Χαλκιδική: Η εμπειρία ως μελισσοκόμος στο δάσος του Χολομώντα (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Χαλκιδική: Η εμπειρία ως μελισσοκόμος στο δάσος του Χολομώντα (ΦΩΤΟ + VIDEO)

«Mελισσοκόμος για μια μέρα» είναι μία από τις δραστηριότητες – εμπειρίες που προωθεί το 1ο φεστιβάλ γαστρονομίας Taste Halkidiki που διοργανώνει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Το GRTimes.gr βίωσε την εμπειρία του μελισσοκόμου στην ορεινή Χαλκιδική, μέσα στο δάσος με τις βελανιδιές.

Αποστολή: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Γνωρίζετε ότι για να παραχθεί ένα κιλό μέλι χρειάζεται να πραγματοποιήσουν οι εργάτριες μέλισσες 65 εκατ. επισκέψεις σε άνθη; Με την κάθε μέλισσα να πραγματοποιεί δέκα (10) ταξίδια την ημέρα και σε κάθε ταξίδι της επισκέπτεται 1.000 λουλούδια.

Γνωρίζατε ότι για να συνεννοηθούν μεταξύ τους χορεύουν; Χορεύουν είτε τον κυκλικό χορό όταν η τροφή τους βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο από 75 μ., είτε τον κουνιστό ή μεικτό χορό όταν η τροφή είναι σε απόσταση μεγαλύτερη από 75 μ., είτε τον χορό των δονήσεων τον οποίον τον αντιλαμβάνονται με τις κεραίες τους. Το δε κεντρί τους είναι για να αμύνονται και όχι για να επιτίθενται.

«Θα φορέσουμε τις ειδικές στολές και θα πάμε στα μελίσσια, να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται» μας είπε η οικογένεια Τσίγγανου, η οποία μέσω της Passion Honey παράγει βιολογικό μέλι και τα παράγωγα της μέλισσας (γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, κηραλοιφές, οξύμελι – ξύδι και μέλι κ.ά.), και η οικοτεχνία έχει την έδρα της στα Νέα Μουδανιά.

Τη δραστηριότητα «Μελισσοκόμος για μια μέρα» την υλοποιούν στην ορεινή Χαλκιδική, στο δάσος του Χολομώντα, και συγκεκριμένα στο συγκρότημα «Απολυμένη Πέτρα».

40.000 μέλισσες σε μια κυψέλη

Κάθε κυψέλη έχει δέκα (10) πλαίσια τα οποία είναι εξάγωνα κελιά φτιαγμένα από κερί με 13 μοίρες κλήση. Και σε κάθε μια κυψέλη μπορεί να υπάρχουν και 40.000 μέλισσες, κάτι το οποίο εξαρτάται και από την εποχή.

«Ο κάθε όροφος έχει 10 πλαίσια, εάν η κυψέλη έχει δυο ορόφους, τότε αποτελείται από 20 πλαίσια» εξηγεί στο GRTimes.gr η 29χρονη Βίκυ Τσίγγανου, δεύτερη γενιά της οικογένειας που παράγει βιολογικό μέλι από το 2012.

«Ανοίξαμε το μελίσσι, το ψεκάσαμε με λίγο νερό και γαρυφαλέλαιο, βρέξαμε τα φτερά των μελισσών και βάρυναν, οπότε δεν μπορούν να πετάξουν και να μην μας επιτεθούν επειδή τις ενοχλούμε» αναφέρει η νεαρή μελισσοκόμος σχετικά με τη διαδικασία στα μελίσσια. (σ.σ. αυτήν την περίοδο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το καπνιστήρι λόγω πυρασφάλειας).

Εκεί είδαμε τα πλαίσια, σε τι κατάσταση βρίσκεται το μελίσσι, είδαμε το αποθηκευμένο μέλι, τον γόνο, τον πληθυσμό της κυψέλης, το πλαίσιο πάνω στο οποίο ήταν οι μέλισσες και εκεί πάνω άλλες τρεφόντουσαν από το αποθηκευμένο μέλι, άλλες καθάριζαν, άλλες περιποιόντουσαν το γόνο’ οι δε εργάτριες και οι παραμάνες είναι αυτές που φροντίζουν τη βασίλισσα. Μια βασίλισσα υπάρχει σε κάθε κυψέλη, η οποία ζει 3-5 χρόνια. Δυστυχώς όμως δεν καταφέραμε να τη δούμε κατά τη διάρκεια της εμπειρίας μας ως μελισσοκόμοι.

Η ζυγαριά

Σε κάποιο από τα μελίσσια έχουν τοποθετημένη μια ζυγαριά και όπως μας εξηγεί η Βίκυ Τσίγγανου αποτελεί μέρος μιας έρευνας που έχει αναλάβει ιταλική εταιρία. «Κάθε μήνα στέλνουμε στοιχεία σχετικά με το βάρος της κυψέλης – εάν παίρνει βάρος ή εάν χάνει-, εάν αυξάνεται ο γόνος, για την αποθήκευση του μελιού» λέει η νεαρή μελισσοκόμος προσθέτοντας ότι παίρνουν και πληροφορίες περιβάλλοντος, εάν έχει υγρασία κτλ.

Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα «Γίνε για μια μέρα μελισσοκόμος» έχει εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, τη σχεδιάζει και υλοποιεί η οικογένεια Τσίγγανου της Passion Honey.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ