Χ. Γώγος: «Όχι» σε πασχαλινή έξοδο και άμεσο άνοιγμα της εστίασης

Χ. Γώγος: «Όχι» σε πασχαλινή έξοδο και άμεσο άνοιγμα της εστίασης

Δεν βλέπει με καλό μάτι την απελευθέρωση των πασχαλινών μετακινήσεων αλλά και το άνοιγμα της εστίασης τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε προβληματικά και επικίνδυνα τα μαζικά κορωνοπάρτι που διοργανώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις κεντρικές πλατείες της Αθήνας και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα ακόμη και για δραστηριότητες που έχουν ανοίξει, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο.

«Φανταστείτε το τραύμα στις δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση, τις βόλτες στην πόλη, τις βόλτες στην παραλία, πράγματα που φαίνεται να είναι χαμηλής επικινδυνότητας» τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για το αν η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανοίγματος της εστίασης νωρίτερα λόγων των συνωστισμών που παρατηρούνται στις πλατείες, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «η Επιτροπή έχει κατατάξει τις δραστηριότητες τόσο με βάση τη σημασίας τους, όσο και με βάση την επικινδυνότητα μετάδοσης του ιού».

Επιπλέον, εξήγησε ότι αν και το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στη χώρα, με όπλο τον καλό καιρό, τα self – test και τους εμβολιασμούς, η Επιτροπή έχει δώσει το πράσινο φως για κάποιες δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο, ενώ σε δεύτερη φάση αναμένεται να ακολουθήσουν τα σχολεία.

«Η εστίαση είναι κάτι που θα ανοίξει σε μια από τις επόμενες φάσεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι ακόμη και αυτό να συμβεί δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει εικόνες συνωστισμού, αλλά θα γίνει με προσοχή και συγκεκριμένα με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και με αποστάσεις.

«Αυτές οι εικόνες στις πλατείες δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα ανοίγματος της εστίασης» συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.

Δύσκολη η απελευθέρωση των μετακινήσεων

Αναφερόμενος στο τι επρόκειτο να συμβεί το Πάσχα, ο καθηγητής συντάχθηκε με την άποψη των ειδικών που θεωρούν ότι δεν πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, προσθέτοντας ότι αυτό είναι δύσκολο, καθώς ο κίνδυνος μεταφοράς κρουσμάτων αλλά και η δυσκολία αντιμετώπισης ασθενών στα περιφερειακά νοσοκομεία είναι μεγάλος.

Τέλος σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ο κ. Γώγος τόνισε ότι υπάρχουν διάφορες προτάσεις οι οποίες θα εξεταστούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή, «ώστε να πάρουμε μια όσο γίνεται πιο ασφαλή και συγκροτημένη απόφαση, η οποία όμως θα είναι κοντά στην εκκλησία».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ