Χαλκιδική: Επιστολή σε υπουργούς από το Επιμελητήριο

Χαλκιδική: Επιστολή σε υπουργούς από το Επιμελητήριο

Την άμεση έκδοση της ΚΥΑ για τη λειτουργία επιχειρήσεων στον αιγιαλό ζητά με επιτολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

«Είναι κατανοητό από όλους μας ότι η δέσμη μέτρων που λαμβάνετε προς ανακούφιση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της κοινωνίας, που έχετε ανακοινώσει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας και λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Οι προσπάθειες επίσης που γίνονται σε διεθνές επίπεδο αλλά και από την ελληνική πλευρά για να ξανανοίξει και να δουλέψει ο τουριστικός κλάδος είναι φιλότιμες. Αναφερόμαστε στους νέους κανόνες λειτουργίας των οργανωμένων παραλιών που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού και αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες θα λειτουργήσουν από το πρωί του Σαββάτου 16 Μαΐου», σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννης Κουφίδης στην επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και στον υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση.

Δυστυχώς. προστίθεται στην επιστολή, «μέχρι σήμερα, ενώ έχουν εκδοθεί οι σχετικοί κανόνες λειτουργίας των οργανωμένων παραλιών, δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών που να αναφέρει για το κόστος κατάληψης του χώρου του αιγιαλού από τις επιχειρήσεις για την άσκηση της δραστηριότητάς τους , μέχρι πόσο χώρο θα δικαιούνται να καταλάβουν, πού θα υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις για κατάληψη του χώρου (Δήμος ή Κτηματική Υπηρεσία) , γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία τους».

Όπως εξηγεί ο κ. Κουφίδης, «προκειμένου και οι εποχιακές επιχειρήσεις, σταδιακά να μπορέσουν να λειτουργήσουν, λαμβάνοντας υπόψη μας πάντα τις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες που «επέβαλε» η πανδημία, παρακαλούμε άμεσα να ολοκληρώσετε τις απαραίτητες ενέργειες από μέρους σας και να προχωρήσετε στην έκδοση της αναμενόμενης ΚΥΑ, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν:

α) τη δυνατότητα επέκτασης (αύξησης) του ορίου χρήσης του παραθαλάσσιου χώρου τον οποίο μπορούν να καταλαμβάνουν επιχειρήσεις , τουλάχιστον κατά 50% , ώστε να απλωθούν σε μεγαλύτερη απόσταση τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες & ξαπλώστρες,

β) τη μείωση τουλάχιστον κατά 50% καταβολής του τέλους κάλυψης κοινόχρηστων χώρων που θα υπολογιστεί για το 2020 από Δήμο ή την Κτηματική Υπηρεσία της περιοχής, από τις επιχειρήσεις.

γ) να εφαρμοστεί η ίδια τιμολογιακή πολιτική από τους Δήμους ή την Κτηματική Υπηρεσία με την περσινή χρονιά, για τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, σε περίπτωση που απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες για την εφαρμογή νέας για την φετινή σεζόν.

Αναφερόμαστε στην εφαρμογή προσωρινών μέτρων, για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκεί η πανδημία προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, χωρίς η εφαρμογή τους να δημιουργεί προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην δικαιωματική πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.

Αναγνωρίζοντας την έμπρακτη δέσμευση της κυβέρνησης για την διάσωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, θεωρούμε ότι οι προτεινόμενες λύσεις είναι ενδεδειγμένες και σας καλούμε να ανταποκριθείτε θετικά και να δώσετε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ελαχιστοποιήσουν τη φετινή
τους ζημιά».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top