Capital Economics: Η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν

Capital Economics: Η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν

Ενώ η ελληνική οικονομία είναι βέβαιο ότι ήδη βρίσκεται σε ύφεση, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η πτώση της δραστηριότητας θα είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της όπου εκτίμα ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί “μόνο” κατά περίπου 8% φέτος, από 15% που προέβλεπε πριν.

Στις αρχές Μαΐου η Capital Economics είχε υποθέσει ότι, δεδομένου του πόσο νωρίς η Ελλάδα επέβαλε περιορισμούς σε συνδυασμό με το μέγεθος του τουριστικού τομέα, η οικονομία της θα είχε πολύ χειρότερη πορεία από τον μέσο όρο της ευρωζώνης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Θεωρούσε επίσης ότι η ανάκαμψη θα ήταν πιο αργή επειδή ο τουριστικός τομέας θα αργούσε να ανοίξει ξανά. Ενώ παραμένει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό της ανάκαμψης, τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες έκαναν τους αναλυτές της πολύ πιο αισιόδοξους.

Η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε των υπολοίπων στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ύφεση 1,6% σε τριμηνιαία βάση, πολύ καλύτερη από την πτώση 5% που είχε προβλεφθεί ή την πτώση στην Ισπανία, για παράδειγμα. Το lockdown επηρέασε λιγότερο το ΑΕΠ από ό,τι σε άλλες χώρες. Η ελληνική βιομηχανία δεν χτυπήθηκε τόσο όσο σε άλλες χώρες τον Απρίλιο, ίσως επειδή εξαρτάται λιγότερο από την παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών.

Επιπλέον, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού, η ανάκαμψη έχει προχωρήσει πιο γρήγορα. Έρευνες όπως η μεταποιητική δραστηριότητα (δείκτης PMI) ανέκαμψαν έντονα τον Μάιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της C.E, καθώς η δραστηριότητα μειώθηκε στο 25% περίπου των “φυσιολογικών” επιπέδων τον Απρίλιο, έχει ήδη επιστρέψει στο 85-90% της κανονικότητας από το μέσα Ιουνίου.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται πως στο β’ τρίμηνο η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 8%, σημαντικά χαμηλότερη από το 22% ύφεση που προέβλεπε η Capital Economics προηγουμένως. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως η δραστηριότητα στο δεύτερο τρίμηνο δεν δέχτηκε μεγάλο χτύπημα. Πρώτον, η κατανάλωση είναι πιθανό να έχει καταρρεύσει. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία σχετικά με τις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο, αλλά γνωρίζουμε ότι οι πωλήσεις βυθίστηκαν στην Ιταλία και την Ισπανία όπου το lockdown δεν ήταν αυστηρότερο από ό,τι στην Ελλάδα. Αν και οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο τον Μάιο, ήταν ακόμη 60% χαμηλότερες από το επίπεδο Φεβρουαρίου. Και η κατανάλωση πολλών υπηρεσιών θα αποδειχθεί ακόμη πιο αδύναμη, δεδομένου ότι πολλές εταιρείες έκλεισαν για το μεγαλύτερο μέρος του β’ τριμήνου.

Επίσης, ο τουριστικός τομέας ήταν εκτός δράσης μέχρι την 1η Ιουνίου. Οι εκτιμώμενες τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 99% ετησίως τον Απρίλιο και η κίνηση των επιβατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών μειώθηκε κατά 96% τον Μάιο. Επιπλέον, αν και η Ελλάδα έχει ανοίξει τα σύνορά της σε ορισμένες χώρες, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβαρύνουν τον τομέα. Σύμφωνα με την εκτίμηση της C.E η δραστηριότητα μειώθηκε κατά περίπου 17% σε τριμηνιαία βάση στο β’ τρίμηνο (από 22% που ανέμενε πριν).

Υποθέτοντας ότι τα πρόσφατα τοπικά κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα είναι ελεγχόμενα, η ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο θα είναι επίσης ισχυρότερη από ό,τι ανέμενε η Capital Economics, όπως τονίζει. Αλλά η ανάκαμψη είναι πιθανό να εξαντληθεί αργότερα μέσα στο έτος.

Μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου έχει ήδη χαθεί και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα εμποδίσουν τον κλάδο να επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα έως το τέλος του έτους. Επιπλέον, η ανάκαμψη είναι πιθανό να εκμηδενιστεί καθώς τελειώνουν τα περισσότερα μέτρα στήριξης.

Όπως πάντως καταλήγει η Capital Economics, συνολικά αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά “μόνο” 8% το 2020, σε σύγκριση με το 15% που έβλεπε πριν. Αυτή είναι μία σαφώς καλύτερη επίδοση από τη συρρίκνωση του 9,2% που παρατηρήθηκε το 2011, κατά την κρίση του δημόσιου χρέους. Είναι επίσης καλύτερη από την τελευταία εκτίμηση του ΔΝΤ. Την επόμενη χρονιά η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει σε μεγάλο μέρος από τις ζημιές του τρέχοντος έτους, αλλά η C.E εκτιμά ότι θα επιστρέψει μόνο στο 80% περίπου του μεγέθους που είχε το 2007.

Πηγή: capital.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top