Balkan Forum- Βορίδης: Και Ψηφιακό το κοινό μέλλον των Βαλκανικών κρατών (VIDEO)

Balkan Forum- Βορίδης: Και Ψηφιακό το κοινό μέλλον των Βαλκανικών κρατών (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Το μέλλον των χωρών των Βαλκανίων είναι κοινό και πρέπει να είναι Ευρωπαϊκό και Ευρωατλαντικό, οπότε ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κρίσιμος παράγοντας για να επιτευχθεί η συνεργασία των δημοσίων διοικήσεων και η προαπαιτούμενη διαλειτουργικότητα των συστημάτων των δημοσίων οργανισμών, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης κατά την έναρξη των εργασιών του 4ου Balkan Forum που πραγματοποιείται σήμερα με θέμα “O Ψηφιακός Μετασχηματισμός μέσα από Δικτυώσεις, Συνεργασίες και Συγκλίσεις στα Βαλκάνια”.

Η Ελλάδα, θέλει,  προσέθεσε ο Υπουργός, την ένταξη όλων των χωρών των Βαλκανίων στην ασφάλεια της αμυντικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ αλλά και την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, προοπτικά και  στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Βορίδης τόνισε τη σημασία της ταχείας μετάβασης των δημοσίων διοικήσεων στην ψηφιακή εποχή και μάλιστα, διακρατικά, με συγχρονισμένο τρόπο. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα για να μπορέσει, με τον ρυθμιστικό ρόλο που έχει, να διευκολύνει αναπτυξιακά τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που ήδη κινούνται με υψηλότερους ρυθμούς στην πορεία του ψηφιακού τους μετασχηματισμού.

Θα πρέπει, είπε ο κ. Βορίδης, να αποφευχθεί η δημιουργία χάσματος μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των δημοσίων διοικήσεων των βαλκανικών κρατών, για αυτό και οι συνεργασίες και οι συγκλίσεις είναι πολύ σημαντικές σε ό,τι αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο κατάλληλα καταρτισμένος ανθρώπινος παράγοντας, καθώς δεν αρκεί η προμήθεια συστημάτων και η δημιουργία ηλεκτρονικών πλατφορμών. Σε αυτή την προσπάθεια, κεντρικό ρόλο παίζουν οι σχολές δημόσιας διοίκησης ενώ έχει αποδώσει εξαιρετικά το πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Microsoft.


Μάλιστα σε αυτό το συνεργατικό πνεύμα, η Ελλάδα έχει υποβάλλει υποψηφιότητα για την υλοποίηση προγράμματος κατάρτισης δημοσίων λειτουργών της Αλβανίας, ενώ ανάλογες προσπάθειες και προτάσεις θα πρέπει να αφορούν και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων.

Ωστόσο, αν ο ψηφιακός μετασχηματισμός περνάει μέσα από την ανάπτυξη και εγκατάσταση νέων συστημάτων και τους ψηφιακά καταρτισμένους δημόσιους λειτουργούς, ένα ακόμη μείζον θέμα που αφορά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, συνδέεται με την ορθολογικότερη κατανομή των στελεχών του δημοσίου, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση και το Υπουργείο θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ένα ψηφιακό εργαλείο , εξελιγμένους αλγορίθμους και  τεχνητή νοημοσύνη.

Καλαφάτης: Το ελληνικό ψηφιακό άλμα

Τους προσκεκλημένους ομιλητές και συμμετέχοντες στο 4ο Balkan Forum, καλωσόρισε ο διοργανωτής Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας πως η Ελλάδα θέλει να συντονίσει τα βήματά της στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων

Στα τελευταία δύο χρόνια, η χώρα μας έχει πετύχει άλματα  στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και αυτή την πρόοδο θέλουμε να μοιραστούμε με τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, τόνισε ο κ Καλαφάτης και πρόσθεσε δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα των όσων επιτεύχθηκαν στην  Ελλάδα ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. 

“Ο Δημόσιος Τομέας κινείται, ήδη, σε ψηφιακούς ρυθμούς. Η πανδημία όχι μόνο δεν ανέκοψε,  αλλά έγινε πρόκληση και ευκαιρία για τον ταχύ ψηφιακό μετασχηματισμό των δημόσιων υπηρεσιών. Στην ενιαία πύλη «gov.gr»,  την κύρια υπηρεσία ψηφιακών υπηρεσιών, φιλοξενούνται ήδη περισσότερες από 1370 ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. 

“Από τα 90 εκατομμύρια ψηφιακών συναλλαγών που κατεγράφησαν το 2020, φτάσαμε μέσα σε έναν χρόνο, στο τέλος του 2021, στα 566 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές. Σα να λέμε ότι κάθε Έλληνας κατέφυγε 56 φορές στην ενιαία πύλη ψηφιακών συναλλαγών gov.gr. Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινότητα των πολιτών, των εργαζόμενων, των νέων, των επιχειρηματιών, όλων όσων συναλλάσσονται με το Δημόσιο, βελτιώθηκε σε τεράστιο βαθμό. Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα μελέτης του Σ.Ε.Β., σύμφωνα με την οποία, ο εξαπλασιασμός των ψηφιακών συναλλαγών σε ένα χρόνο,  σημαίνει όφελος 268 εκατομμυρίων ευρώ από μείωση του χρόνου μετακίνησης των πολιτών και απασχόλησης των υπαλλήλων.

“Κερδίσαμε, ακόμη, 1,2 εκατομμύρια ευρώ από την από την μείωση  των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και 800.000 ευρώ  από τον περιορισμό της δαπάνης για έντυπα έγγραφα. Εκτιμάται μάλιστα ότι σε βάθος πενταετίας το όφελος θα φτάσει στο 1,3 δισ. ευρώ”, συμπλήρωσε ο κ. Καλαφάτης.


Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη πόλη τεχνολογίας

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντινος Ζέρβας, υπογράμμισε ότι η πόλη αλλάζει και γίνεται ένας πόλος τεχνολογίας και καινοτομίας, προσελκύοντας μεγάλους τεχνολογικούς Ομίλους αλλά και ανεβαίνοντας στον κατάλογο των πλέον ελκυστικών πόλεων για τους ψηφιακούς νομάδες. Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε επίσης στο πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, συνεργάσθηκε με τη Cisco για τη δημιουργία ενός hub  τεχνολογίας στην πόλη.

Στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό αναφέρθηκε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία κ. Κώστας Φραγκογιάννης, στου οποίου το αντικείμενο εμπίπτει η διασυνοριακή συνεργασία . Ο κ. Φραγκογιάννης προέβλεψε μείωση του πληθωρισμού και βελτίωση της οικονομικής συγκυρίας και λόγω των εργαλείων ψηφιακού μετασχηματισμού που εφαρμόζονται από τη δημόσια διοίκηση αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.


O ψηφιακός μετασχηματισμός στην Εκπαίδευση

Η Υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Σλοβενίας κα. Εmilija Stojmenoba Duh, μίλησε για τα βήματα που έχουν γίνει στην πρωτοπόρο Σλοβενία, στην οποία μάλιστα έχει δημιουργηθεί το πρώτο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ η χώρα έχει εντάξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού της συστήματος.

Για τα κρίσιμα ζητήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού , που αφορούν την ψηφιακή κατάρτιση, την κυβερνοασφάλεια σε υποδομές και υπηρεσίες, στη διασυνδεσιμότητα υπηρεσιών του δημοσίου αλλά και των επιχειρήσεων και των πολιτών με το Δημόσιο, αναφέρθηκαν με μηνύματά τους η αναπλ. πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κα. Slavica Grkovska και ο αρμόδιος αναπλ. υπουργός της Βουλγαρίας κ. Blagovest Kirilov.

Ο γύρος των χαιρετισμών ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής κ. Γεωργίου Ζερβού, ο οποίος επισήμανε ότι κατά την περίοδο 2021-2027 τα ψηφιακά εργαλεία θα αποτελούν βασικό συστατικό των έργων που θα υλοποιηθούν, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα και ειδικότερα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενισχύει στρατηγικά τη συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια και, των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην παρούσα φάση και στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας έχει ήδη εγκριθεί το πρόγραμμα Ελλάδα – Βουλγαρία , ύψους 84 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται η έγκριση των προγραμμάτων Ελλάδα- Αλβανία και Ελλάδα- Βόρεια Μακεδονία.

Tους χαιρετισμούς στο  πρώτο μέρος του Balkan Forum, συντόνισε η δημοσιογράφος και διευθύντρια του GRTimes.gr, Μαρία Σαμολαδά

Οι εργασίες του 4ου Balkan Forum, συνεχίζονται με τρεις ενότητες που αφορούν τη συνεργασία επιχειρήσεων, τη συνεργασία δημοσίου και αυτοδιοίκησης και, τη συνεργασία επιστημονικών φορέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Κινηματογραφική σύλληψη των επίδοξων ληστών που ταμπουρώθηκαν σε κατάστημα (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Αλλάζει στάση η ΕΕ: Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου προτείνει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Θεσσαλονίκη: Στην κυκλοφορία και πάλι η οδός Λαγκαδά μετά τα ατυχήματα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Στα «χέρια» της ΕΛ.ΑΣ. εγκληματική ομάδα που διακινούσε μεγάλες ποσότητες κάνναβης (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: «Πατινάζ» οδηγών σε λάδια στη Λαγκαδά-3 στο νοσοκομείο-Εκτροπές στην κυκλοφορία (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Οι Έλληνες πνίγουν μετανάστες – Εμείς τους σώζουμε για είμαστε μουσουλμάνοι! (VIDEO)

ΑΑΔΕ-«Λαυράκια» με το «καλημέρα»: Δεύτερο λουκέτο σε βενζινάδικο μέσω της εφαρμογής Appodixi

Νέα τουρκική πρόκληση: Υπερπτήση UAV πάνω από την Κίναρο

Αιγάλεω: Παιδιά μπήκαν με… κουζινομάχαιρα σε Δημοτικό Σχολείο (VIDEO)

Ατύχημα για τον Κ. Πιερρακάκη στη Νάξο-Με νάρθηκα το επόμενο διάστημα

Αγορά: Στο «τραπέζι» η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top