C-130: Και στην πρώτη αποστολή στην Τουρκία υπήρξε τεχνικό πρόβλημα-Πετούν 2 από τα 13 (ΦΩΤΟ)

C-130: Και στην πρώτη αποστολή στην Τουρκία υπήρξε τεχνικό πρόβλημα-Πετούν 2 από τα 13 (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Ελισάβετ Σταυριανίδου

Τα χρόνια προβλήματα συντήρησης που αντιμετωπίζουν τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 στη χώρα μας, έρχονται να αναδειχθούν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, μετά την επιστροφή της δεύτερης ελληνικής αποστολής διάσωσης στην Τουρκία, εξαιτίας βλάβης που παρουσίασε στον αέρα το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή, μόνο δύο από τα συνολικά 13 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας πετούν!

Συγκεκριμένα, το μεταγωγικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας που αναχώρησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης από την 113 Πτέρυγα Μάχης στο Σέδες, στη Θεσσαλονίκη, με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, δύο διασώστες του ΕΚΑΒ και έναν γιατρό αναισθησιολόγο για τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, παρουσίασε ένδειξη, η οποία κατέστησε αναγκαία την επιστροφή του σε βάση, προκειμένου να διενεργηθεί ο απαραίτητος έλεγχος.

Τελικά και λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το Σέδες, το αεροπλάνο C-130 προσγειώθηκε αυτή τη φορά στην 112 ΠΜ της Ελευσίνας, γεμίζοντας με απογοήτευση τους διασώστες, που δεν έβλεπαν την ώρα να φτάσουν στη γειτονική χώρα, προκειμένου να συνδράμουν με το ίδιο σθένος στις επιχειρήσεις διάσωσης των Ελλήνων συναδέλφων τους.

Πληροφορίες του GRTimes αναφέρουν πως το πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς δεν κρίνεται τόσο σοβαρό, ώστε να καθηλώσει το αεροσκάφος στο έδαφος, ωστόσο έρχεται να φέρει και πάλι στην επιφάνεια τις ελλείψεις στη συντήρηση των αεροσκαφών μεταφοράς της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κατά την τελευταία δεκαετία.

Τεχνικό πρόβλημα και στην πρώτη αποστολή

Μόλις χθες και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την αναχώρηση του πρώτου κλιμακίου της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ για την Τουρκία από τη βάση της Ελευσίνας, το C-130 το οποίο και τελικά πραγματοποίησε την πτήση, αντιμετώπισε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes, τεχνικό πρόβλημα.

Μάλιστα, οι τεχνικοί εδάφους είχαν ενημερώσει σχετικά τους προϊσταμένους τους για το ζήτημα, λέγοντάς τους πως θα μπορούσε να επισκευαστεί μέσα σε 48 ώρες. Ωστόσο, η τεχνική ομάδα κλήθηκε να κάνει τα αδύνατα-δυνατά λόγω του κατεπείγοντος και έτσι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μέσα σε δύο ώρες, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να πετάξει και η πρώτη ελληνική αποστολή, να φτάσει με ασφάλεια στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τον στόλο των 13 μεταγωγικών αεροσκαφών, μόνο τα δύο, «πετάνε». Τα περισσότερα είναι καθηλωμένα στο έδαφος, άλλα σε υπόστεγα και άλλα εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες στις πίστες της ΕΑΒ, σύμφωνα με την οποία τρία αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν το επόμενο διάστημα στην Πολεμική Αεροπορία.

Η ανεπάρκεια κονδυλίων δεκαετιών, σε συνδυασμό ενδεχομένως με τις επιλογές είτε της πολιτικής, είτε της στρατιωτικής ηγεσίας για τη λειτουργία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), που είναι υπεύθυνη για τη συντήρησή τους, καθήλωσε τον στόλο των C-130, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι μηχανικοί της Μοίρας Συντήρησης Βάσης της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα, να μάχονται κυριολεκτικά να κρατήσουν «ζωντανά» τα δύο C-130, από τα συνολικά 13.

ΦΩΤΟ: INTIME

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βλάβη στο C-130 που θα πετούσε από Θεσσαλονίκη για Τουρκία – Επιστρέφει στην Ελευσίνα (ΦΩΤΟ)

Σκορδίλης για σεισμό στην Τουρκία: Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για κάποια αυξημένη σεισμική δραστηριότητα (VIDEO)

Αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη δεύτερη ομάδα διασωστών για την Τουρκία (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top