Borderless Culture: Διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας – Βουλγαρίας για τον τουρισμό και τον πολιτισμό

Borderless Culture: Διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας – Βουλγαρίας για τον τουρισμό και τον πολιτισμό

Γέφυρες φιλίας οι οποίες καλλιεργούν το έδαφος για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας χτίζονται μέσω του προγράμματος Borderless Culture για την ολοκλήρωση και ανάδειξη ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων των δυο χωρών, ύψους 1, 2 εκατ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

«Borderless Culture: Ολοκλήρωση των ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Βουλγαρίας και Ελλάδας σε ένα βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό» είναι η ονομασία του έργου το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Αμφίπολης, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Blagoevgrad και το Πανεπιστήμιο South-West University “Neofit Rilski”στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A«Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020»με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικών πόρων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

«Ο πολιτισμός και τουρισμός ενώνουν τους λαούς και δίνουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης πάνω στις οποίες μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα ευοίωνο μέλλον» ανέφερε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου επισημαίνοντας πως στόχος του έργου είναι η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας  κληρονομιάς μέσω της αποκατάστασης των αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων διασυνοριακής συνεργασίας με σκοπό τη διαμόρφωση και ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου διασυνοριακού θεματικού προορισμού, ο οποίος θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο ήδη αυξημένο τουριστικό ρεύμα μεταξύ των δυο χωρών.

Ο κ. Καράογλου τόνισε πως οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του Borderless Culture αντικατοπτρίζουν το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας.

«Οι δυο χώρες μετατρέπονται σε έναν μεγάλο καμβά που περιμένει από τους δυο λαούς να τον γεμίσουν με την έμπνευση και το όραμά τους, παρεμβαίνοντας στον παγκόσμιο πολιτιστικό διάλογο» ανέφερε ο κ. Καράογλου λέγοντας πως ο πολιτισμός και ο τουρισμός οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη.

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα συνεργασίας INTERREG “Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020” το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Χάρτες, βίντεο και ενημερωτικά για την Αμφίπολη

Στην τεράστια σημασία ανάδειξης ενός κορυφαίου μνημείου παγκόσμιου ενδιαφέροντος – το μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη- αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισημαίνοντας ότι η ΠΚΜ υποστηρίζει με όσα μέσα και πόρους διαθέτει το έργο.

Όπως αναφέρθηκε στην διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε νωρίτερα, μέσω του Borderless Culture με συνολικά κονδύλια ύψους 1 εκατ. ευρώ, η ΠΚΜ θα προχωρήσει στην ανάπλαση ώστε το μνημείο του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής να είναι επισκέψιμα.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις δράσεις της ΠΚΜ σχετικά με το έργο όπως, η ολοκλήρωση λεπτομερούς αποτύπωσης χαρτογράφησης με την χρήση drone, με περισσότερες από 100 λήψεις, εναέριες και επίγειες, από όλα στα σημεία της Αμφίπολης. Επίσης η δημιουργία βίντεο διάρκειας 5 λεπτών για την περιοχή, το  οποίο θα χρησιμοποιείται σε όλες τις εκθέσεις της ΠΚΜ, ενώ το επόμενο διάστημα η ΠΚΜ θα προχωρήσει στη δημιουργία 10.000 αντιτύπων σε πολυτελές δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) ενημερωτικό φυλλάδιο για την Αμφίπολη, υπό την επιμέλεια της αρχαιολόγου υπεύθυνης της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη και νυν τομεάρχης Περιφερειακή σύμβουλος για τον πολιτισμό στην ΠΚΜ. Επίσης, σχεδιάζονται 3.000 αντίγραφα πολυτελούς τρίγλωσσου οδηγού για τα ανασκαφικά αποτελέσματα ενώ σ’ αφορά το σχέδιο δράσης με απώτερο στόχο την προβολή και τουριστική αξιοποίηση του Καστά και της Αμφίπολης, και όχι μόνο, έχουν συγκεντρωθεί και αξιολογηθεί προτάσεις έργων (τρέχουσες και παλαιότερες).

Να σημειώσουμε ότι η ΠΚΜ χρηματοδοτεί έργο από το ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη 127 συνολικά αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και στις επτά (7) Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχετικά με το έργο Borderless Culture και γενικότερα την ανάδειξη του αρχαιολογικού πάρκου της Αμφίπολης τοποθετήθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Διδασκάλου και ο δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής καθώς και από το δήμο Blagoevgrad της Βουλγαρίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top