

11:4524/01

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις τα ξημερώματα για κορωνο-μάζωξη Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

11:3024/01

Στοίχημα: Οι απουσίες βγάζουν επιλογή στη Μαδρίτη Αθλητισμός

11:1524/01

Ν. Κακλαμανάκης: Καθεστώς τύπου Β. Κορέας η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία Αθλητισμός ,Ελλάδα ,Κοινωνία

11:0024/01

Γαλλία: «Οι πολίτες να μην μιλάνε μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς» Διεθνή ,Κορωνοϊός

10:4524/01

Γερμανία – Κορωνοϊός: Πάνω από 300 οι θάνατοι, πάνω από 12.000 τα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

10:3024/01

Βόλος: Πέντε συλλήψεις για πυροβολισμούς, απειλές και προσπάθεια διαφυγής Ελλάδα

10:1524/01

Σταμπουλίδης: Κατατροφικό για όλους ένα τρίτο lockdown Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Οικονομία

10:0024/01

Μ. Δερμιτζάκης: Ίσως χρειάζεται να μπει ένας κόφτης στα SMS Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

09:4524/01

Π. Γαργαλιάνος: Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα του κορωνοϊού Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

09:3024/01

Σάρωσε τα μετάλλια ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Καΐρου Αθλητισμός ,Διεθνή

09:1524/01

Αυστρία: Καθησυχάζει ο υπ. Υγείας για τους εμβολιασμούς παρά τις καθυστερήσεις Διεθνή ,Κορωνοϊός

09:0024/01

Γαλλία-Covid-19: Ένα εκατομμύριο Γάλλοι έχουν ήδη εμβολιαστεί Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:4524/01

Πάτρα: Με μία διαφορετική τελετή έναρξης ξεκίνησε το πατρινό καρναβάλι Ελλάδα ,Πολιτισμός

08:3024/01

Δυτική Αττική: Ανήλικοι πιστολέρο φωτογραφίζονται με βαρύ οπλισμό Κοινωνία

08:1524/01

Μαγειρέψτε νόστιμα χωρίς αλάτι Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

08:0524/01

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε 4 Δήμους της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:0024/01

Ο καιρός για σήμερα, Κυριακή σε όλη τη χώρα Ελλάδα

07:0024/01

Α. Λοβέρδος: Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής SamTimes ,Σημαντικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ